Beendermeel als calciumsupplement voor hond of kat

Datum: 28 juli, 2020
Laatst bijgewerkt: 28 juli, 2020

Beendermeel kan een handig calciumsupplement zijn voor de hond en kat. In dit artikel leg ik uit waarom, wanneer en hoeveel je kunt gebruiken.

Wanneer een calciumsupplement gebruiken?
Meestal is een calciumsupplement niet nodig en zelfs ongewenst. Alleen als er te weinig calcium in het menu zit, is het nodig dit aan te vullen. Bijvoorbeeld als je hond een zelf gekookt menu krijgt of je zelf een rauw menu wilt samenstellen zonder bot. In een rauw menu kun je bot gebruiken als calciumbron als je dier dat eet en verteerd, maar gekookte botten kunnen splinteren en zijn minder goed verteerbaar.

Geef geen calciumsupplement aan pups als je complete voeding voert, dit kan juist tot problemen leiden. Zie ook het artikel Calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen.

Waarom beendermeel als calciumbron gebruiken?
De meest natuurlijke calciumbron voor een carnivoor (zoals de hond en kat) is rauw bot. Hierin zit naast calcium ook fosfor en magnesium. Bovendien bevat bot eiwitten die een goede aanvulling zijn op de eiwitten uit vlees. Beendermeel bestaat uit gemalen verhitte botten. Het is minder goed verteerbaar dan rauw bot, maar als rauw bot geen optie is, is beendermeel een goed alternatief.

Je kunt voor volwassen honden ook gemalen eierschalen gebruiken, maar voor de langere termijn zou ik toch liever beendermeel gebruiken. Katten hebben een iets hogere behoefte aan fosfor dan honden, en daarom is beendermeel beter geschikt. Voor pups en kittens zijn gemalen eierschalen sowieso niet geschikt, omdat dit niet kan voorzien in hun fosforbehoefte. Beendermeel voorziet wel in deze behoefte.

Hoeveel beendermeel gebruiken?
Er is ongeveer 5 gram calcium nodig per kilo voeding, als dit voornamelijk uit vlees bestaat. Reken hier de groentes niet bij. Hoeveel beendermeel je moet toevoegen, verschilt per merk beendermeel, omdat er in het ene merk meer calcium zit dan in het andere. Ook verschilt het per menu. Onderstaande richtlijn is voor een gemiddeld menu met 1500 tot 2000 calorieën per kilo voeding.

Merk Per kg voeding
Grau Beendermeel 22 gram
Aniforte beendermeel 34 gram

Verdeel het evenredig over elke maaltijd. Als je teveel in een maaltijd gebruikt, kan dat tot verstopping leiden. Dus als je 125 gram per maaltijd voert, geef er dan ongeveer 4,25 gram Aniforte beendermeel of 2,75 gram Grau beendermeel bij. Het is niet erg als de bij ene maaltijd 3 gram en de volgende 2,5 gram beendermeel toevoegt.

Welk beendermeelsupplement kiezen?
Ik heb in Nederland alleen bovenstaande twee supplementen gevonden. Bij tuincentra vind je ook beendermeel, maar dit is bedoeld als voeding voor planten en niet voor consumptie.

Geef een reactie