Meer omega 3 dan 6, is dat erg? Op de radio.

Datum: 13 december, 2014
Laatst bijgewerkt: 1 juli, 2020

Wat gebeurt er als je meer omega 3 dan omega 6 voert? Dat vroeg ik me af naar aanleiding van het invoeren van de hondenbrok Simpsons 80/20 Fish. Daar zit meer omega 3 dan omega 6 in, en dat had ik nog nooit eerder gezien in een brok. Het algemene advies voor honden, katten en mensen is om evenveel tot vier keer zoveel omega 6 te voeren als omega 3.

Ik stelde de vraag aan het radioprogramma De Kennis van Nu. De vraag formuleerde ik in meer algemene termen en niet specifiek voor honden, maar het antwoord geldt ook voor honden. En katten. Tot mijn vreugde werd de vraag in de uitzending van 1 december beantwoord. Ik heb het stukje opgenomen, zodat jullie het ook kunnen luisteren.

Het antwoord
Het antwoord komt hierop neer: daar is nog niet echt onderzoek naar gedaan. Theoretisch gezien zou je stollingsproblemen kunnen krijgen, maar dat zal niet zo snel gebeuren.

Klik op het logo om het volledige antwoord te luisteren.

6 Comments

    1. Voerwijzer Meike

      Ondanks dat er ook op honden geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen van een heel hoog omega 3-gehalte in het voer, zijn er zijn wel wetenschappelijke publicaties over geschreven. Je kunt ze op internet opzoeken, ik zet de bronvermelding hieronder. Het komt neer op de volgende punten

      Een hele hoge dosis omega 3 kan de hoeveelheid arachidonzuur (een omega 6-vetzuur) in het lichaam verlagen. Dit was onderzocht op jonge kinderen en werd als nadeel gezien, omdat arachidonzuur essentieel is voor een gezonde groei en ontwikkeling. Er moet dus ook genoeg omega 6 in het voer zitten. Bij de meeste brokken is dit geen probleem, maar in visbrokken zonder omega 6-rijke olie zoals gevogeltevet of plantaardige olie is de hoeveelheid omega 6 wel laag.

      Kaur (2000) schrijft:
      “Excess doses of omega-3 fatty acids may be related with
      – immune function impairment
      – platelet dysfunction
      – altered glucose and lipid metabolism”

      De hoeveelheid die door de National Research Council als veilige bovengrens is gesteld voor de hoeveelheid EPA + DHA voor honden en katten:
      2,800 mg/1,000 kcal, oftewel
      370 mg per (kg body weight)^0.75 for dogs.
      Voor een hond van 10 kg is dat 2,080 mg per dag.

      Lenox, C. E., and J. E. Bauer. “Potential adverse effects of omega‐3 fatty acids in dogs and cats.” Journal of veterinary internal medicine 27.2 (2013): 217-226.

      Dahms, Irina, et al. “Safety of a novel feed ingredient, Algal Oil containing EPA and DHA, in a gestation-lactation-growth feeding study in Beagle dogs.” PloS one 14.6 (2019): e0217794.

      Kaur, Haneet, et al. “Role of Omega-3 Fatty Acids in Canine Health: A Review.” Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci 9.3 (2020): 2283-2293

      1. Yuki

        Bedankt voor de informatie. Ik heb de artikelen even goed gelezen en ben het met je eens dat er een maximum aan het percentage “gezonde” omega-3 vetten zitten. Interessante keuze van Celtic Connection om het balans tussen omega-3 en -6 in die smaak kattenbrokjes zo uit evenwicht te halen. Ik ben naar de inhoud van de brokken gaan kijken toen Power of Nature (Meadowland) leverproblemen had. Celtic Connection stond op nummer 2 in het aanbevolen lijstje op deze website. Zouden ook deze “Zalm met Haring & Forel”-brokjes worden aanbevolen? Ik ga zelf liever voor de veiligere optie, maar vroeg het me toch af uit interesse.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter