Calcium in rauwvoer (kvv): hoeveel moet er in zitten?

Datum: 25 mei, 2016
Laatst bijgewerkt: 27 januari, 2022

Steeds vaker komen er rauwe voedingen op de Nederlandse en Belgische markt die te weinig calcium bevatten. Voor pups en kittens is het extra belangrijk dat er genoeg calcium in de voeding zit. Als het goed is staat het percentage calcium op de verpakking, maar helaas hebben niet alle fabrikanten hun voeding laten analyseren op het calciumgehalte.

Calcium kvv analyse

Hoeveel calcium moet er in rauwvoer zitten?

Honden

Voor pups zijn de richtlijnen afhankelijk van het verwachte eindgewicht, omdat grote rassen sneller groeien. Met een klein ras wordt bedoeld honden die minder dan 15 kg wegen wanneer ze volwassen zijn. Honden die zwaarder dan 15 kg wegen als ze volwassen zijn, vallen inder middel/groot ras.

  Minimaal %calcium Maximaal %calcium Max verhouding calcium/fosfor*
Pups klein ras tot 14 weken 0,5% 0,7% 1.6/1
Pups klein ras vanaf 14 weken 0,4% 0,8% 1.8/1
Pups middel/groot ras tot 6 maanden 0,5% 0,7% 1.6/1
Pups middel/groot ras vanaf 6 maanden 0,4% 0,8% 1.8/1
Volwassen honden 0,3% 1,2% 2/1
Dragende/zogende teven 0,5% 0,7% 1.6/1

Katten

  Minimaal %calcium Maximaal %calcium Max verhouding calcium/fosfor*
Volwassen katten 0,3% 2/1
Kittens en dragende katten 0,5% 1.5/1

De percentages zijn afgerond en gebaseerd op een voedingen met 1900 kcal/kg (rauwe voedingen met ongeveer 14,5% vet)
* De verhouding bereken je zo: %calcium gedeeld door %fosfor.

Verdere richtlijnen 

  • Er moet meer calcium dan fosfor in zitten. 
  • Wordt er geen calciumgehalte genoemd? Risico! Weet je zeker dat je de fabrikant vertrouwt?
  • Het gehalte aan bot is wat anders dan het calciumgehalte. 15% bot kan tot hele verschillende calciumgehaltes leiden, afhankelijk van o.a. diersoort en slachtleeftijd. Lees hier meer over in het artikel Wat is een goed botpercentage in rauwvoer (kvv)?
  • Voor brokken gelden andere percentages, omdat je hier minder van voert. Zie voor pups het artikel Calcium in puppybrokken


Te weinig calcium

Het komt voor dat een voeding geen of te weinig calcium bevat, ook al zegt de fabrikant dat deze compleet is. Als je deze voeding als enige voeding of als hoofdvoeding voert, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zeker voor pups en kittens, maar voor volwassen dieren op de langere termijn ook. Dan ontstaat het zogeheten All Meat Syndrome en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Rauwe voedingen die op dit moment als compleet worden verkocht, maar te weinig calcium bevatten zijn onder andere:

Deze merken noemen het calciumgehalte niet eens, wat het nog lastiger maakt om het te beoordelen. Aan de samenstelling te zien zit er veel te weinig calcium in. Verder zijn er veel merken die mixen hebben met verschillende calciumgehaltes, hier zitten vaak ook mixen tussen met te weinig (en ook mixen met teveel calcium) voor pups.

Te veel calcium

Teveel calcium voor pups
Vooral voor pups van grote rassen kan een teveel aan calcium problemen geven. Pups kunnen het overschot aan calcium nog niet goed het lichaam uitwerken, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Bij grote rassen leidt dit tot groeipijn en andere botproblemen. Daarom is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren. Een calciumgehalte onder de 0,8% zal in de meeste gevallen geen groeipijn veroorzaken.

Ian Billinghurst (dierenarts en bedenker van het concept BARF) schreef in zijn boeken dat er geen problemen kunnen ontstaan als rauw bot als calciumbron wordt gebruikt. Echter blijkt dat pups wel groeipijn kunnen krijgen op rauw bot, dus ook bij kvv en een zelf samengestelde menu moeten we bij pups erop letten dat er niet teveel calcium inzit.

Teveel calcium voor volwassen honden en katten
Voor volwassen honden en katten geeft een hoog calciumgehalte geen blijvende problemen, zij werken het overschot aan calcium hun lichaam uit via de ontlasting. Je zult dan merken dat de ontlasting te hard wordt. Dit is vervelend en soms pijnlijk, maar levert geen lange termijn risico’s. Is de ontlasting te hard? Kies dan een ander merk of vul de voeding aan met groenten en/of spiervlees.

Bij het afwisselen van mixen: kijk naar het gemiddelde

Wissel je mixen af? Dan is het niet erg als er een mix tussenzit met teveel of te weinig calcium, het gaat namelijk om het gemiddelde. Als je een pup de ene dag een mix met 0,9% calcium voert en de andere dag een mix met 0,5% calcium, voer je gemiddeld gezien niet teveel calcium. En als je een kvv met 0,5% calcium voert, kun je ook best eenmaal per week een vleesbot geven zonder dat het problemen geeft. Een heel hoog calciumgehalte kan wel leiden tot te harde ontlasting de volgende dag.

Wil je meer weten?

Lees dan ook Calcium in rauwvoer – de verdieping. Hierin vertel ik:

  • Waarom een analyse niet altijd betrouwbaar lijkt te zijn
  • Waarom het percentage bot niet goed voorspelt hoeveel calcium erin zit
  • Waardoor het calciumgehalte bij mixen van grote diersoorten vaak afwijkt
  • Hoeveel fosfor er in rauwvoer moet zitten
  • Waarop de richtlijnen gebaseerd zijn