Forum

Meldingen
Alles wissen

Leveraandoening

5 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,568 Bekeken
(@zyra86)
Berichten: 2
Lid
Topic starter
 

Mijn hondje mag niet veel eiwitten ivm haar leveraandoening. Zij krijgt op dit moment Hills L/D speciaal brok. Ze vind dit echter niet zo lekker en vroeg me af welke merken er nog meer waren en welke dan het beste is? Hills heb ik op aanraden van de dierenarts

 
Geplaatst : 08/06/2018 2:50 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1334
Lid Admin
 

Wat ik als eerste aanraad is om naar een dierenarts te gaan die zich gespecialiseerd heeft in voeding, deze kan je goed advies geven over geschikte gezonde voeding voor je hond. Verlaagd eiwit is bijvoorbeeld niet standaard nodig, pas als de waardes dit aangeven.

Eigenlijk zijn brokken niet geschikt bij leveraandoeningen, omdat het belangrijk is dat het goed verteerbaar is. Natvoer en rauwe vleesvoeding is beter verteerbaar dan brokken, en zorgen daardoor voor minder belastende stoffen voor de lever.

Ik heb me nog niet verdiept in commerciële voeding die geschikt is bij leveraandoendingen. De belangrijkste dingen zijn het vermijden van rood vlees, eiwit van goede kwaliteit, goed verteerbare koolhydraten, niet teveel vet en minder koper (en dus ook weinig of geen lever) in de voeding. Van sommige voedingsstoffen moet er wat meer van inzitten, namelijk zink, vitamine E, vitamine C en prebiotica. Ik weet geen voeding die hier aan voldoet, en zou zelf kiezen voor een zelf samengesteld menu. Dat kan met blikvoedingen of rauwe vleesproducten, die je zelf aanvult om er een compleet menu van te maken die de lever ontziet. Een dierenarts die gespecialiseerd is in voeding, of een voedingsdeskundige, zou je hierbij kunnen helpen.

Wat je makkelijk zelf kunt doen is het geven van meerdere kleinere maaltijden en het suppleren van mariadistel.

 
Geplaatst : 10/06/2018 3:52 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1334
Lid Admin
 

Ik heb de dieetvoedingen voor honden met leveraandoening eens op een rijtje gezet. Trovet en Royal Canin hebben ook leverdiëten en die van Royale Canin lijkt me het meest geschikt. Het natvoer van Trovet Hepatic zou je ook goed kunnen proberen, eventueel om de voeding lekkerder te maken en het ziet er ook gezonder uit qua samenstelling.

Hoe gaat het nu?

 
Geplaatst : 14/06/2018 7:33 am
(@danni)
Berichten: 1
Lid
 

@voerwijzer-meike Goedemiddag, u heeft het over dierenartsen die gespecialiseerd zijn in voeding. Helaas ken ik er geen, men is zoals we weten altijd voorstander van het voer wat zij zelf in de kliniek verkopen. Mij hond van bijna 13 blijkt verhoogde leverwaardes te hebben, verder onderzoek volgt. Wij geven onze honden in de ochtend normaal gesproken brokken, acana singles duck en de avond rauw vlees. Nu begrijp ik dat brokken de lever teveel belasten dus dat ben ik mee gestopt. Helaas heeft zij ook nogal wat allergieën waaronder een allergie voor kip. Wat kan ik haar nu het beste geven of heeft u voor mij informatie mbt dierenartsen die gespecialiseerd zijn in voeding... Hartelijk dank alvast!

 
Geplaatst : 03/09/2022 4:24 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1334
Lid Admin
 

Er zijn gelukkig steeds meer dierenartsen die zich in voeding verdiepen, maar je moet wel goed zoeken om ze te vinden. Ik zou eens een lijstje online kunnen zetten. Maar goed  daar heb je nu niks aan.

Nu antwoord op je vraag. Het beste leverdieet dat ik ken is het gekookte voer van Pure Instinct, en dan de smaken kip en konijn. Bij twijfel kun je altijd het merk even emailen, want de eigenaresse is een goede voedingsdeskundige. Je kunt ook een consult bij haar afnemen voor het opstellen van een leversparend menu op basis van rauwvoer of zelf gekookte maaltijden. Dit kan op basis van kant en klaar rauwvoer met toevoegingen.

 
Geplaatst : 03/09/2022 5:06 pm
Deel: