Adviezen van 50 jaar geleden

Datum: 13 augustus, 2011
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Ik vond een boekje uit 1963: De hond en zijn verzorging, 400 raadgevingen voor hondenvrienden, door M. Koch. Erg leuk vond ik het om de tips over voeding te lezen, ik zal er een paar me jullie delen.

Honden behoren tot de roofdieren, dat mogen wij nooit vergeten.
Roofdieren verscheuren andere dieren, verslinden dan niet alleen vlees en botten, maar ook ingewanden en andere organen en ook de inhoud van de maag. vele braken, indien verkeerde dingen door hun keelgat gaan, alles uit, eten dan het goede weer op en keren later dikwijls naar hun buit terug, ook als deze al stinkend aas is geworden. Wanneer onze hond evenzo handelt, geeft hij niet blijk van een slecht aanwensel, maar van het altijd weer voor den dag komende roofdierinstict.

Dierlijk voedsel bekomt onze hond rauw altijd beter dan gekookt
Elk roofdier leeft alleen van het niet toebereide voedsel, zoals hij in de natuur aantreft en hiervan heeft hij het meeste nut.

Het voedsel van onze hond moet voor 2/3 uit vlees, voor 1/3 uit plantaardige producten bestaan.
Lees: organen (hart, boekmaag, pens, lever, mannelijke geslachtsorganen, maar geen nieren), paardevlees, rundvlees, zeen en alles wat de huisvrouw bij de toebereiding van het eten afsnijdt. Goed bestorven vlees, of vlees dat niet meer vers ruikt, is lichter verteerbaar. Plantaardige producten: oud bruin brood, roggebrood, groente, fruit en rijst.

 

Afgekookte beenderen zijn als voedsel waardeloos.
Door koken worden alle belangrijke voedingsstoffen aan de beenderen onttrokken. Pijpbeenderen zijn hard, vooral die van varkens en van gevogelte splinteren makkelijk…. Deze beenderen gooien wij in de asbak en niet op de mestvaalt.

Een vastendag in de week doet onze hond alleen maar goed
En als hij nog wat langer honger moet lijden, schaadt hem dat ook niet. Een roofdier maakt niet elke dag buit en moet soms langer zonder voedsel zijn. Wanneer hij dan een dier kan doden, eet hij zich zat.

Het tuk zijn op aas is geen bewijs van een slechte aard, maar een overgeerfde eigenschap van de hond
Indien onze hond een vlezig stuk been in de tuin in de grond begraaft en het na dagen, als het stinkend en groen geworden is, weer opgraaft, dan handelt hij als vele roofdieren, die naar hun prooi terugkeren, wanneer deze al sterk stinkt – Goed bestorven of licht bedorven rauw vlees verteert onze hond bijzonder gemakkelijk. –

Aan de uitwerpselen van onze hond kunnen en moeten wij constateren, of wij hem op de goede manier of verkeerd voeden.
Bij goede voeding zijn de uitwerpselen zacht, worstvormig en bruin tot lichtbruin. Harde of brokkelige en witte tot lichtgele ontlasitng = te veel beenderen. Bijna zwarte ontlasting = teveel rauw vlees. Brijige, vormloze ontlasting = te weinig vaste spijzen. Hieruit wordt duidelijk hoe wij de voeding moeten veranderen.

 

3 Comments

  1. poesie

    Sinds een klein jaartje geef ik mijn hondje alleen nog maar hallal vlees, met soms een kuikentje. Waarom hallal zou je denken?
    Nou de marokaanse slager verkoopt kippennekken, hartjes, lever, maagjes vleugels en poten.
    En het is nog goegkoper dan die bliktroep, nl €3,50 p/kg
    Hondje blij en gezond(is bijna 9 jaar) Ik blij want hondje ruikt niet meer, verhaardt 80% minder, en poept ook 80 % minder.
    Eigenlijk snap ik niet dat ik dit niet vanaf het begin heb gedaan.
    Kan het iedereen aanbevelen. Het is nl een win-win situatie.

    1. admin

      Inderdaad, rauwe vleesproducten bevallen vaak veel beter dan droogvoer of bllikvoer 🙂 En zo deden ze het vroeger dus ook! Zelfs duizenden jaren geleden, toen de honden nog wolf waren, aten ze het. Houd je ook rekening met percentages?

  2. Anoniem

    ik heb 4 honden, variërend in leeftijd van 3 t/m 14 jaar, en van 6 t/m 18 kilo lichaamsgewicht. Ze zijn alle kruisingen.

    Naast rauw hondenvoer (KVV in alle soorten, BARF) krijgen ze zo nu en dan restjes: gekookte groenten, aardappelen, rijst, vlees, fruit, yoghurt, karnemelk, beetje geitenkaas, beetje pindakaas, eieren, en vleesbroodbeleg wat over blijft, natuurlijke kauwproducten en af en toe blikvoer of brokjes zonder granen (het laatste als we op reis gaan en niet vers kunnen voeren)

    Ze krijgen nooit brood of tarweproducten, dus ook geen hondensnacks met tarwe erin.

    Ze zijn nooit ziek, geen allergieën en poepen vast en matig.

    Groetjes Bea.