Vers vlees of rauw vlees, wat is het verschil?

Datum: 11 oktober, 2016
Laatst bijgewerkt: 24 februari, 2019

De termen rauw vlees en vers vlees worden vaak doorelkaar gebruikt. Sommige mensen hebben het over vers vlees als ze rauw vlees bedoelen, en sommigen denken dat ze rauw vlees voeren als er vers vlees op de verpakking staat. En kan er eigenlijk wel vers vlees en brok zitten? Tijd voor wat opheldering.

Het verschil tussen rauw en vers vlees

Vers vlees is vlees dat nog niet zo lang bewaard is, en rauw vlees is vlees dat onverhit is. Rauw vlees hoeft niet vers te zijn. Vers vlees hoort wel rauw te zijn, maar kennelijk met uitzonderingen…

Wat is vers vlees?

In een verordening over levensmiddelen van dierlijke oorsprong(1) staat deze definitie:

Vers vlees:
Vlees dat buiten de koel- of vriesbehandeling, geen enkele behandeling heeft ondergaan om de houdbaarheid te bevorderen, met inbegrip van vacuümverpakt vlees of vlees in CA-verpakking (gecontroleerde atmosfeer).

Uitzondering: Renske Vers
Er zijn uitzonderingen op deze definitie. Het gestoomde vlees van het merk Renske mag volgens hun eigen informatie vers vlees heten omdat het kort na de slachting verwerkt wordt.

“Het bevat veel enzymen omdat het vlees binnen 3 uur naar slachting wordt verwerkt. Dit ook de reden waarom wij ons product vers mogen noemen”
Quote uit email van Renske Diervoeding

Ook andere merken met gesteriliseerde vleesvoedingen noemen in hun beschrijving de term ‘vers vlees’, zoals
een volledige smaakvolle hondenvoeding op basis van vers vlees” en “een uitgebalanceerde en heerlijke mix van vers vlees, groenten, rijst en kruiden.” Dit is natuurlijk erg verwarrend, want het vlees heeft wel een bewerking ondergaan om de houdbaarheid te bevorderen, namelijk sterilisatie.

Vers vlees in brokken
Ook in brokken wordt soms vers vlees verwerkt. Dit vlees wordt vers/rauw toegevoegd aan de brokkenmachine, maar is niet rauw meer na de verhitting. Er kan dus eigenlijk nooit vers vlees in een brok zitten, maar het kan wel vers toegevoegd zijn. Toch heeft vers toegevoegd vlees wel voordelen tegenover vleesmeel: het heeft minder verhitting en bewerking heeft ondergaan, waardoor er minder schadelijke stoffen ontstaan. Daarnaast bevat het geen conserveringsmiddelen, wat vleesmeel wel bevat omdat het bewaard moet worden.

Wat is rauw vlees?

Rauw vlees is vlees dat geen hittebehandeling heeft ondergaan. Maar dit hoeft niet vers te zijn. Ook bedorven vlees dat geen hittebehandeling ondergaan heeft, heet nog rauw vlees, maar is niet vers meer.

Is vers vlees beter?

Vlees hoeft niet supervers te zijn om gezond te zijn. Wist je dat vlees van een paar dagen oud juist makkelijker verteerbaar is dan vlees van een pas geslacht dier? Dit komt doordat vlees twee enzymen (cathepsine en calpaïne) bevat die het bindweefsel afbreekt dat om de spiervezels zit.

Als het vlees roomboterachtig ruikt, is het in de uiterste fase van gerijptheid. Het is nog prima om te voeren. Na deze fase gaat het echt verzuren. De hoeveelheid ziekmakende bacteriën stijgt en het gaat steeds sterker naar rotte eieren ruiken. Een gezonde hond zal niet zo snel ziek worden van een beetje bedorven vlees, maar het risico is er wel. Geen goed idee nog te voeren dus. Een ander nadeel, vooral voor katten, is dat ook het taurinegehalte sterk afneemt (2). Katten willen meestal vlees alleen eten als het vers is, en misschien is dit wel een reden.

Andere nadelige gevolgen van langer bewaren in de vriezer is dat voornamelijk thiamine (vitamine B1) en Omega 6 vetzuren minder actief worden. (3)

————————————————————————

Bronnen
(1) VERORDENING (EG) Nr. 853/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. (In bijlage 1 staat de definitie van vers vlees)


(2) Spitze, A. R., et al. “Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content.” Journal of animal physiology and animal nutrition 87.7‐8 (2003): 251-262.

(3) Brown, S. (2014, September 19). Guidelines for Helping Clients Formulate Meat-based Diets that Meet AAFCO, NRC and EUROPEAN STANDARDS. Retrieved May 25, 2016, from http://ivcjournal.com/guidelines-for-helping-clients-formulate-meat-based-diets-that-meet-aafco-nrc-and-european-standards/

Eén reactie