Alternatief voor kvv op vakantie

Datum: 23 juni, 2012
Laatst bijgewerkt: 14 juli, 2022

Als je normaalgesproken rauw voert, is het vaak even puzzelen wat en hoe je het beste in de vakantie kunt voeren als de hond(en) meegaan. Er zijn vele mogelijkheden, die je ook kunt combineren, van rauw blijven voeren tot houdbaar voedsel meenemen.

Kvv
Zeker als je binnen Nederland blijft is het een haalbare optie om kvv te (blijven) voeren. Er zijn heel veel verkooppunten van kvv, zelfs in de supermarkt kun je het vinden (Rodi of Smuldier). In België en Duitsland zijn ook veel rauw-voer-verkooppunten, en je kunt het inmiddels ook in Spanje vinden. Als je naar een huisje met vriezer reist, kun je kvv meenemen in een goede koelbox. Als je het goed stapelt en goed isoleert, blijft het zo twee dagen bevroren.

Zelf samenstellen
Vleesproducten vind je overal, in ieder land. Met kippenvleugels en/of -poten, rundvlees en af en toe wat orgaan, kun je een prima vakantiemenu maken. Als je geen bot wilt voeren, kun je ook rundvlees met gemalen eierschalen voeren.

Buiten Nederland verkopen de meeste supermarkten vleesbotten en organen. Bij grotere supermarkten in het buitenland verkopen ze vaak hele kippen en soms ook konijnen, met enkele orgaantjes erin. Het aantal diersoorten is niet belangrijk tijdens een korte vakantieperiode en de preciese hoeveelheid van de juiste organen ook niet. Geef je normaal niet een zelf samengesteld menu? Lees dan even de beginnersinformatie.

Zie ook
Barfen in Spanje
Rauw voeren in Hongarije
De Franse Barflijst (Barfplaats)
De Italiaanse Barflijst (Barfplaats)
De Duitse Barflijst (Barfplaats)

Gevriesdroogd voerK9 Natural met water
Het dichtste bij rauwvoer, staat gevriesdroogd voer. In principe is het rauw voer, maar dan zonder het vocht, waardoor het bewaarbaar is buiten de koeling. Je kunt dit goed combineren met rauwe vleesvoeding, dus bijvoorbeeld als reserve als je een paar dagen geen vleesproducten kunt vinden is het ook goed geschikt. Een groot voordeel is dat je er niet zoveel van hoeft te voeren en dat een vakantievoorraad dus weinig ruimte inneemt. Een nadeel is dat het een stuk duurder is dan andere soorten voeding.
Lees meer in het artikel over gevriesdroogd voer.

Luchtgedroogd voerziwi peak
Je kunt zelf vlees gaan drogen met een voedseldroger of je kunt een zak voer kopen met luchtgedroogd vlees (met toevoegingen). Doordat het vlees op relatief lage temperaturen gedroogd wordt, blijven de meeste voedingsstoffen in het vlees. Ook beschadigen de eiwitten waarschijnlijk minder, waardoor het eiwit beter verteerbaar blijft dan de eiwitten in brokken. Het merk dat luchtgedroogde voeding aanbiedt is Ziwi Peak (graanvrij). Het bevat een calciumsupplement in plaats van natuurlijke calciumbron, terwijl in gevriesdroogd vlees vaak bot wordt gebruikt.

Gesteriliseerde vleesvoeding (natvoer)Hondenworst
Gesteriliseerde vleesvoeding is verkrijgbaar als worst, blikvoer of gestoomd voer in bakjes. Door verhitting rond de 120 graden celcius wordt het vlees houdbaar gemaakt. Alle bacteriën worden hierdoor gedood, waardoor het voer buiten de koeling bewaard kan worden zolang de verpakking dicht is. Het mag compleet voer heten door de toevoeging van vitamines en mineralen. Er zit vaak een beetje graan of aardappel bij, dit varieert van 3% tot 10%. Een klein beetje is geen probleem voor een hond zonder granenallergie. Natvoer is na openen zo’n 4 dagen in de koeling te bewaren. Het grootste verschil tussen blikvoet en houdbare worsten is dat in blikvoer vaak meer vocht zit, waardoor je hond er meer van moet eten en je dus meer moet meenemen op vakantie. Zie hier mijn lijstje met goede blikvoedingen voor de hond.

Brokken
Brokken zijn de minst gezonde keus, omdat aan brokken altijd koolhydraten zijn toegevoegd en de ingrediënten het meest bewerkt zijn. Daarnaast zijn er meer synthetische stoffen aan toegevoegd, omdat er meer voedingsstoffen verloren gaan tijdens het proces en om de brokken goed te houden. Merken met goede brokken zijn bijvoorbeeld Celtic Connection, Farmina en Essential Foods.

Zie ook het artikel Welke brok is een goed alternatief voor kvv?

15 Comments

  1. tamara verstraelen

    Hoi,
    Ik heb een boxer pup van 8maanden en ben net op kvv overgestapt. Hij eet nu runner lam compleet omdat hij een allergie heeft aan kip. We gaan 10 dagen op vakantie naar Italië en weet niet goed welke voeding hem daar kan geven als volwaardig, tijdelijk, alternatief?

    1. Voerwijzer Meike

      In de supermarkt kun je lamsvlees kopen. Om dit compleet te maken kun je dit aanvullen met een multivitamine (www.voerwijzer.com/welke-multivitamine-voor-de-hond-bij-rauwvoer-kvv)

      Je kunt ook houdbare worsten meenemen. Probeer van tevoren of de worst wel goed bevalt. Volgens mij heeft Runner ook houdbare worsten, vast ook met alleen lam als eiwitbron.

      1. tamara verstraelen

        Dankjewel voor de tip. Ik ga vandaag in de voedingszaak houdbare worsten met enkele eiwitbron vragen om eens te testen. Ondertussen heeft hij ook al paard op het menu, wat hij ook zeer lekker vindt en zeer goed kan verdragen. Er komt dus wat licht aan het einde vd tunnel 😊 en hij doet het ZOVEEL beter op KVV dan brokken.

  2. Voerwijzer Meike

    Als Energique bevalt, zou je heel goed de vleesworst van Energique kunnen proberen. Deze zijn houdbaar buiten de koeling en na openen een paar dagen in de koelkast houdbaar. Vleesworsten zonder rijst zijn er van Carnivoer en Carnis.

  3. angel

    Heb onlangs BIOFOOD vleesvoeding gekocht en dit bevalt prima.

    Bevat 61% -71% vers vlees (lam, kip en schaap), orgaanvlees (o.a. hart en lever), rijst, schapenvetkanen, natuurkruiden en vitaminen en mineralen. Het is geproduceerd met gebruik van stoom (gesteriliseerd dus) en bevat geen suiker, tarwe, zout, conserveringsmiddelen of chemische toevoegingen, is glutenvrij en houdbaar buiten de koelkast. 

    1. Voerwijzer Meike

      Dog Lovers Gold brokken zijn prima, maar bevatten meer graan en minder vlees dan de brokken van Orijen, Acana, Applaws taste of the Wild en goede broiken van Wolfsblut. Rodi worst valt onder gesterilliseerde vleesvoeding en bevat inderdaad graan en ook nog wat suiker.

      1. Sanne

        Rodi Classic bevat inderdaad nog wat graan en suiker, (in de lam&rijst is graan dus rijst) de Exclusive worstjes echter niet, deze bevatten alleen iets rijst en geen suiker e.d. Deze zijn ook zeker weten 100% natuurlijk 😉

        Ik gebruik ze niet voor vakantie omdat mn hond nogal groot is, maar voor training vind ik ze echt een uitkomst.

        ps die captcha afbeelding is een ramp!

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter