Beendermeel als calciumsupplement voor hond of kat

Datum: 28 juli, 2020
Laatst bijgewerkt: 2 augustus, 2021

Beendermeel kan een handig calciumsupplement zijn voor de hond en kat. In dit artikel leg ik uit waarom, wanneer en hoeveel je kunt gebruiken.

Wanneer een calciumsupplement gebruiken?
Meestal is een calciumsupplement niet nodig en zelfs ongewenst. Alleen als er te weinig calcium in het menu zit, is het nodig dit aan te vullen. Bijvoorbeeld als je hond een zelf gekookt menu krijgt of je zelf een rauw menu wilt samenstellen zonder bot. In een rauw menu kun je bot gebruiken als calciumbron als je dier dat eet en verteerd, maar gekookte botten kunnen splinteren en zijn minder goed verteerbaar.

Geef geen calciumsupplement aan pups als je complete voeding voert, dit kan juist tot problemen leiden. Zie ook het artikel Calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen.

Waarom beendermeel als calciumbron gebruiken?
De meest natuurlijke calciumbron voor een carnivoor (zoals de hond en kat) is rauw bot. Hierin zit naast calcium ook fosfor en magnesium. Bovendien bevat bot eiwitten die een goede aanvulling zijn op de eiwitten uit vlees. Beendermeel bestaat uit gemalen verhitte botten. Het is minder goed verteerbaar dan rauw bot, maar als rauw bot geen optie is, is beendermeel een goed alternatief.

Je kunt voor volwassen honden ook gemalen eierschalen gebruiken, maar voor de langere termijn zou ik toch liever beendermeel gebruiken. Katten hebben een iets hogere behoefte aan fosfor dan honden, en daarom is beendermeel beter geschikt. Voor pups en kittens zijn gemalen eierschalen sowieso niet geschikt, omdat dit niet kan voorzien in hun fosforbehoefte. Beendermeel voorziet wel in deze behoefte.

Hoeveel beendermeel gebruiken?

Voeg 40 gram beendermeel (Aniforte) toe per kg vlees en organen. De eventuele groentes dus niet meerekenen. 

Met het beendermeel willen we zorgen voor genoeg calcium in het voer, en de balans tussen calcium en fosfor correct houden. In bovenstaand advies ga ik uit van een gemiddeld menu met 1500 tot 2000 calorieën per kilo voeding.

Verdeel het evenredig over elke maaltijd. Als je teveel in een maaltijd gebruikt, kan dat tot verstopping leiden. Dus als je 125 gram per maaltijd voert, geef er dan ongeveer 4,25 gram Aniforte beendermeel of 2,75 gram Grau beendermeel bij. Het is niet erg als de bij ene maaltijd 3 gram en de volgende 2,5 gram beendermeel toevoegt.

Overzicht beendermeel-supplementen 

Overzicht geupdate in augustus 2021
Merk Inhoud Prijs
Canina Calcina Vleesbeendermeel 800 gram beendermeel (van varken) €13,75
Grau Beendermeel 400 gram beendermeel (van rund) €7,94
Aniforte vleesbeendermeel 500 gram beendermeel (van rund) €11,95


Let op bij het kiezen van een beendermeelsupplement…

De hoeveelheden calcium en fosfor kan erg verschillend tussen supplementen. Van Grau Beendermeel moet je vrij veel toevoegen om meer calcium dan fosfor te voeren, en dat is belangrijk om een calciumtekort te voorkomen. 

Bij tuincentra vind je ook beendermeel, maar dit is bedoeld als voeding voor planten en niet voor consumptie.

Berekening
Wil je precies weten hoe het zit? Dan hier de cijfers voor je.

Als je 40 gram Aniforte Beendermeel toevoegt aan een kg vlees en organen (met gemiddeld 2,1 gram fosfor en 0,1 gram calcium per kg) dan bevat je menu per kg
6,1 gram calcium = 0,61%
4,9 gram fosfor = 0,49%
Ratio fosfor:calcium is 1:1.25

Als je Grau Beendermeel gebruikt, moet je minimaal 41 gram gebruiken om meer calcium dan fosfor in je menu te hebben. Met 41 gram Grau Beendermeel per kg vlees en organen (met gemiddeld 2,1 gram fosfor en 0,1 gram calcium per kg) dan bevat je menu per kg:
11,4 gram calcium = 1,14%
10,05 gram fosfor = 1%
Ratio Calcium:fosfor is 1:1.13
Dit is veel calcium en dit zorgt bij sommige honden voor te harde ontlastig of zelfs verstopping. Voor pups is dit calciumgehalte sowieso te hoog.

Geef een antwoord