Zo kies je goede puppybrokken

Datum: 5 oktober, 2019
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2024

Puppybrokken
Samenvatting

Een goede puppybrok voldoet aan de volgende criteria

  • Het belangrijkste: maximaal 1,4% calcium voor pups van (middel)grote rassen en maximaal 1,6% voor kleine rassen
  • Rond de 29% eiwit, exclusief geïsoleerd plantaardig eiwit. Meer mag, maar niet alle honden kunnen dat goed verteren.
  • Minimaal 0,15% DHA, een omega 3-vetzuur dat bijvoorbeeld in visolie zit (of voeg zelf een goede omega 3-bron toe)
  • Liever zinkchelaat dan zinksulfaat of zinkoxide
  • Naast mijn criteria voor algemene hondenbrokken

Tips

  • Probeer, observeer en maak keuzes op basis van je ervaring (niet alles is te vatten in cijfers en ingrediënten)
  • Kant en klaar advies vind  je  in het artikel Wat zijn de beste puppybrokken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een brok voor je pup?
Het belangrijkste is om te letten op het calciumgehalte, zeker voor wat grotere honden. Je zou denken dat een brok speciaal voor pups, voldoet aan de richtlijnen voor pups, maar dit is qua calcium helaas niet altijd zo. Ik kom regelmatig tegen dat een puppybrok teveel calcium bevat. Dit kan vooral voor pups van grotere rassen skeletproblemen veroorzaken.

Verder is ook de kwaliteit en de hoeveelheid eiwit belangrijk, en kun je letten op een paar toevoegingen en voedingsstoffen die voor pups belangrijker zijn dan voor volwassen honden. Natuurlijk zijn er meer dingen belangrijk, maar deze zijn of niet te achterhalen door de ingrediënten en analyse te bekijken, of over het algemeen in orde bij puppybrokken.

Calcium voor pups

De meeste puppybrokken voldoen aan alle richtlijnen die zijn opgesteld voor puppybrokken, alleen gaat het soms mis met het calciumgehalte. Pups kunnen een teveel aan calcium niet zelf het lichaam uitwerken, volwassen honden kunnen dit wel. Daarom is het belangrijk zelf goed op te letten dat er niet teveel calcium in de brok zit. Vooral voor middelgrote en grote rassen is dit belangrijk, omdat een te hoog calciumgehalte voor groeipijn en andere skeletproblemen kunnen zorgen.

Hoeveel calcium mag er in zitten?
Ik raad aan om te kiezen voor een brok met maximaal

1,6% calcium voor kleine rassen*
1,4% calcium voor (middel)grote rassen*
1,2% calcium voor pups van rassen met een extra groot risico op groeipijn
1% calcium voor pups die al last van groeipijn hebben

*gebaseerd op de Fediaf-richtlijnen en rekening houdend met een variërend calorie-gehalte en dat het calciumgehalte op de zak een minimumgehalte is

Wil je meer weten over de hoeveelheid calcium in brokken voor pups van middelgrote en grote rassen? En zien hoeveel calcium er in populaire puppybrokken zitten? Lees dan het artikel Calcium in puppybrokken voor grote en middelgrote rassen

Balans tussen calcium en fosfor
Ook de balans tussen calcium en fosfor is belangrijk. Er mag niet meer dan 1,6x zoveel calcium als fosfor in zitten, maar nog beter is om maximaal 1,3x zoveel calcium als fosfor aan te houden. En er mag nooit meer fosfor dan calcium in de voeding zitten. Gelukkig bevatten brokken met een correcte hoeveelheid calcium, meestal ook een correcte balans tussen calcium en fosfor.

Eiwit

Vergeleken met volwassen honden, hebben pups meer eiwit nodig. Alle lichaamscellen bevatten eiwit, en voor heel veel lichaamsfuncties is eiwit onmisbaar. Bij pups is alles nog in ontwikkeling, en heeft het lichaam meer eiwit nodig dan alleen voor het behoud van een gezond lichaam.

Het is vooral belangrijk dat de voeding genoeg eiwit van goede kwaliteit bevat. Een hoger eiwitgehalte is niet beter, als het eiwit van slechte kwaliteit is. In basis is dierlijk eiwit van betere kwaliteit dan plantaardig eiwit. Er moet dus genoeg dierlijk eiwit inzitten. Dat betekent dat een brok met 28% eiwit, beter geen plantaardig toegevoegd eiwit kan bevatten. Bij een brok met bijvoorbeeld 35% eiwit is het niet erg als er een beetje plantaardig eiwit aan toegevoegd is, omdat er genoeg dierlijk eiwit overblijft.

De belangrijkste richtlijnen qua eiwit in het kort

  • Minimaal 28% eiwit
  • Geen toegevoegd plantaardig eiwit, tenzij een klein beetje op een hoger eiwitgehalte (zoals meer dan 32%)
  • Plantaardig eiwitten zijn bijvoorbeeld: maisgluten, aardappeleiwit/aardappelproteine, soja, rijsteiwit/rijstproteine en erwteneiwit/erwtenproteine

Is het erg als er minder eiwit in zit? De Fediaf geeft voor pups die ouder zijn dan 14 weken een aanbeveling van minimaal 22% eiwit. Maar dat is wat anders dan een optimale hoeveelheid. In andere woorden: van een brok met 23% eiwit zal een pup (ouder dan 14 weken) niet direct tekorten oplopen, maar een brok met 28% eiwit zal waarschijnlijk voor een betere gezondheid en ontwikkeling zorgen.

Toevoegingen

Genoeg DHA
DHA is een onmisbare voedingsstof voor een normale ontwikkeling van het zenuwstelsel (o.a. hersenen) en het netvlies (ogen). DHA is de afkorting van docosahexaeenzuur en hoort bij de omega 3-vetzuren. Honden kunnen de omega 3-vetzuren die in lijnzaad (ALA) zitten beperkt omzetten naar onder andere DHA, maar omdat dit zo beperkt is, is lijnzaad geen goede omega 3-bron en niet geschikt als DHA-leverancier voor pups. Visolie, krillolie en sommige algen bevatten wel DHA. Helaas is niet altijd duidelijk of er genoeg van deze ingrediënten in zit om voor genoeg DHA te zorgen. Het beste kijk je hoeveel DHA er in zit, een goed merk zet dit op de verpakking (of op de website). Ik zou minimaal 0,2% DHA aanhouden. Bij te weinig DHA of bij twijfel, kun je zelf visolie of krillolie toevoegen.

Zinkchelaat
Aan alle brokken worden mineralen toegevoegd, om zeker te zijn dat er geen tekorten ontstaan. Mineralen kunnen niet in pure vorm worden toegevoegd, maar zijn altijd gebonden aan iets anders. Pure koper is bijvoorbeeld giftig, maar gebonden aan bepaalde stoffen, is het nuttig voor het lichaam. Mineralen gebonden aan een organische stof heten gecheleerde mineralen, en deze zijn beter opneembaar dan mineralen gebonden aan sulfaten of oxides. Hoe sneller de pup groeit, hoe meer baat deze blijkt te hebben bij organisch gebonden zink. Organisch gebonden zink heet zinkchelaat, en sommige merken noemen het organisch zink. Dit is beter dan zinksulfaat en zinkoxide, vooral voor pups. Ook voor andere mineralen geldt dat een chelaat beter opneembaar is dan een sulfaat- of oxide-verbinding.

Chondroitine en glucosamine
Voor pups van grote rassen kunnen gewrichtsondersteunende supplementen nuttig zijn om de ernst van eventuele elleboog- of heupdysplasie te verkleinen. Onderzoek op labradorpups liet zien dat een brok met vis, aangevuld met glucosamine, chondroitine, boswellia, duivelsklauw en groenlipmossel, minder ernstige elleboog- of heupdysplasie kregen dan de labradorpups die deze supplementen niet kregen. Sommige puppybrokken bevatten glucosamine en chondroitine, maar vaak in lagere hoeveelheden dan waarschijnlijk nodig is voor goed effect. Zelf toevoegen is daardoor meestal effectiever.

Uitproberen en observeren

Elke pup is anders, en het is lastig te voorspellen welke brok het beste past bij jouw pup. Probeer dus uit, kijk goed naar de gezondheid (bijvoorbeeld vacht, huid, energie, ontlasting) van je pup en probeer andere voeding als dat nodig lijkt te zijn.

124 Comments

  1. habets.kurt@gmail.com

    Ik heb een Berner van 6 maanden die last heeft gehad van groeipijnen. Ik gaf een geperste brok met eiwit/vet gehalte van 28/16 en een calciumgehalte van 1.2.
    Na wat leeswerk en op aanraden van de dierenarts ben ik overgestapt op een geperste brok met eiwit/vetgehalte van 23/12 e, een calciumgehalte van 1%¨.
    Wat denk je hiervan?
    In beide brokken zit glucosamine en chondroïtine.

  2. linda.anna.ab

    Dag,

    Ik heb een engelse cocker van 4 maanden en ben twee weken geleden Acana puppy brokken beginnen geven na advies van een honden trainer.

    Ik zie nu alle commetaar over het bedrijf Acana en dat er veel problemen zijn na het koop van Acana door Mars. Raad je deze puppyvoer nog steeds aan, of zijn er meer alternatieven die ik moet overwegen? Tot nu toe heb ik hem alleen maar droogvoer gegeven, moet ik dit combineren met ander soort voer?

    Mvg,
    Linda

  3. Liselotte

    Onze middel ADL 19 kg 10,5 maand krijgt Pure Instinct Hert gekookt. Ze heeft terugkerende maag/darmklachten (waarvoor antibiotica), Giardia (waarvoor Panacur) en allergie voor kip/rund/rijst. Ze doet het nu goed op hert en gedroogde 100% paard. Hiernaast wil ik haar graag brokken geven als beloningssnoepjes en soms als maaltijd. Ze krijgt dan 35% brok/65% vlees. Is de calcium dan nog steeds zo belangrijk als brok niet de hoofdmaaltijd is? Of kan ik wellicht twee brokken afwisselen (zoals Brit Care Dog Sensitive Hert 1,7% calcium met Brit Haring Gastrointestinal 0,9% calcium)

    1. Voerwijzer Meike

      Het calciumgehalte is dan inderdaad minder van belang. Het belangrijkst is nu om de maag en darmen niet te prikkelen. Als je een brok met hoog calciumgehalte afwisselt met een brok met een laag calciumgehalte, is het gemiddelde calciumgehalte prima.

  4. LonnekeG

    Beste Meike,

    Dank voor je geweldige site! We hebben een teckelpup van 17 wkn. Ik wilde overstappen op (deels) Farmina hardvoer. Nu krijgt ze 50/50 ‘Denkadog pup junior croc’ (bevat met huidige kennis opvallend weinig eiwit) & ‘Farm Food Fresh Menu Rundvlees’ (zie link)

    https://www.farmfood.nl/product/farm-food-rundvlees-compleet-zacht-gestoomd/

    Wat is jouw mening over dit gestoomde voer? En zou je een smaak aanraden van Farmina bij teckels die niet van gevogelte houden (ik zag dat er naast de lam/pompoen nu ook een lam/spirulina is).

    Alvast hartelijk dank

    Mvg,

    Lonneke

    1. Voerwijzer Meike

      Over het algemeen is gestoomd voer beter dan brokken, alleen voor pups moet je goed op het calcium- en fosforgehalte letten. Het gestoomde voer van Farmfood ziet er qua calcium en fosfor prima uit, alleen zou ik willen weten hoeveel lever er in zit. (Runderlever bevat erg veel koper).

      Farmina voor pups zonder gevogelte:
      Farmina N&D Pumpkin Lam & Bosbessen Puppy
      Farmina N&D Tropical Selection Puppy
      Farmina N&D Spirulina Puppy
      Farmina N&D Ocean Puppy

  5. LucieA

    Dag Meike,

    Aveve heeft een nieuw voer, Charlie’s choice, alternatief voor iets duurdere merken als grandorf, Edgard en Cooper. Ik bekeek de samenstelling en denk dat het zeker wel een ok voer is. Alleen zijn de toegevoegde mineralen wel gebonden aan sulfaten en vind ik 30% vlees wat weinig. Heb jij dit voer al bekeken? Wat is jouw mening? Is het vergelijkbaar met grandorf qua kwaliteit denk je?

    https://www.aveve.be/nl/p040012036-droogvoer-voor-honden-puppy?item_content_variant=7512&item_flavour_variant=7545#infoMobile

    1. Voerwijzer Meike

      Aveve Puppy ziet er prima uit, alleen is de hoeveelheid vlees inderdaad een beetje minder dan ik ideaal zou vinden. Het is aangevuld met aardappeleiwit, wat qua eiwitsamenstelling een goede vleesvervanger is vergeleken met andere plantaardige eiwitten. Dat is dus beter dan een brok met 30% vlees zonder eiwit-aanvulling. Het voordeel is dat het daardoor misschien wat goedkoper aangeboden wordt, vlees is duurder dan plantaardig eiwit. Er zijn antioxidanten aan toegevoegd, maar het is onduidelijk of dit synthetische of natuurlijke antoixidanten zijn.

  6. Fleurie

    Wat een fijne, informatieve site!
    Wij geven onze ALD pup van 21 weken Belcando puppy brokken. Poultry (graanvrij) en Gravy meng ik met ‘s middags extra lepel natvoer en ‘s avonds pompje schapenvet met knoflook. Hij doet het hier goed op, wel zie ik hem soms met z’n kontje schuren en aan pootje en oor krabben/likken. Ik lees dat jij Belcando een gemiddelde brok vindt en daarom overwegen we op een betere brok over te stappen met eventueel 1X per dag kvv. Doodles ontwikkelen vaak allergieën en ik lees dat ze vaak gevoelig zijn voor granen en kip en rund.
    Wat is jouw advies?

    1. Voerwijzer Meike

      In de brokkenvergelijker kun je filteren op puppybrokken. Het is nog niet nodig om diersoorten te vermijden, als er geen allergie voor is ontwikkeltt. Kies dan een brok met vier of vijf sterren. Je kunt ook twee brokken kiezen, het liefst met verschillende eiwitbronnen, die je allebei probeert en kijkt welke het beste bevalt. Als ze beiden goed bevallen kun je ze blijven afwisselen, om het risico op allergie te verkleinen. Kvv geven is ook heel goed en verkleint het risico ook. https://www.voerwijzer.com/goed-rauwvoer-kvv-voor-pups/

      1. Fleurie

        Dag Meike,
        Inmiddels overgestapt begin januari op Acana Free Run Duck. Alleen heeft Cooper nu meer jeuk dan voorheen. Ontlasting is prima. Als ik heel kritisch kijk zou z’n huid iets droger kunnen zijn… Kan het krabben te maken hebben met z’n pubertijd (8 mnd) of dat de verwarming in huis meer aan is? Allergie voor eend lijkt me niet waarschijnlijk toch?

        1. Voerwijzer Meike

          Allergie voor eend op zo’n korte termijn lijkt me niet waarschijnlijk, tenzij je al eerder eend hebt gevoerd. Ik zie dat Belcando Puppy Grain free pluimveevlees bevat, dus daar zou eend bij kunnen zitten. Je zou een andere brok zonder gevogelte kunnen proberen, om te kijken of dat de jeuk vermindert. De visbrok van Acana classic bijvoorbeeld.

  7. mirjamdekker1971

    Goedemorgen, gebruik brokken zoals die werden gebruikt door de fokker van onze Oudduitse Herder pup, nu 19 weken. We kregen haar bij 15 weken. Merk: Vet-Concept young pack maxi. Dit ‘maxi’ is voor oudere pups, maar fokker vindt dit beter, omdat ze dan minder snel groeit. Voerwijzer vergeleken en lijkt me inderdaad ‘n goede brok. Maar: slechts 25,6 % eiwit i.p.v. 29 % en een onbekend percentage DHA. (Calcium en zinkchelaat goed). Is het verstandig extra eiwitten te geven en wat dan? Vers rauw vlees? En: hoe kan ik en/of moet ik DHA toevoegen? Veel dank voor je fijne website, groeten Mirjam

    1. Voerwijzer Meike

      Ja je kunt heel goed deels rauwvoer of blikvoer dat uit voornamelijk vlees bestaat voeren om de hoeveelheid eiwitten te verhogen. Voor de zekerheid zou ik dan compleet voer kiezen dat ook voor pups geschikt is. https://www.voerwijzer.com/goed-rauwvoer-kvv-voor-pups/

      Qua omega 3, zie dit artikel: https://www.voerwijzer.com/het-beste-omega-3-supplement-voor-honden-en-katten. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid naar boven afronden voor een pup.

      1. mirjamdekker1971

        Dankjewel, maar dan snap ik eigenlijk 1 ding niet: in de brokken die ik geef zit 25,6 % eiwit. Net geen 29 % dus. Maar in compleet rauwvoer voor pups zit ongeveer 20 % eiwit. Dus dan vul ik de eiwitten eigenlijk niet aan, toch? Tenzij ik natuurlijk het rauwvoer als extra geef, extra voer naast de brokken, maar dat wil ik eigenlijk niet. Maar misschien maak ik een denkfout. Kan ik ook bijvoorbeeld een eitje per week geven – als extra naast de brokken – om de eiwitten te verhogen? Omega 3 is duidelijk. Dankjewel weer al vast.

        1. Voerwijzer Meike

          Het is lastig te vergelijken omdat in rauwvoer heel veel vocht zit. Dus als je 20 gram brokken minder geeft, mag je bijvoorbeeld 45 gram vlees geven daarvoor in de plek. 25% eiwit in 20 gram brokken is 5 gram eiwit en 20% eiwit in 45 gram vlees is 9 gram eiwit. Bijna twee keer zoveel dus. En het eiwit in vlees is ook nog beter verteerbaar en van betere kwaliteit.

  8. sjef

    Hoi Meike,
    Complimenten voor je site!
    Wat vind je van onderstaande samenstelling van de brok van just russel voor een Duitse herder pup van 5 mnd?
    Gedroogde aardappel (26%), gedroogde zalm (26%), erwten, dierlijk vet, gehydrolyseerd dierlijk eiwit (2,5%), bietenpulp, mineralen, geraffineerde lignocellulose, gedroogde biergist, visolie, G.O.S., M.O.S., F.O.S., β-glucanen, gedroogde kruiden(Rosmarinus sp., Curcuma sp., Eugenia sp.)
    Analytische bestanddelen
    Ruw eiwit: 26,0%
    Ruw vet: 16,0%
    Ruwe as: 7,0%
    Ruwe celstof: 2,0%
    Vocht: 9,0%
    Calcium (Ca): 1,25%
    Fosfor (P): 0,9%

    1. Voerwijzer Meike

      Waar kom je op uit als je de criteria in dit artikel naast de analyse en ingrediënten legt? Mij valt als eerste op dat het eiwitgehalte een beetje laag is, en dat er geen glucosamine en chondroitine in zit (kun je zelf supplementeren), maar verder ziet het er prima uit.

      1. sjef

        Bedankt voor je reactie.
        Waar ik zelf op uit kom is inderdaad het eiwitgehalte wat aan de lage kant. (Zorgt wel voor vastere ontlasting heb ik het idee)
        Dha staat niet vermeld, maar het betreft een zalmbrok, volgens mij zit dat ook meer in vis.
        En idd het missen van glucosamine, chodroitine, msm.
        Zou het voor een betere botontwikkeling (gezien het ras) beter zijn een brok te kiezen waar dit wel in zit of een supplement toe te voegen aan deze brok?

        1. Voerwijzer Meike

          Ik zou het zelf toevoegen, er zijn maar weinig merken die een therapeutische (werkzame) hoeveelheid in de brokken hebben.

          Er zit gedroogde vis in, maar daar is de olie grotendeels uitgehaald. Er zit ook visolie in, dus er zou genoeg DHA in kunnen zitten, dat hangt van de hoeveelheid visolie af. Je zou het na kunnen vragen, of bijvoorbeeld eenmaal per week wat vette vis geven als extraatje.

  9. matthiastheys

    Hallo, onze collie x labrador is 14 weken en eet Royal Canin puppy Maxi goed. Stoelgang is normaal, soms wat meer en geen diarree. Pup krabt meer dan normaal. Microscopisch onderzoek bij de dierenarts geeft aan dat er niets in de vacht zit en zegt voeding verder zetten. De hondentrainster vermoedt een voedingallergie en raadt Dog Chef brokken aan.
    Zou u Royal Canin behouden, overschakelen op Dog Chef of toch een ander (prijsgunstiger?) alternatief? Aangezien de hond verder normaal gedrag en eetlust vertoont vinden we het moeilijk over te schakelen louter voor het krabben. Bedankt, Matthias

    1. Voerwijzer Meike

      Ik zou inderdaad andere voeding proberen. Dog Chef met eend is een goede optie, alhoewel ik hier wel zelf nog visolie of algenolie aan zou toevoegen voor een pup. Zie hier mijn beoordeling en aanbeveling: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/dog-chef-eend

      Wat is je drempel om over te schakelen, het risico dat het minder goed bevalt dan Royal Canin? Ik denk dat dat risico erg klein is. Afwisselen is sowieso goed, en uitproberen welke voeding het beste bevalt raad ik ook sowieso aan. Succes!

  10. Danai_de_Ridgeback

    Beste Meike,

    Allereerst, complimenten over de website, ik heb er veel van opgestoken! Ik heb momenteel een 13 weken oude Ridgeback pup. Bij de fokker kreeg ze Renske puppy brok, maar daar was ik niet echt fan van. Ik ben dit gaan mengen met Jarco Large breed (gekregen bij een puppypakket), maar hier vond ik de ingrediënten ook niet goed van. Nu voer ik haar 3x Acana prairie poultry en in de avond één rhodi burger. Haar ontlasting was goed op de Renske en Jarco en in het begin van Acana ook wel, nu heeft ze toch al 2 à 3 weken last van dunne ontlasting (variërend tussen echt diarhee en zachte ontlasting). Het gekke is dat op één dag haar ontlasting de ene keer prima is en de andere keer weer zacht/diarhee. Is het verstandiger om over te stappen op vers vlees (dierenarts had aangeraden om brok te voeren en niet kvv), of misschien een brok met een lager eiwitgehalte? (Ze laat haar eten nu ook vaker staan, eerst was ze niet te houden als ik haar bakje neer zette) Alvast bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

      Je zou eens een wormtest kunnen doen, waarbij je ook op Giardia laat testen. Bij Giardia is de ontlasting soms goed en soms slecht, ongeacht wat de hond eet. Hier kun je een wormentest bestellen: https://wormbestrijding.nl. Ook stress kan dit beeld geven, diarree na een spannende situatie zoals met andere honden spelen. Qua voeding zou je kunnen proberen of het beter gaat op alleen Rodi, of eventueel andere brokken. Maar ik zou sowieso en eerst de wormentest doen.

  11. KristyG

    Hoi Meike!

    Ik hoop heel erg dat je me kunt helpen. Volgende week mag ik mijn oud duitse herder pup ophalen (kan niet wachten!). Nu probeer ik al weken uit te zoeken wat nu het beste voer voor hem is omdat ik heel graag wil dat hij zo gezond mogelijk opgroeit. Ik heb wetenschappelijke artikelen gelezen en ook heel jouw website doorgespit. De pup krijgt nu nog KVV. En de fokker adviseert KVV en anders de geperste brokken van farmfood omdat die geen conserveermiddelen e.d. bevatten. Echter raden ze bij de dierenarts KVV weer af (i.v.m. ervaring met opgelopen tekorten, en bacteriën) en wil ik dit zelf ook niet uitsluitend voeren. Ik vind het eiwitpercentage van farmfood aan de lage kant en ook las ik dat jij daar niet zo enthousiast over bent. Uiteindelijk kwam ik na alles vergelijken uit bij Kivo puppy verse kip tarwevrij. Welke mijn voorkeur had maar het calcium gehalte is daar 3,8/1000 kcal. En de NRC beveelt voor een Duitse herder 3mg/1000 kcal aan. Ik wil echt niet dat hij problemen krijgt door een te hoog calcium gehalte. Ik kwam ook nog uit bij Calibra Dog Life Starter & Puppy Lamb of Markus Muhle Black Angus Junior. De laatste is vooral aantrekkelijk qua prijs maar daar weet ik dus niet of hij voldoende en goede omega 3 en 6 binnen krijgt. Ik ben momenteel al lange tijd aan het herstellen van hersenletsel en ik zie nu even door de bomen het bos niet meer in mijn zoektocht naar het juiste voer. Ik hoop heel erg dat jij mij advies kan geven wat het meest geschikte/complete voer is voor mijn pup. Ik zou hem erg graag Orijen of Acana willen voeren maar dat kan ik momenteel gewoon niet betalen dus ik zoek iets betaalbaarders maar toch goede kwaliteit. Ook adviseerde de fokker een niet te hoog eiwitpercentage, ik vind haar mening ook belangrijk want zij weet echt waar ze het over heeft en heeft heel veel ervaring met dit ras. Ik wil de pup de eerste twee dagen sowieso KVV geven voor de overgang en daarna misschien om hem te leren de brokjes te eten of nog twee keer vind de week standaard (t.b.v. de darmflora?) Alvast heel erg bedank. Groetjes Kristy

    1. Voerwijzer Meike

      Als je twijfelt tussen brokken kun je beide proberen en kijken welke beter bevalt. Als je twijfelt over genoeg omega 3, kun je dat zelf aanvullen. Een kwalitatief omega 3-supplement is sowieso gezonder dan de omega 3 in brokken.
      Over het eiwitgehalte heerst bij sommige fokkers nog het achterhaalde idee dat een pup te snel gaat groeien van een hoger eiwitgehalte. Ik weet niet of dat is waarom jouw fokker dit advies geeft. Een te hoog eiwitgehalte heeft als risico dat de darmflora wordt verstoord, maar dit kun je goed merken aan de ontlasting. Het verschilt per hond (en is afhankelijk van de eiwitverteerbaarheid) welk eiwitgehalte te hoog is.

      Succes, gezien je “deep dive” in de materie komt het vast goed!

  12. mylb

    Ik vraag me af wat een slimme keuze zou zijn voor onze medium labradoodle pup. Ik heb het lijstje met de beste puppy brokken gezien. Maar ik twijfel toch nog, gezien het DCM verhaal en erwten. En de eiwitten, gezien onze doodle nu wel prima ontlasting heeft. Maar soms wel eens zachtere ontlasting heeft. Waardoor ik denk dat hij niet te hoog in zijn eiwitten moet zitten. Iemand een idee?

    1. Voerwijzer Meike

      Als je pup weinig eiwitten in brokken kan verteren, dan is het ook een goede optie om naar beter verteerbaar eiwit te kijken. Het eiwit in brokken is het slechtst verteerbaar eiwit. Eiwit in gekookt voer, in rauw voer en ook in blikvoer is beter verteerbaar. Voedingsgerelateerde DCM lijkt vooral merkgebonden te zijn, maar het kan geen kwaad om een hoog gehalte aan erwten te vermijden. Had je de laatste berichten over DCM en graanvrije brokken al gelezen? Hier het overzicht: https://www.voerwijzer.com/tag/hartproblemen-door-graanvrije-brokken/

  13. Griet

    Ik ben aan het zoeken naar de juiste puppy brok voor mijn Bloedhondpup. Maar kom er niet goed. Ik let op het calcium, hoeveel dierlijke eiwit, glucocamine etc. Bij veel voer staat vanaf 3 maanden. Maar wat geef ik dan tot 3 maanden? En welk voer is nou het beste? Ik dacht misschien Biofood puppy en dan zelf glucosamine en omege 3 toevoegen? Of toch Darf? Ik weet het gewoon niet. Prijs maakt me niet erg uit, ik wil gewoon dat ze de beste start krijgt. Mijn vorige Bloedhond gaf ik toen ze klein was Royal Canin en later Farmfood. Maar tegenwoordig heb je zoveel beter voer volgens mij dat ik deze merken niet meer wil. En het liefst geperste brok.
    Iemand een advies? Jijzelf Meike?

  14. Micjostel 50

    Hallo,
    Wij hebben een Labrador pup van 10 weken op dit ogenblik krijgt hij Royal Cain maxi puppy. Maar als ik dat zo lees zou dit niet in orde zijn als voeding. Ik heb al een keertje rondgekeken om een andere voeding te nemen,maar er is zoveel keus dat ik het nog niet weet. Ze hebben mij ook al aangeraden om EURO PREMIUM te proberen, lijkt dit iets in jou ogen? Volgens onze DA is het eten wat we nu geven wel in orde. Welke raad kan je ons geven.
    Bedankt

    1. Voerwijzer Meike

      Ik ken deze brok niet. Waar kom je op uit als de analyse en ingrediënten naast de criteria in dit artikel legt? Je kunt in de brokkenvergelijker filteren op puppybrokken, en een brok met vier of vijf sterren kiezen om te proberen. https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken

      Het is altijd goed om te kijken of ander voer beter bevalt. Overweeg ook of meer natuurlijk voer een optie voor je is, eventueel in combinatie met brokken. https://www.voerwijzer.com/het-beste-hondenvoer/

  15. louis93

    Beste Meike,

    Wij mogen over een weekje onze nieuwe Berner Sennen pup naar huis brengen (8 weken oud dan), bij de fokker krijgt ze momenteel ‘Versele Laga Opti Life All Breeds Puppy Sensitive’. Deze bevat glucosamine (500 mg/kg), maar geen chondroitine.

    Uiteindelijk zouden we de pup dan gradueel overschakelen op ‘Orijen Puppy Large’, maar daar zit ook enkel glucosamine in (600 mg/kg), maar geen chondroitine.

    Ik vraag mij dus af wat een (minimale) geschikte hoeveelheid van glucosamine en chondroitine is?

    Soms zie ik ook bij andere merken dat de glucosamine en chondroitine uitgedrukt is in percentage, bv. in ‘Carnilove Salmon & Turkey for large breed puppy’ met 0,031% glucosamine en 0,019% chondroitine. Hoe zet ik dit percentage om in mg/kg, zodat ik het kan vergelijken met Versele Laga en Orijen?

    Alvast bedankt!

    1. louis93

      Net ontdekt dat ik de Orijen Puppy Large gegevens van de Amerikaanse website heb genomen, welke blijken te verschillen met de Europese gegevens.

      Dus ter verbetering, Orijen Puppy Large bevat glucosamine (1400 mg/kg) en chondroïtinesulfaat (1200 mg/kg).

    2. Voerwijzer Meike

      Ik zou kiezen voor minimaal 1200 mg elementair glucosamine per kg brokken, dat is ongeveer 2000 glucosaminesulfaat per kg. Deze hoeveelheden heb ik gebaseerd op de hoeveelheden die ze in onderzoeken op honden hebben gebruikt.

      Omrekenen:
      0,031% van 1000 gram is 0,31 gram, dus dan zit er 310 mg glucosamine per kg voer in. Dus je kunt de komma vier plekken naar voren schuiven voor de hoeveelheid mg per kg.

  16. maltipoodles

    Hallo! Ik zie door de bomen het bos niet meer dus aub..help 😀
    Ik ben fokker van Chihuahua’s en sinds enige tijd van Toy poedels & Maltipoo’s. Ik heb jaren RC gehad voor mijn Chihuahua’s en moet eerlijk zeggen dat ik nooit problemen heb gehad. Maar mijn Toy’s zijn niet goed met die voeding. Stinkende en platte 💩! Ik zou nu graag willen veranderen van voeding voor zowel de volwassen hondjes als de pups. Ik geef zo nu en dan KVV maar ben op zoek naar een goede brok. Kan jij mij helpen? Ik overweeg Essentials en Broxx omdat wij een verdeler in de buurt hebben waar we deze ook kunnen kopen aan fokkersprijzen. Maar eerst en vooral is een goede brok belangrijk zodat de stoelgang normaal is!

  17. Amber90

    Goedenavond!

    Wij zijn al een tijdje opzoek naar goede brokken voor onze actieve Pomsky pup van bijna 6 maanden oud. Ze is nu 11 kilo en zal tussen de 13-15 kilo worden. We gebruiken nu vanuit de fokker Royal Canin (medium puppy) Deze brokken eet ze wat minder tegenwoordig. We hebben al veel brokken geanalyseerd maar ik zie door de bomen het bos niet meer… wat is nou een goede brok voor onze pup. Heeft u misschien een antwoord hierop?

    Met vriendelijke groet,

    Amber

  18. anneleen

    Momenteel hebben wij een 4 maanden oude Toller puppy in huis. Bij de fokker werd ze eerst op Pro Plan Medium zalm geplaatst maar ze plaste hier veel door. De dierenarts plaatste haar vervolgens op SaniMed (grijze zakken). Hier is ze wel goed mee maar ze lust ze ook niet super graag (staat er niet voor te springen).

    Op Eurodog kwam ik het merk Yoggies tegen. Dit sprak me wel aan maar is dit wel een goede brok voor puppies ? Heeft iemand ervaring met deze brokken ? De korrels zijn ook aan de duurdere kant.

    Graag had ik jullie mening/ervaring eens geweten.

  19. Patrckk

    Goedemorgen,

    Wij hebben onze golden retriever pup nu in huis en onze eerste zak van de fokker ( Red Mills Puppy Large Breed ) raakt op. We merken dat onze pup soms best wat jeuk lijkt te hebben ( al hebben zijn broertjes en zusje uit het nest ook ) en mogelijk dat dit natuurlijk door vachtwissel kan komen.

    Echter ben ik ook eens naar zijn brok voeding gaan kijken en het lijstje van Red Mills vergeleken met de adviezen en lijkt er wat gemiddeld uit te komen ( gok ster of 3 )

    Gedehydreerde kip (30%), bruine rijst, witte rijst, kippenvet, gepelde haver, heel lijnzaad, mineralen, alfalfa, gehydrolyseerd levereiwit, gistextract, cichorei-inuline, gedroogde cranberry’s, gedroogde rode biet, rozemarijn, glucosamine hydrochloride.

    Ruw eiwit 25,0 %
    Ruwe vetten en oliën 13,0 %
    Ruwe vezels 2,0 %
    Ruwe as 6,5 %
    Vochtgehalte (max.) 10,0 %
    Calcium 1,6 %
    Fosfor 1,0 %

    Mogelijk dat de gemiddelde eiwitten en wat meer in tarwe / granen ook bij kunnen dragen aan zijn “jeuk” probleem.

    Vanuit onze de puppycursus zijn ze lyrisch omtrent FarmFood maar deze sla ik liever over. En ben ik zelf uitgekomen op het merk Enova, welke ik niet op deze site voorbij zie komen.

    Nu heb ik Enova ingrediënten eens aan de tabel gehouden en deze lijkt mij best positief tegenover huidige brok Red Mills.

    gedehydrateerd kippenvlees (23%), vers kippenvlees (20%), aardappelmeel, gedroogde erwten, kippenvet (6%), gedroogde bietenpulp, lijnzaad, gedehydrateerd ei (3%), gehydrolyseerd eiwit, gedroogde gist, visolie, gedroogde wortelen, gedroogde tomatenafval, gedroogd zeewier, natriumchloride, glucosamine, chondroïtinesulfaat.

    Ruw eiwit – 31,5%
    Ruw vet – 19,5%
    Ruwe vezels – 3,5%
    Ruwe as – 6,8%
    Calcium – 1,35%
    Fosfor – 1,0%
    Omega 6 – 2,7%
    Omega 3 – 1,0%

    Naast de brok krijgt onze pup nu nog 2maal daags KVV ( Hunters Home ) momenteel doet hij het goed ( 21wk 24kg ) en mooi in vorm / vacht en fris uit de bek. Maar zou het eventueel overstappen naar een andere brok ( meer graan / tarwevrij ) kunnen helpen bij zijn jeuk dingetje?

    1. Voerwijzer Meike

      De samenstelling van Enova ziet er inderdaad beter/goed uit. Of de jeuk verdwijnt, hangt van de oorzaak af. Als hij niet goed tegen kip kan, zal ook Enova jeuk veroorzaken. Het is qua kwaliteit in ieder geval de moeite waard zijn om te proberen. Als je jeuk blijft, zou je eens vier weken alleen Hunters Home (zonder kip) kunnen voeren om beter in te kunnen schatten of voeding een rol speelt. (Wel even checken of Hunters Home geschikt is voor pups als hoofdvoeding)

      1. Patrckk

        Wat betreft Hunters Home gebruiken wij rundvlees compleet / kalkoen compleet om te wisselen van voedingsbron en hopelijk zo wat meer afwisseling als pup binnen te krijgen.

        Enova heeft ook andere soorten brok waar ander vlees ( geen kip ) het hoofd bestandsdeel is. Deze zullen wel een stukje hoger in eiwit gaan zitten ( 33 – 36% )

        Wat betreft de jeuk, ook zijn broertjes en zusje uit het nest daarvan hebben vele jeuk, waarvan sommige op volledig brok ( andere merken ) of volledig vlees ( andere merken ) gevoerd worden.

        Mogelijk dat zijn jeuk ( niet constant en dagelijkse krabben / happen ) ook een andere oorzaak heeft en niet direct aan de voeding ligt.

        Ik zal nog eens in contact treden met de fokker om te zien of die nog enkele adviezen heeft of dat het combineren van brok / vlees ( op 1 dag ) toch niet het juiste recept is.

        1. Voerwijzer Meike

          He wat vervelend, dat het hele nest jeukproblemen heeft. Zou het misschien aan een omega 3-tekort of zinktekort in de moeder liggen, die doorgegeven is …? Of een omgevingsallergie? Lastig, dan kun met voeding weinig, behalve zorgen dat alle voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn. Brok combineren met rauw zorgt niet voor jeuk. Als je dat zeker wilt weten kun je de voeding een tijdje scheiden.

  20. Dorothea Dijkstra

    Hoi Meike,

    Ik wilde Alcane Heritage puppy & junior aanschaffen voor mijn jonge Toller van 9 maanden. Echter mijn osteopaat gaf aan dat ik op zoek moet gaan naar iets waar ook vitamine D inzit, naast dat het glutenvrij is. Ik lees hier bij jou niks over. Hoe denk jij erover en weet je eventueel een goede glutenvrije puppybrok met vitamine D? Ik heb nu proplan medium puppy sensitive zalm.

    Alvast bedankt voor je reactie!

  21. Dienke

    Hoi Meike,

    Ik probeer mij te begeven in het gezonde-brokken-land om uit te zoeken wat het beste is voor onze pup. Wij hebben een teckelpup van 6,5 maand. Ze krijgt vanuit de fokker Royal Canin. Een brok die wij zelf liever niet geven. Door allerlei andere zaken zijn wij niet eerder in de gelegenheid geweest om hier verder in te duiken.

    Ik kom er niet helemaal uit welke brokken mogelijk interessant zouden zijn voor onze hond. Ik ben nu aan het kijken naar Jarco, farmfood en Superfood 65%.
    Wat zijn jouw ervaringen met deze merken? Heb je nog andere merken voor mij die interessant zijn om te vergelijken?

    Alvast bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

      Dat laatste merk ken ik niet. De eerste twee bevatten volgens mij (uit mijn hoofd) minder eiwit dan ik ideaal vind voor pups. Kijk maar eens naar de analyse en mijn tips.

      Merken die interessant zijn om naar te kijken zijn Farmina, Acana, Naturea. Eigenlijk alle puppybrokken met vier of vijf sterren.

      1. Dienke

        Dankjewel Meike. Superfood 65% is een merk uit Engeland. Onze dierenwinkel importeert deze zelf.
        Ik ga zeker eens beter kijken naar de merken die jij noemt en of deze ook allemaal een volwassenbrok hebben. Is denk ik wel zo makkelijk ivm de overstap over enkele maanden.

  22. SilvioVh

    We verwachten binnenkort een Duitse herder pup en ik ben op zoek naar goede brokken met veel vlees en waarin alles aanwezig is wat hij nodig heeft om gezond op te groeien. Door de vele merken die er op de markt zijn ben ik een beetje het spoor bijster. Ik dacht eerst aan Orijen of Acana maar toen las ik dat in die merken het percentage giftige stoffen hoger is dan de rest van de merken. (Of is dat relatief?) Welke merken zijn nog van topkwaliteit voor de groei van een Duitse herder?

    1. Voerwijzer Meike

      Er komt nog een lijstje met de puppybrokken die ik het beste vind. Even uit mijn hoofd, Farmina staat er op. Acana en Orijen ook. In Orijen en in mindere mate Acana, zitten hogere gehaltes gifstoffen, maar ik vrees dat dat voor de meeste merken met meer vlees en vis geldt. Waarschijnlijk in biologisch voer minder.

  23. miranda1986

    Hoi. Over 6 weken komt onze labradorpup en ik ben me vast aan het inlezen voor voeding. Nu kwam ik deze tegen en denk wel een goed voer? Toch even voor de zekerheid een check;-)
    Vlees en dierlijke producten (waarvan 26% gedroogde kip, 0,01% chondroïtine), granen (waarvan 20% rijst), oliën en vetten (0,5% zalmolie), groenten, plantaardige bijproducten, zaden, mineralen, schaal- en weekdieren (0,01% glucosamine). Analytische bestanddelenRuw eiwit 25%, Ruw vet 16%, Ruwe celstof 2,4%, Ruwe as 5,7%, Calcium 1,07%, Fosfor 0,8%, Vocht 10%, Omega-3 vetzuren: 0,3%, Omega-6 vetzuren: 2,2%, Energiewaarde 3.979 kcal/kg. Nutritionele toevoegingsmiddelenVitamine A 14.000 IE/kg, Vitamine D3 1.400 IE/kg, Vitamine E 100 mg/kg, Vitamine C 20 mg/kg, IJzer als IJzer II Sulfaat Monohydraat 71 mg/kg, Mangaan als Mangaan II Oxide 26 mg/kg, Koper als Koper II Sulfaat Pentahydraat 12 mg/kg, Zink als Zinksulfaat Monohydraat 125 mg/kg, Jodium als Calciumjodaat 1,3 mg/kg, Natrium als Natriumseleniet 0,3 mg/kg. Antioxidanten: Sterk tocopherol-houdend extract van natuurlijke oorsprong

    1. Voerwijzer Meike

      Waar kom je zelf op uit als je de samenstelling en analyse naast mijn criteria legt? Sowieso zijn dit soort ingrediënten-opgaven moeilijk te beoordelen, omdat je niet echt weet wat de ingrediënten zijn. Maar je kunt het eiwitgehalte en het omega 3-gehalte wel checken, die zijn laag.

  24. Paola

    Hoi Meike,

    Dank voor deze informatieve site. Enorm behulpzaam om op deze manier een weg te vinden in het enorme aanbod aan hondenvoer. We zullen begin mei onze jack russell puppy welkom heten. In de zoektocht naar een goede voeding kwam ik ook een concept voor voeding op maat tegen. Deze voeding kent de volgende samenstelling:
    Totale hoeveelheid vlees 57%; kip (35%), groene erwten (20%), aardappelvlokken, kippenvet, gehydrateerde tonijn (5%), gehydrolyseerd kippenvlees, lijnzaad, bietenpulp, mineralen, verse zalmolie, eieren, biergist (een natuurlijke bron van MOS), glucosamine, chondroïtinesulfaat, yucca schidigera.

    Voedingsadditieven (/kg): vitamine A 24.000 IE, vitamine D3 2.000 IE, vitamine E 600 mg, ijzer 90 mg, koper 13 mg, mangaan 40 mg, jodium 1,5 mg, selenium 0,2 mg, natuurlijke antioxidanten.

    Analytische bestanddelen: eiwitten (81% van kip en tonijn) 33%, ruwe olie en vet (natuurlijk gehalte aan omega 3 en 6) 20%, ruwe as (mineraal) 7,5%, vezels 2,5%, calcium 1,3%, fosfor 0,9%.

    Zo op het eerste oog lijkt deze best in lijn met hetgeen jij adviseert. Wat is jouw mening over deze samenstelling?

    Alvast dank voor je reactie.
    Groet, Paola

  25. Celien

    Hallo,
    Een tijd geleden heeft u optilife maxi puppy voor onze labrador pup aangeraden. Deze brok beviel hem goed, maar nu blijkt dat hij allergisch is aan kip volgens de dierenarts. Hij heeft jeuk, hotspot, diarree, rode ogen, jeukende oortjes. Wij moeten dus helaas terug van brok veranderen. Ik heb gezien dat optilife puppy all breeds ook zalm heeft maar dit is voor alle rassen, is dit wel ok voor een labrador van 10 maanden of moet ik specifiek kijken naar maxipuppy? We vinden het moeilijk op een hypoallergene brok te vinden voor specifiek maxipuppy’s zonder enige sporen van kip,gevogelte/vet/meel. Ik had ook al gekeken om eventueel al over te schakelen naar adult mijn oog was gevallen op de brok van edgard&cooper zalm hypoallergic, hier zit geen sporen van kip in maar dit is weer all breeds… Ik wil graag het beste voor onze pup en hem zeker besparen van groeipijnen/heup en elleboogproblemen, ik zou jou raad en advies enorm appreciëren want er bestaan zoveel merken dat we het niet meer weten. Alvast bedankt Meike.

    1. Voerwijzer Meike

      Opti Life Puppy Sensitive is ook geschikt voor Labrador pups, en zou ik zeker proberen. Er lijkt geen chodroitine in te zitten, dus je zou een glucosamine/chondroitine supplement kunnen toevoegen. Laat je weten of het beter gaat straks?

      1. Celien

        Hoi Meike! Bedankt voor je spoedige reactie. Ik zat dit weekend in een noodsituatie omdat hij toch al 2 dagen moeilijk gegeten had kon ik enkel terecht in de winkel waar ze de edgard&cooper adult zalm hadden dus hier heb ik een klein zakje van gekocht. Hij eet dit gelukkig goed op. Moet ik nu toch nog best 2 maanden overschakelen naar de optilife pup sensitive of moet ik deze brok blijven doorgeven? Ik vind de verhoudingen precies van de adult ook zo weinig voor nog een pup kan dit?

  26. Desiree

    Beste Mieke,

    ik oriënteer mij reeds geruime tijd op geschikte puppybrokken.
    Friese Stabij reu, nu 14 weken oud, weegt nu 13,5 kilo, zal naar verwachting uitgroeien tot een grote hond van zijn soort (zowel schofthoogte als gewicht).
    Hij krijgt nu in navolging van hetgeen hij ook bij fokker kreeg Royal Canin Medium Puppy Breed. Aangevuld met 1 keer per week vers vlees (pens).
    Hij vind het lekker, hoewel ik vermoed dat hij veel lekker zal vinden aangezien hij verzot is op eten.
    Ik gun hem voer dat hem geeft wat hij nodig heeft en het best er uit haalt wat er in zit.
    Ik hoor en lees dat Royal Canin niet bij uitstek het beste voer is, terwijl het toch behoorlijk aan de prijs is.
    Er zijn mensen die lyrisch zijn over Farmfood.
    Kun jij mij verlossen van deze zoektocht die mij eerlijk gezegendste nerveus maakt? Ik ben onzeker of ik hem niet te kort doe en of ik hem geef wat hij nodig heeft.

    Ook vraag ik mij af, er bestaat speciale visolie voor honden. Is het raadzaam dat aanvullend te geven?

    1. Voerwijzer Meike

      In de brokkenvergelijker staan een heleboel puppybrokken. De puppybrokken met vijf of vier sterren, vind ik goede brokken. Je zou ook meer rauwvoer kunnen voeren, bij de dierenspeciaalzaak is vaak wel Energique puppy verkrijgbaar. Visolie voor honden is alleen nuttig als er te weinig omega 3 in het voer zit en het goede visolie is. Hier vind je een artikel over omega 3: https://www.voerwijzer.com/omega-3-vetzuren-belangrijk-voor-hond-en-kat/. Een artikel met advies over supplementen komt er nog aan.

  27. Eloya

    Dag Meike,

    Wij krijgen over 2 weken een duitse dog puppy van dan 9 weken.
    Wij willen graag een kwalitatief goede brok voeren voor haar grote ras.

    Ik heb nu naar aanleiding van de tips op jouw site 2 brokken merken gevonden die mij aanspreken.
    ik zag op voerwijzer nog geen review over brit care brokken.

    Wat denk jij over deze 2 merken voor een duitse dog pup in de groei?
    WoW heeft wel een hoger percentage vlees, maar brit care heeft minder toegevoegde bestanddelen volgens mij?

    little wolf of wilderness eend (en later overstappen op de adult versie)
    Brit care free junior (en later over stappen op de giant breed versie)

    1. Voerwijzer Meike

      Ik heb nu te weinig tijd om ze helemaal te bekijken. Misschien kan je de samenstelling en analyses hier plaatsen en je eigen beoordeling op basis van de criteria in dit artikel? Dan kan ik je van daar uit verder helpen.

      1. Eloya

        (puppy brokjes zijn te klein voor onze duitse dog dame straks, op aanraden van fokker gelijk over op adult)

        Wolf of wildernes adult eend
        (mijn mening, mooi hoog in vlees, maar zitten ook wel wat toegevoegde elementen in. wellicht wat hoog in calcium met 1.3 voor duitse dog?

        Ingrediënten:
        vers kipvlees (41%), stukjes aardappel (gedroogd), eendeneiwit (10%, gedroogd), gevogelte-eiwit (10%, deels gedroogd en gehydrolyseerd.) bietenpulp (ontsuikerd), lijnzaad, gevogeltevet, biergist (gedroogd), natriumchloride, monocalciumfosfaat, ei (gedroogd), bosvruchten (0,3%, gedroogd: cranberries, aalbessen, frambozen, vlierbessen), kruiden (0,2%, gedroogd: bijvoet, St. Janskruid, brandnetelbladeren, kamille, duizendblad, klein hoefblad, paardenbloemwortel) gistextract (gedroogd, 0,2% beta-glucanen en mannan-oligosachariden), appel (gedroogd), chicorée-inuline (0,1 %), zalmolie, zonnebloemolie.

        Additieven per kg:
        voedingsfysiologische additieven:
        vitamine A 12.000 IE, vitamine D (vitamine D3) 1.500 IE, vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat) 250 mg, vitamine C (ascorbylmonofosfaat, Ca-Na-zout) 100 mg, vitamine B1 (thiaminmononitraat) 12 mg, vitamine B2 (riboflavine) 12 mg, vitamine B6 (pyridoxinehydrochloride) 8 mg, vitamine B12 (cyanocobalamine) 180 mcg, niacine 35 mg, pantotheenzuur (calcium-D-pantothenaat-preparaat) 35 mg, foliumzuur 1,2 mg, biotine (D(+)-Biotine) 300 mcg, cholinchloride 2.000 mg, koper (als koper(II)-sulfaat, pentahydraat) 12,5 mg, zink (als zinksulfaat, monohydraat) 100 mg, zink (als glycine-zinkchelaat, hydraat) 60 mg, ijzer (als ijzer(II)-sulfaat, monohydraat) 200 mg, mangaan (als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat) 25 mg, jodium (als calciumjodaat, watervrij) 2,3 mg, selenium (als natriumseleniet) 0,35 mg.
        Technologische additieven:
        Antioxidanten

        Energie per kg:
        ME (FEDIAF, 2016) 15,98 MJ / 3.816 kcal
        ruw eiwit 26%
        ruw vet 16%
        ruwe vezel 2,5%
        ruwe as 7,5%
        calcium 1,3%
        fosfor 0,9%
        natrium 0,4%

        Brit care grain free giant breed.
        Eigen mening: iets lager calcium gehalte van 1.2, geschikt voor grote rassen. ook iets grotere brokjes. lager vleesgehalte, wel maar 1 proteïne en koolhydraat (zalm en aardappel) en extra toevoegingen voor de gewrichten van grote rassen.

        GRAANVRIJE FORMULE MET ZALM & AARDAPPEL VOOR VOLWASSEN HONDEN VAN ZEER GROTE RASSEN (MEER DAN 45 KG).

        Samenstelling: gedroogde zalm (35%), aardappelen (32%), zalmeiwit (12%), kippenvet (met tocoferolen als conserveringsmiddelen), gedroogde appels, natuurlijke smaakstoffen, zalmolie (2%), bakkersgist, gehydrolyseerde schalen van schaaldieren (een bron van glucosamine, 320 mg/kg), kraakbeenextract (een bron van chondroïtine, 190 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg), kruiden & vruchten (rozemarijn, kruidnagels, citrus, kurkuma, 150 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (100 mg/kg), inuline (90 mg/kg), melkdistel (75 mg/kg).

        Analytische elementen: ruw eiwit 28%, vetgehalte 16%, vochtgehalte 10%, ruwe as 7,0%, ruwe celstof 2,5%, calcium 1,2%, fosfor 1,0%.

        Voedingssymenstelling: vitamine A (E672) 20.000 IE, vitamine D3 (E671) 1500 IE, vitamine E (α-tocoferol) (3a700) 500 mg, vitamine C (E300) 200 mg, cholinechloride 600 mg, biotine 0,6 mg, vitamine B1 1 mg, vitamine B2 4 mg, niacinamide (3a315) 12 mg, calciumpantothenaat 10 mg, vitamine B6 (3a831) 1 mg, foliumzuur (3a316) 0,5 mg, vitamine B12 0,04 mg, zink (E6) 80 mg, ijzer (E1) 70 mg, mangaan (E5) 35 mg, jodium (E2) 0,65 mg, koper (E4) 15 mg, selenium (3b8.10) 0,25 mg.

        Metabolizable energy:

        3,830 kcal/kg. omega-3-vetzuur: 0,72%, omega-6-vetzuur: 2,40%.

        Groetjes,
        Eloya

        1. Voerwijzer Meike

          Dag Eloya, sommige adultbrokken zijn ook geschikt voor pups inderdaad. Deze brokken zien er opzich prima uit, maar je zou de fabrikant nog kunnen vragen waarom ze voor adult worden aangeprezen en of ze ook voldoen aan de criteria voor puppybrokken. Je zou het ook zelf kunnen berekenen met de Fediaf-richtlijnen. Er zijn ook goede puppybrokken voor grote rassen, zoals van Farmina of Schesir. Ik ben ze nog aan het anayseren, dus kan nog geen goede top 5 geven.

  28. canan

    goedemorgen,

    Ik heb net een Pomeriaan (dwergkees) puppy van 15 weken opgehaald. Die wordt max 2 kg. Is nu 1 kg. Ik gebruik nu Royal Canin. Maar dit lust ze niet. Welk droge brokken voer is geschikt voor deze Pomeriaan ? Graag uw reactie terug. Want ik zie zoveel keuzes, ik kom er niet meer uit.

  29. Kelvin

    Hi Meike,

    Vraagje: Uitgaand van jouw overzichten lijkt mij dit een goede brok voor pups, heb jij hier nog een mening over? Dank alvast!

    Aardappel (24%), Gedehydreerde kip (26%), Erwtenmeel, Kippenvet,
    Bietenvezels, Zalmolie, Johannesbrood, Lijnzaad, Eipoeder, Biergist, Vitaminen,
    Mineralen, Inuline, Wortel, Brandnetel, Echinacea, Tomaat, Appel, Mango, Pruimen, Banaan, Tijm, Basilicum, Spirulina, Cranberry, Selderij, Glucosamine, Chondroïtine

    Ruw eiwit: 30,0%
    Ruw vet: 18,0%
    Ruwe celstof: 5,0%
    Ruwe as: 7,7%
    Calcium: 1,2%
    Fosfor: 1,0%
    Natrium: 0,28%
    Magnesium: 0,01%
    Vocht: 9,0%

    Voedingswaarde per kilo Analyse
    Vitamine A: 18.000 IE
    Vitamine D3: 1.800 IE
    Vitamine E: 500 mg
    Vitamine C: 62 mg
    Vitamine B1: 7,2 mg
    Vitamine B2: 10,8 mg
    Vitamine B6: 4 mg
    Vitamine B12: 60 mg
    IJzer: 70 mg
    Koper: 10 mg
    Mangaan: 50 mg
    Zink: 100 mg
    Jodium: 2,0 mg

    1. Voerwijzer Meike

      Die samenstelling ziet er op het eerste gezicht prima uit. Jammer dat de hoeveelheid DHA niet bekend is, en in welke vorm de mineralen zijn toegevoegd. Wat ik me wel afvraag is hoe ze 30% eiwit uit 26% kip (en een paar procent ei) halen. Gedroogde kip bevat ongeveer 60% eiwit. Er moet nog een eiwitbron zijn, er zal misschien veel erwteneiwit (uit het erwtenmeel) inzitten. Dat zou betekenen dat de eiwitkwaliteit niet heel hoog is.

        1. Voerwijzer Meike

          Ik zie dat er meerdere soorten puppybrok zijn. Waar kom je op uit als je de criteria toepast? Zit er geisoleerd plantaardig eiwit in? Zitten er sulfaten en oxides in, of chelaten als mineraalverbindingen?

          In de brokkenvergelijker vind je puppybrokken die ik zou aanbevelen, de puppybrokken die vier of vijf sterren hebben.

          1. ands

            Ik heb nu de Monge puppy & junior all breeds, de hert versie. Wat je me allemaal vraagt klinkt als Chinees voor mij. Staat dan ook niks van Nederlands op die zakken. Made in Italië.

            Samenstelling gevonden op internet., calcium 1,6% is toch te hoog?

          2. Voerwijzer Meike

            Oh die variant had ik nog niet eens gevonden. Die ziet er wel beter uit dan de puppybrokken van Monge die ik had gevonden. 1.6% calcium is aan de hoge kant, maar omdat het zoveel calorieën bevat is het minder erg. Want meer calorieën = minder voeren = minder calcium binnen krijgen.

            De brok ziet er niet slecht uit, maar heeft een paar minpunten:
            – bevat geen goede omega 3-bron, je zou bijvoorbeeld zelf nog krillolie of vis kunnen toevoegen aan het menu
            – het bevat zinkoxide, dat is de slechtst opneembare vorm van zink, terwijl zink zo belangrijk is voor pups
            – er zit weinig vitamine D in, in relatie met vitamine A.

  30. Sandra78

    Wij mogen volgende week onze Appenzeller pup ophalen en hij krijgt bij de fokker momenteel Aveve Optima+ puppy brokjes. Dit is echter een belgisch merk en niet verkrijgbaar in NL.

    Onze vorige hond gaven we Woooff hondenbrokjes maar voor de nieuwe pup wil ik wat anders. Nu kwam ik op internet het merk Tribal tegen.

    Is de puppy variant hiervan geschikt…..eiwit percentage is 25% en Calcium is 0,9%….wel zinksulfaat ipv chelaat….

    Samenstelling van de puppy variant is als volgt (kon het niet vinden op de NL site, maar wel op een andere nederlandse site die het verkoopt):

    Samenstelling: Verse kalkoen (35%), Zoete aardappel (35%), Blauwe Whiting vis (hydrolyse) (14%), Heeleipoeder (6%), Gedroogde bietenpulp, Zonnebloemolie (1,35%), Gist (1,2%), Zalm visolie (1%), Inulin, Kruidenmix (0,25%; Peterselie, Rozemarijn, Brandnetel, Kamille, Salie, Tijm, Koriander, Paardebloem bladeren, Zoethout).

    Additieven: Vitaminen en sporenelementen: Vitamine A 17500 IE/kg, Vitamine D3 1750 IE/kg, Ijzersulfaatmonohydraat 87 mg/g, Mangaanoxide 56 mg/kg, Cupric sulfaatpentahydraat 4,7 mg/kg, Zinksulfaatmonohydraat 87 mg/kg, Calciumjodaat watervrij 2 mg/kg, Natriumseleniet 0,2mg/kg. Antioxidanten: sterk tocopherol-houdend extract van natuurlijke oorsprong.

    Analytische bestanddelen: Ruw eiwit 25%, Ruw vet 14%, Ruwe celstof 2,3%, Ruwe as 6,4%, Vitamine A 17600 IE/kg, Vitamine C 58 mg/kg, Vitamine B6 7,5 mg/kg, Omega-3 3,1 g/kg, Omega-6 16,1 g/kg, Calcium 0,9%, Fosfor 0,6%, ME kCal 370,6 kCal/100g.

    Ik ben heel benieuwd wat je van deze puppybrok vindt?

    En wat je anders zou aanbevelen? Mijn voorkeur gaat wel uit naar koudgeperst…

    Groetjes,
    Sandra

    1. Voerwijzer Meike

      Zoals je waarschijnlijk al hebt geconcludeerd, is dat ik het eiwitgehalte aan de lage kant vind. En als er echt 0,6% fosfor in zit is dat te weinig voor pups. Het calciumgehalte is ook te laag voor pups van grote rassen. Ik zou dus een ander merk kiezen. Heb je dit overzicht van geperste brokken al gezien? http://www.voerwijzer.com/geperste-brokken-vergelijken. Markus Muhle en Biofood hebben prima geperste puppybrokken.

  31. sharonH

    Hoi

    Ik ben voor onze shih tzu pup van 11 weken opzoek naar een andere brok. Ze krijgt nu royal canin mini vanuit de fokker.

    Ik kwam deze tegen op zooplus, wat vind jij hiervan?
    20 % vers kippenvlees, 19 % kippenvlees (gedroogd), 19 % verse zalm, 8 % eendenvlees (gedroogd), aardappel (gedroogd), zoete aardappel (gedroogd), 5 % gevogeltevet, 4 % zalm (gedroogd), 3 % gevogelte-eiwit (gehydroliseerd), erwten, 1 % eieren (gedroogd), 1 % zalmolie, lijnzaad, chicorei-inuline, psylliumschillen, appel (gedroogd), wortel (gedroogd), cranberries (gedroogd), gedroogde kruiden (spinazie, tijm, oregano, salie, peterselie, marjolein, kamille, anijs, fenegriek, goudsbloem, pepermunt).

    Toevoegingsstoffen per kg:
    Nutritionele toevoegingsmiddelen:
    vitamine A 25.000 IE, vitamine D3 1500 IE, vitamine E 200 IE, vitamine C 180mg, vitamine B1 (thiaminemononitraat) 10 mg, vitamine B2 (riboflavine) 10 mg, vitamine B6 (pyridoxinihydrochloride) 8 mg, vitamine B12 (Cyanocobalamine) 40 mcg, biotine 310 mcg, cholinechloride 1230 mg, foliumzuur 1,1 mg, niacine 70 mg, calcium-D-pantothenaat 30 mg, taurine 1050 mg, zink (zinkoxide) 80 mg, mangaan (mangaan(II)-oxide) 8 mg, koper (koper(II)sulfaat, pentahydraat) 7 mg, jodium (calciumjodaat, watervrij) 2,8 mg, DL-methionine 800 mg.
    Energiegehalte per kg:
    ME (naar FEDIAF, 2019) pro kg: 3.978 kcal – 16,7 MJ
    Analytische bestandsdelen

    ruw eiwit 41.0 %
    ruw vet 18.0 %
    ruwe vezel 2.0 %
    ruwe as 8.0 %
    calcium 1.7 %
    fosfor 1.2 %
    omega-3-vetzuren 0.6 %
    omega-6-vetzuren 2.0 %

  32. Sam

    Dag Meike, allereerst mijn grootste complimenten voor jouw website. Hoe handig is dit?!
    Ik heb intussen een heus Excel lijstje zelf opgemaakt met mijn voorkeuren voor onze Entlebucher pup.
    Bij het zoeken naar de juiste voeding, kwam ik terecht bij een merk waar ik niets van terugvind op voerwijzer. (Eigelijk door een advertentie op facebook.)
    Omdat ik voor eenzelfde prijs geen enkele brok terugvind met zo’n mooi vleesgehalte, mooie voedingswaarden en niet teveel peulvruchten of aardappelen, wou ik dit toch even meedelen en er jouw mening over vragen. Het betreft het Franse merk Franklin.
    Wat is jouw mening? Kijk ik iets over het hoofd, of is dit echt een top prijs-kwaliteitsverhouding?

    1. Voerwijzer Meike

      Dag Sam, dat ziet er inderdaad interessant uit. Kun je dit gewoon bestellen in Nederland en België (ik zie een Franse site)? Ik ga deze opnemen in mijn documentatie en meenemen bij het opstellen van de puppybrokken top 10. Als je de brokken gaat proberen, ben ik benieuwd hoe het bevalt.

      1. Sam

        Hoi! Momenteel leveren ze enkel in Frankrijk en België. In België volgens de FAQ zijn er steeds extra leveringskosten. Ik heb dit eens nagevraagd via hun chat op de website (waar ze trouwens zeer behulpzaam zijn), en ook in België blijkt gratis verzending toch mogelijk, indien je het laat toekomen in een ‘Mondial Relay afhaalpunt’. Er zijn in Nederland ook Mondial Relay punten, dus is levering daar misschien ook mogelijk, maar dat weet ik niet. Men vertelde me nog dat het is opgericht in 2018 en productie zich in UK & Duitsland bevindt. En dat men aan een Nederlandstalige website werkt… 🙂

        1. Annemiek2

          Hoi Sam,

          Mooi voer dat Franklin, maar het is m.i. niet zo goedkoop- waarmee ik niks over de kwaliteit wil zeggen overigens.
          Vergelijkbaar/beter qua samenstelling/voedingswaarden is Isegrim (puppy River zalm), wat makkelijker te krijgen is via oa zooplus en het is, in grootverpakking, per kilo een stuk goedkoper. Daarbij is de aanbevolen dosering lager, dus je hoeft minder voer te slepen, poep te ruimen en de maag/darmen van je hond worden minder belast met nodeloze vulling.
          Wat mogelijk een nadeel is, is het vrij hoge (vnl. dierlijke) eiwitgehalte van 37% . Evengoed kan dit een voordeel zijn… daar ben ik nog niet uit.

      2. Melissa Broere

        Dag Meike,
        Ben je al ver in het proces van het opstellen van de puppybrokken top 10 of gaat dit nog wel even duren? Wij krijgen over een paar weken onze pup in huis en ben op zoek naar een nieuwe brok. Hij krijgt nu proplan puppybrokken en wil hem dit in eerste instantie wel geven terwijl hij hier went. Klopt het dat je adviseert dan bij 14 weken de overstap te maken?

        1. Voerwijzer Meike

          Ik zal eens wat meer vaart maken. Ik heb alle brokken verzameld, en moet het nog door mijn scoresysteem “gooien”. Zoals het nu lijkt, komen onder andere de merken Farmina, Acana, Riverwood, Carnilove, Brit, Orijen en Profine in de top 10.

          Ik adviseer om de overstap te maken als de pup gewend is in zijn nieuwe thuis. Dat hoeft niet perse met 14 weken. Voor sommige brokken geldt dat ze volgens de Fediaf-richtlijnen pas geschikt zijn vanaf 14 weken. Dan zet ik het er bij in mijn beoordeling.

          1. MB

            Is essential beginning large breed ook een brok die in de top 10 komt? Een nestgenootje van onze hond krijgt nu deze brok. Of tenminste niet de large variant. Onze pup staat nu nog steeds op de purina proplan medium sensitive lam, maar het gaat niet goed met zijn ontlasting. Deze is erg wisselend tot slijm aan toe. Hij heeft geen giardia, andere parasieten zijn nog niet uitgesloten.

            Ik heb gekeken naar de Orijen en Acana alleen ik hoor dat deze brokken best lastig en onzeker leverbaar zijn op het moment. Bovendien vraag ik me af of onze pup met dus blijkbaar een gevoelige spijsvertering dit hoge aantal eiwitten in de brok kan verteren.

      3. Annemiek2

        Hi Meike,

        Qua prijs/ kwaliteit (voor wat betreft samenstelling en ingrediënten) ben ik zeer benieuwd naar wat je vindt van Isegrim Junior “River” Zalm.
        Aan dierlijke bestanddelen (o.a. verse+gedroogde zalm 25%+ 25% en nog een aantal andere % aan gevogelte en zalm oliën en vetten) een totaal van 71%, veel, voornamelijk dierlijke eiwitten (37%), wel aardappel, geen granen. Bij Zooplus in voordeliger dubbelverpakkingen te krijgen.

        Onze fokker adviseert Monge Allbreeds puppy Zalm, dat lijkt goedkoper maar er zit volgens mij veel meer loze voeding in, waardoor de aanbevolen dagelijkse dosering zo’n 35% hoger is (en je meer poep aan t opruimen bent…).
        Ik neig er dus naar om na een maand of 2 over te stappen op Isegrim.
        NB eindgewicht van de ‘athletische’ hond zal tussen de 30 en 35 kg zijn.

          1. Annemiek2

            Dank je voor de tip tav. visbrokken/zalm!
            Ze hebben ook voor adults ook brokken met vlees, voor pups helaas niet. Maar ze moeten vanaf 12 maanden op adult overgaan begrijp ik.
            Zou je brokken van twee merken niet gewoon kunnen mengen? (bijvoorbeeld met carnilove of Markus Mühle), dat je van beide de halve adh door elkaar in de bak doet?

          2. Annemiek2

            er zit overigens naast alle zalm ook 12% aan kippenvet in, en nog eens 5% itt aan gehydrolyseerd kippen eiwit en kippenlever… ik ga ze eens vragen of ze kunnen aangeven hoeveel omega 3 en 6 er precies in zit 🙂

  33. Danielle Ed

    Hallo Meike, ik heb geprobeerd met jouw advies over “hoe kies je goede puppybrokken” de puppybrokken van Farmina Natural & Delicious Puppy Mini & Medium te analyseren, maar blijf het lastig vinden de ingrediënten goed te interpreteren. Deze puppybrokken bevatten bijv. 42% raw protein. Dat lijkt mij aan de hoge kant, gelet op jouw advies van rond de 28%, maar zo te zien betreft het dierlijke en geen plantaardige eiwitten. Ik las op jouw website dat dit merk brokken op jouw lijstje staat om binnenkort te analyseren. Ben daar erg benieuwd naar, want de ingrediënten lijken mij prima. Behalve dan het hoge eiwitgehalte. Wat is jouw mening hierover?

    1. Voerwijzer Meike

      Dag Danielle, 42% eiwit is inderdaad erg hoog, en hierdoor zal het niet voor elke pup geschikt zijn. Het vetgehalte past wel bij het eiwitgehalte, deze is ook hoger, waardoor je minder hoeft te voeren en je pup ook minder eiwit binnenkrijgt. De samenstelling ziet er prima uit, je zou het zeker kunnen proberen.

  34. Peter Müller

    Ik heb een americanse akita puppy nu 7 maanden. Kreeg van de Fokker eukanuba mee.Ben sinds 3 maanden over gestapt naar vol bites van darf biologische maar dat ging niet er goed veel ontlasting 5 6 keer op een dag en niet echt mooie drollen. Ben toen maar naar de lam van darf over gestapt voor volwassenen hond zit niet veel verschil in de puppy brok of volwassenen brok.Maar er zit weinig verschil in de ontlasting. Dacht het is lam dus meschien een schoner brok..nu maar weer op zoek naar een ander merk

  35. djorna

    Hebben jullie ervaring met de yourdog puppybrok. Deze zouden op je eigen ras afgestemd zijn?!
    Wij hebben een rhodesian ridgeback van 15 wkn (reu, dus harde groeier) en die heeft wisselende ontlasting op de eukanuba large breed puppy (vanuit fokker).
    Ik wil nu over op een andere brok dus hoor graag adviezen.
    Mijn andere hond heeft jaren op kvv gestaan en vanwege redenen nu terug naar brok dus lang op acana gestaan maar at hij slecht. Kvv is geen optie meer maar willen wel het beste en meest natuurlijke voer dus ben benieuwd!

  36. L

    Hoi,

    We zoeken al zo lang we onze pup hebben op internet maar vind het lastig met de verhoudingen. Ik hoop dat jij ons advies kan geven. Wij hebben een corgi pembroke van 7 maand. Hij groeit goed en ziet er gezond uit. Vanaf het moment dat hij bij ons is krijgt hij het puppyvoer van Edgar en cooper. Hij doet het daar erg goed op maar we zien wel dat zijn ontlasting wisselt, soms stevig en soms wat dunner. Een enkele keer heeft hij soort van uitslag in zijn lies en soms een bultje dat op acne lijkt. Daarnaast staan corgi’s erom bekend nooit een “vol” gevoel te hebben en last van vraatzucht te hebben. Hij krijgt op dit moment nog drie keer per dag eten en we houden ons aan de richtlijn op de tabel en kijken hoe hij eruit ziet.

    Hij zit inderdaad nooit vol en wil altijd meer eten. Nu hebben we een aantal vragen; Wanneer zou een geschikt moment zijn om over te stappen op volwassen voer? En naar 2x per dag voeren? Daarnaast; welk volwassen voer zou je aanraden en is het huidige puppyvoer geschikt voor hem?

    Bedankt alvast voor je antwoord

    Met vriendelijke groet,

    Lisanne van der Meulen.

    1. Voerwijzer Meike

      Je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, want puppybrokken zijn prima geschikt voor volwassen honden. Maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is onder andere afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt. Voor een middelgroot ras is een leeftijd van 1,5 jaar een goede leeftijd om over te stappen naar adult brokken, maar dat mag dus ook later. Je zou nu ongeveer kunnen overgaan naar twee maaltijden per dag.

      Wat is je eigen conclusie over het huidige puppyvoer als je de stappen in dit artikel naloopt met de ingredienten en analyse? Ik kan het ook simpel maken voor je, zie hier mijn review:
      https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/edgard-cooper-puppy-verse-scharreleend-en-kip/.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter