Alternatief voor kvv op vakantie

Datum: 23 juni, 2012
Laatst bijgewerkt: 10 januari, 2022

Als je normaalgesproken rauw voert, is het vaak even puzzelen wat en hoe je het beste in de vakantie kunt voeren als de hond(en) meegaan. Er zijn vele mogelijkheden, die je ook kunt combineren, van rauw blijven voeren tot houdbaar voedsel meenemen.

Kvv
Zeker als je binnen Nederland blijft is het een haalbare optie om kvv te (blijven) voeren. Er zijn heel veel verkooppunten van kvv, zelfs in de supermarkt kun je het vinden (Rodi of Smuldier). In België en Duitsland zijn ook veel rauw-voer-verkooppunten, en je kunt het inmiddels ook in Spanje vinden. Als je naar een huisje met vriezer reist, kun je kvv meenemen in een goede koelbox. Als je het goed stapelt en goed isoleert, blijft het zo twee dagen bevroren.

Zelf samenstellen
Vleesproducten vind je overal, in ieder land. Met kippenvleugels en/of -poten en af en toe wat orgaan en eventueel rundvlees, kun je een prima vakantiemenu maken. Als je geen bot wilt voeren, kun je ook rundvlees met gemalen eierschalen voeren.

Buiten Nederland verkopen de meeste supermarkten vleesbotten en organen. Bij grotere supermarkten in het buitenland verkopen ze vaak hele kippen en soms ook konijnen, met enkele orgaantjes erin. Het aantal diersoorten is niet belangrijk tijdens een korte vakantieperiode en de preciese hoeveelheid van de juiste organen ook niet.

Geef je normaal niet een zelf samengesteld menu? Lees dan even de beginnersinformatie.

Zie ook
Barfen in Spanje
Rauw voeren in Hongarije
De Franse Barflijst (Barfplaats)
De Italiaanse Barflijst (Barfplaats)
De Duitse Barflijst (Barfplaats)

Gevriesdroogd voerK9 Natural met water
Het dichtste bij rauw voer, staat gevriesdroogd voer. In principe is het rauw voer, maar dan zonder het vocht, waardoor het bewaarbaar is buiten de koeling. Je kunt dit goed combineren met rauwe vleesvoeding, dus bijvoorbeeld als reserve als je een paar dagen geen vleesproducten kunt vinden is het ook goed geschikt. Een groot voordeel is dat je er niet zoveel van hoeft te voeren en dat een vakantievoorraad dus weinig ruimte inneemt. Een nadeel is dat het een stuk duurder is dan andere soorten voeding.
Lees meer in het artikel over gevriesdroogd voer.

Luchtgedroogd voerziwi peak
Je kunt zelf vlees gaan drogen met een voedseldroger of je kunt een zak voer kopen met luchtgedroogd vlees (met toevoegingen). Doordat het vlees op relatief lage temperaturen gedroogd wordt, blijven de meeste voedingsstoffen in het vlees en als de temperaturen onder de 40 graden blijven, blijft het eiwit rauw. Het merk dat luchtgedroogde voeding aanbiedt is Ziwi Peak en Het is niet bekend welke temperaturen zij gebruiken. Het voer bevat geen granen. Nadelen ten opzichte van gevriesdroogd vlees zijn: door hogere droogtemperatuur meer ‘schade’ aan het vlees en voedingsstoffen en het bevat een calciumsupplement in plaats van natuurlijke calciumbron.

Gesteriliseerde vleesvoeding (hondenworsten / gestoomd voer)Hondenworst
Gesteriliseerde vleesvoeding is verkrijgbaar als hondenworst of als gestoomd voer in bakjes. Door verhitting rond de 120 graden celcius wordt het vlees houdbaar gemaakt. Alle bacteriën worden hierdoor gedood, waardoor het voer buiten de koeling bewaard kan worden zolang de verpakking dicht is. Het mag compleet voer heten door de toevoeging van vitamines en mineralen. In bijna alle gevallen zit er rijst bij, dit varieert van 3% tot 10% rijst. Een klein beetje rijst is geen probleem voor een hond zonder granenallergie. Je voert hiervan ongeveer 2,5% van het lichaamsgewicht en het is na openen zo’n 4 dagen in de koeling te bewaren. Merken met maximaal 5% rijst zijn o.a.: Energique, Carnivoer, Carnis (graanvrij), Ropadog Take Away (graanvrij)

Blikvoer
Blikvoer is er in alle kwaliteiten verkrijgbaar, maar er zijn merken die geen of heel weinig plantaardige producten toevoegen. Een nadeel van blikvoer is dat er water aan toegevoegd is, waardoor je er veel van moet voeren, en je dus relatief veel blikken moet meenemen.
Zie ook Blikvoer voor de hond

Brokken
Brokken zijn de minst gezonde keus, omdat aan brokken altijd koolhydraten zijn toegevoegd en de ingrediënten het meest bewerkt zijn. Daarnaast zijn er meer synthetische stoffen aan toegevoegd, omdat er meer voedingsstoffen verloren gaan tijdens het proces en om de brokken goed te houden. Kies je voor een brok, kies dan het liefst voor een brok met relatief weinig koolhydraten. Merken met goede brokken zijn bijvoorbeeld Celtic Connection, Farmina en Essential Foods. Als je hond niet heel gevoelig is voor variatie, kun je af en toe een brokkenmaaltijd vervangen door of aanvullen met bijvoorbeeld rundvlees of kipfilet.

Heb je opmerkingen, aanvullingen of tips? Laat je reactie hieronder achter.

12 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Als Energique bevalt, zou je heel goed de vleesworst van Energique kunnen proberen. Deze zijn houdbaar buiten de koeling en na openen een paar dagen in de koelkast houdbaar. Vleesworsten zonder rijst zijn er van Carnivoer en Carnis.

 2. angel

  Heb onlangs BIOFOOD vleesvoeding gekocht en dit bevalt prima.

  Bevat 61% -71% vers vlees (lam, kip en schaap), orgaanvlees (o.a. hart en lever), rijst, schapenvetkanen, natuurkruiden en vitaminen en mineralen. Het is geproduceerd met gebruik van stoom (gesteriliseerd dus) en bevat geen suiker, tarwe, zout, conserveringsmiddelen of chemische toevoegingen, is glutenvrij en houdbaar buiten de koelkast. 

  1. Voerwijzer Meike

   Dog Lovers Gold brokken zijn prima, maar bevatten meer graan en minder vlees dan de brokken van Orijen, Acana, Applaws taste of the Wild en goede broiken van Wolfsblut. Rodi worst valt onder gesterilliseerde vleesvoeding en bevat inderdaad graan en ook nog wat suiker.

   1. Sanne

    Rodi Classic bevat inderdaad nog wat graan en suiker, (in de lam&rijst is graan dus rijst) de Exclusive worstjes echter niet, deze bevatten alleen iets rijst en geen suiker e.d. Deze zijn ook zeker weten 100% natuurlijk 😉

    Ik gebruik ze niet voor vakantie omdat mn hond nogal groot is, maar voor training vind ik ze echt een uitkomst.

    ps die captcha afbeelding is een ramp!

Geef een antwoord