Barf Flakes, een gebruiksaanwijzing

Datum: 16 januari, 2015
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Barf Flakes lijken net zo makkelijk als kvv, maar zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden om goed te voeren. Als je ervaring hebt met zelf samenstellen zal dit geen probleem zijn. Als je geen ervaring hebt met zelf samenstelling, hou dan rekening met de volgende dingen:

Bot
Je kunt kiezen tussen runderbot, eendenbot of kippenbot. Het runderbot is 100% bot en het gevogeltebot is bevleesd bot. Het is aan te raden om pakketten met gevogeltebot en pakketten met runderbot te kiezen, om het calciumgehalte te balanceren.

  • Heb je alleen pakketten met runderbot? Verdeel dit goed over de maaltijden en zorg er dan voor dat je niet meer dan 20% van de maaltijd uit bot bestaat. Runderbot is zeer calciumrijk en kan snel voor te harde ontlasting zorgen. 10% kan al genoeg zijn. Het is handig om met 10% bot te beginnen en dit langzaam te verhogen als 10% te zachte ontlasting geeft. Het risico van meteen met 20% te beginnen is dat je hond te harde ontlasting krijgt.
  • Kies je voor pakketten met alleen eenden- of kippenbot? Dan bevat een pakket ongeveer 10% bot, wat mogelijk te weinig calcium geeft voor je hond. Heeft je hond zacht ontlasting? Vul het pakket dan aan met 1 tot 5 kilo vleesbotten.
  • Heb je pakketten met runderbot en pakketten met gevogeltebot? Dan kun je het calciumgehalte (bot) van de pakketten met gevogeltebot aanvullen met een klein beetje gemalen runderbot.

Organen
Organen werken laxerend. Als je organen combineert met bijvoorbeeld 10%-20% runderbot of 50% gevogeltebot, voorkom je zachte ontlasting. Pens gaat in veel gevallen wel goed zonder combinatie met bot, maar niet bij alle honden.

Spiervlees
Spiervlees werkt licht laxerend. Sommige honden hebben ook bij spiervlees ook bot nodig om zachte ontlasting te voorkomen. Andere honden krijgen pas zachte ontlasting bij meerdere dagen achterelkaar puur spiervlees te eten. Je kunt dan een dag alleen spiervlees geven, als je de dag ervoor en de dag erna de maaltijd aanvult met bot.

Verhoudingen
De pakketten 1 en 2 bevatten vrij veel orgaan vergeleken met de richtlijnen voor verhoudingen bij het zelf samenstellen. Daarnaast is het bot- en spiervleesgehalte afhankelijk van welke botbron je kiest. Verhoudingen die meer overeenkomen met de richtlijnen krijg je door:

  • Pakket 1 of 2 met runderbot: aanvullen met 3 of 4 kilo spiervlees.
  • Pakket 1 of 2 met gevogeltebot: aanvullen met 2 tot 5 kilo vleesbotten.

Dit artikel in PDF-formaat (om te printen)

Gebruiksaanwijzing Barf Flakes PDF