Forum

Meldingen
Alles wissen

Het forum is gesloten.

Brok voor gecastreerde teckel reu van 1,5 jaar met cystinurie

4 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
991 Bekeken
(@kirsten-syb)
Berichten: 2
Lid
Topic starter
 

Hallo,

Ik heb een lieve ruwharige teckel reu van zo'n 1,5 jaar oud. Vanaf het begin heeft hij KVV voer gehad van natuur&dier. Na ongeveer een jaar zijn we erachter gekomen dat hij last heeft van cystinurie. Onze eigen dierenarts vertelde ons dat de enige oplossing was: stoppen met het voeren van KVV en starten met Royal canin low purine u/c. Dit hebben we netjes gedaan, zonder goed resultaat. Onze teckel bleef last houden van cystine stenen en heeft zelfs een spoedoperatie aan zijn blaas gehad omdat deze vol met stenen zat en de plasbuis belemmerde. Uiteindelijk zijn we bij een specialist terecht gekomen voor de spoedoperatie en die vertelde dat een castratie kon helpen tegen de vorming van cystine stenen. Onlangs hebben we een controle gehad en waren er geen stenen te zien! De dierenarts vertelde ons dat we over kunnen stappen op "normale' brokken. Maar, ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb zelf al veel gelezen hier, maar heb geen idee meer wat goed is. Belangrijk vind ik dat hij het lekker vind, het gezond is (zonder teveel 'troep') en er niet al te veel eiwitten inzitten (want ik ben daar nogsteeds bang voor ivm zijn cystinurie). Ik kreeg de indruk dat Acana een goede brok is. Heeft er iemand nog tips voor mij? Prijs maakt niet uit, kwaliteit wel.

Alvast enorm bedankt 🙂

 
Geplaatst : 05/05/2020 12:04 am
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Ik heb geen ervaring met cystinurie, maar wat ik begrijp is dat het belangrijk is om te zorgen voor minder zure urine en dat daarom een hoog vleesgehalte een risico is. Wat voor alle soorten blaasgruis geldt is dat het goed is om te zorgen voor een minder geconcentreerde urine, en daarvoor is vocht nodig. Natvoer of rauwe vleesvoeding zou wat dat betreft beter zijn, maar in dit geval moet daar genoeg plantaardige ingrediënten inzitten om de pH van de urine niet te laag te maken. Ik denk dat het het beste is om met een voedingsdeskundige het ideale dieet samen te stellen, of te zoeken naar de meest geschikte natvoeding of eventueel brokken. Volgens mij is cystinurie niet iets dat zomaar oplost, maar iets waar je altijd rekening mee moet houden, en zomaar brokken gaan voeren is dan zeker een risico. Ik zou zeggen dat Acana Classics mogelijk geschikt zijn, dat zijn prima brokken en hebben geen erg hoog eiwitgehalte. Maar ik weet niet hoe de urine pH zal zijn en of misschien een lager vleesgehalte nodig is. Als je van brokken gaat wisselen is het goed om de pH van de urine in de gaten te houden. Dit kan je doen met speciale stripjes die je bij de dierenwinkel kunt kopen.

Ik ben benieuwd op welke voeding je uitkomt, hou je me op de hoogte?

 
Geplaatst : 15/05/2020 2:21 pm
(@kirsten-syb)
Berichten: 2
Lid
Topic starter
 

Hoi Meike,

Bedankt voor je bericht. Inmiddels krijgt Syb Acana adult small breed. Ik weet niet wat dat scheelt met Acana classics. Hij eet het echt super goed. Enige wat ik wel merk is dat hij ontzettend veel/vaak ontlasting heeft. Soms wel 3 tot 4 keer per dag. Ik weet niet of dat normaal is? Het is wel een stevige goede drol. Toen hij nog KVV kreeg (voor alle problemen aan het licht kwamen) had hij maar 1 keer in de twee dagen ontlasting. Met zijn speciaal voer royal canin low purine u/c had hij wisselend ontlasting, vaak dun en gelig (zoals de kleur van de brokjes) en soms weer normaal en bruin, zo'n 1 keer per dag. Al at hij niet iedere dag even veel brokken. Dus dat hij nu zo vaak ontlasting heeft vind ik wel apart.

Nu nog afwachten of hij over 4 maanden geen stenen of gruis heeft bij zijn controle (ik hoop het echt!) . Dat van die stripjes voor de pH kende ik nog niet, dus dat is een goede tip.

Nogmaals bedankt 🙂

 
Geplaatst : 28/05/2020 8:22 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Zit er meer ruwe vezel in Acana dan in royal canin low purine u/c? Dan zou dat de oorzaak kunnen zijn van vaker ontlasting hebben. Het kan ook zijn dat het iets minder wordt na een paar weken. Als de er op stevig is, zou ik me hier geen zorgen over maken. Hopelijk blijft het goed gaan op Acana Adult. Het grootste verschil wat betreft cystinurie is dat Acana Classics iets minder eiwit bevatten, wat voor een iets minder zure urine zou kunnen zorgen. Heb je de pH al eens gemeten inmiddels?

 
Geplaatst : 16/06/2020 1:53 pm
Deel: