Brokken met vleesmeel lekkerder en beter verteerbaar

Datum: 5 februari, 2019
Laatst bijgewerkt: 18 april, 2021

Onderzoekers bekeken het verschil tussen brokken met vers toegevoegd kippenvlees en brokken met vleesmeel van kippenbijproducten. Hieruit bleek dat de brokken met vleesmeel

  • iets lekkerder gevonden werden
  • iets beter verteerbaar waren
  • meer polyamines bevatten
  • een minder ideale vetzuursamenstelling hebben

Brokken met vleesmeel lekkerder
Als eerste bleek dat de brokken met vleesmeel iets lekkerder werden gevonden door de proefhonden, dan brokken met vers toegevoegd kippenvlees. De brokken hadden verder dezelfde samenstelling, al bevatten de brokken met vleesmeel iets meer vet, wat de hogere smakelijkheid kan verklaren. Uit eerdere onderzoek bleek dat honden over het algemeen vetrijk en brokken lekkerder vinden dan eiwitrijke of koolhydraatrijke brokken (Hall, 2018). Een andere factor die het verschil in smakelijkheid kan beïnvloeden is dat de brokken met vers vlees hogere droogtemperaturen (85°C-160°C versus 50°C-95°C) hadden ondergaan na het extruderen, en de smaakversterkers worden toegevoegd vóór het drogen. Mogelijk zijn hierdoor de aroma’s iets meer vervlogen. Wat ik zelf ook denk is dat organen wat meer smaak geven dan alleen vlees, wat voor veel honden ook aantrekkelijker kan zijn.

Brokken met vleesmeel iets beter verteerbaar
Daarnaast bleek dat de brokken met vleesmeel beter verteerbaar waren dan de brokken met vers vlees. Het scheelde weinig, maar er was verschil: 83,8% vs 82,5% verteerbaarheid. De brokken met het vleesmeel bevatten meer ruwe as (8% vs 7,3%) dus het hogere botgehalte zorgde niet voor een slechtere verteerbaarheid. De onderzoekers geven hier geen mogelijke verklaringen voor.

De hoeveelheid polyamines
De brokken met het vleesmeel bevatten meer polyamines (daar wil je liever minder van), maar na 6 maanden bewaren bevatten de brokken met het vers toegevoegde vlees juist weer meer polyamines. Dit kan komen doordat de brokken met vers vlees meer tyrosine en tryptofaan bevatten, dit zijn aminozuren (bouwstenen van eiwitten die functies uitvoeren in het lichaam) van waaruit bepaalde polyamines worden gevormd.

De vetzuursamenstelling
De brokken met het vers toegevoegde vlees bevatten meer meervoudig onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren en had daarmee volgens de onderzoekers een beter vetzuurprofiel. De ratio tussen omega 6 en 3 was ook iets lager (wordt als beter gezien) in de brokken met het vers toegevoegde vlees, namelijk 11,5 versus 16,7. Ik vraag me af of deze verschillen wel komen door de vleesbewerking, want de voeding van de kippen en de specifieke onderdelen (vlees vs organen) hebben veel invloed op hoeveel er van welke vetzuur inzit.

Wat is nu beter, vers toegevoegd vlees of vleesmeel?
Ik denk dat hierover geen algemene conclusie te trekken is. We weten nu hoe het zit bij bijna dezelfde bewerking van een brok met bijna dezelfde samenstelling, bij de meeste honden. Dit betekent niet dat een brok van merk X met vleesmeel beter verteerbaar is dan een brok van merk Y met vers toegevoegd vlees, omdat er meer factoren meespelen dan alleen de voorbewerking van het vlees. En al zouden we het weten, wat is dan belangrijker; een procent betere verteerbaarheid, of minder polyamines? Ik denk dat dit per hond verschilt.

Dus wat kunnen we met dit onderzoek?
Ik vind het interessant te weten dat vers toegevoegd vlees niet per definitie beter verteerbaar is dan vleesmeel, wat ik op basis van eerdere informatie wel had gedacht. Voor honden die slecht eten kan het interessant zijn om te weten dat brokken met vleesmeel door veel honden smakelijker wordt gevonden. En het bevestigt dat het langer bewaren van brokken niet ideaal is, al verschilt de gevoeligheid voor polyamides ook weer per hond.

—————————

Bronnen
Hall, Jean A., et al. “When fed foods with similar palatability, healthy adult dogs and cats choose different macronutrient compositions.” Journal of Experimental Biology (2018): jeb-173450.

Meineri, Giorgia, et al. “Nutritional Value of Extruded Dog Food with Mechanically Separated Chicken Meat or Meat By-products.” (2019). https://www.preprints.org/manuscript/201901.0189/download/final_file

4 Comments

    1. Voerwijzer Meike

      Het gaat hier om vers toegevoegd vlees in brokken en ook daarvan weet je niet welke kwaliteit er is gebruikt. Ze hebben het hier om MSM-vlees en ik vermoed dat dat vaak wordt gebruikt, en dit is niet van de beste kwaliteit.

Geef een antwoord