Welke brok is beter? De Biologische brokken van Renske of van Dog Lovers Gold?

Datum: 30 maart, 2019
Laatst bijgewerkt: 16 juli, 2019

Het viel me op dat de nieuwe biologische brokken van Dog Lovers Gold en Renske erg op elkaar lijken qua samenstelling. Wat is het verschil en welke is beter? Omdat ik me kan voorstellen dat je dat wilt weten om een keuze te maken, en omdat ik er zelf ook nieuwsgierig naar ben, heb ik de samenstelling en analyse van beide brokken eens naast elkaar gelegd. Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar: dezelfde granen, beiden ongeveer evenveel kippenmeel als eiwitbron, dezelfde vetten (gevogelte en zalm) en dezelfde toevoegingen in dezelfde hoeveelheden

De verschillen

Er zijn wel een paar  verschillen. Zie hier de verschillen die ik kon vinden:

Renske Bio Chicken 
(zie samenstelling van Renske Bio Chicken)

  • bevat geen gehydroliseerde lever of andere smaakstof met vrije glutamaat
  • biedt geperste brokken
  • bevat kruiden
  • zit in zakken van 2 kg
  • kost €9,98/kg

Dog Lovers Gold Organic
(zie samenstelling van Dog Lovers Gold Organic)

  • bevat iets meer vlees
  • Bevat meer vet en minder koolhydraten
  • bevat toegevoegd taurine
  • zit in zakken van 5 kg
  • kost €6,54/kg

Schema Renske Bio versus DLG Organic


Hoe belangrijk zijn deze verschillen?

 

Gehydroliseerde lever
Dat Renske Bio Chicken geen gehydroliseerde lever bevat, vind ik een groot pluspunt. Het is onbekend hoeveel honden hier gevoelig voor zijn, maar omdat het toch een risico kan zijn vermijd ik het liever. Hoe dit precies zit kun je lezen in het artikel MSG in brokken. Er zit ook geen andere smaakstof in die mogelijk schadelijk is.

Kruiden
Je zou de kruiden in Renske als voordeel kunnen zien, maar ik zelf kies liever zelf voor kruiden, die ik los van de voeding kan geven. Voor lange tijd elke dag dezelfde kruiden geven, is geen goed idee. Kruiden hebben een bepaalde werking op het lichaam, die na verloop van tijd ongustig kan worden, of juist kan afzwakken. Maar ik kan me voorstellen dat in sommige gevallen de toevoeging van deze kruiden wel een voordeel is.

Vleesgehalte
Dog Lovers Gold bevat meer vlees. Alhoewel het verschil klein is, biedt het toch iets meer kwalitatief eiwit. Dat het meer vet en minder koolhydraten bevat, vind ik ook een voordeel, hierdoor is het naar mijn mening beter in balans voor de meeste honden.

Taurine
Qua toevoegingen zien we als eerste dat er precies dezelfde premix in lijkt te zitten, alleen Dog Lovers Gold geeft aan ook nog taurine toe te voegen. In Renske lijkt dit niet toegevoegd te zijn, wat voor de meeste hondenbrokkenmerken geldt, omdat de hond zelf taurine kan aanmaken. Toch kan het geen kwaad als er taurine toegevoegd is, want de aanmaak van taurine gaat niet in alle honden efficiënt en er zijn mogelijk ook ingrediënten die de aanmaak kunnen verstoren. Welke dit zijn wordt nog onderzocht.

Praktische zaken: prijs, soort brok en zakgrootte
Tenslotte is de prijs een verschil, en ik denk voor de meeste mensen een belangrijk verschil. Renske Bio Chicken is duurder dan Dog Lovers Gold Organic. En dit verschil is nog groter als je kijkt naar hoeveel je per dag kwijt bent, omdat je door het lagere vetgehalte van Renske Bio Chicken meer moet voeren. Toch zou Renske een betere keuze kunnen zijn, bijvoorbeeld als je geperste brokken wilt voeren, of een klein hondje hebt. Renske biedt de brokken namelijk aan in zakken van 2 kg, en Dog Lovers Gold in zakken van 5 kg. Omdat de kwaliteit van brokken vrij snel achteruit gaat na het openmaken, is een zak van 2 kg praktischer als je maar een klein beetje per dag voert.

Welke brok kies jij?

Geef een reactie