De beste kvv

Datum: 6 april, 2014
Laatst bijgewerkt: 31 juli, 2018

Wat is het beste kvv-merk voor hond en kat?

Je wilt je hond of kat de beste rauwe vleesvoeding (ook wel kvv genoemd) voeren die er is, wat zou ik dan aanraden om te voeren? Elke hond en kat is anders en het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de verhoudingen van de voeding of overgevoelige reacties op bepaalde diersoorten. Maar er bestaan wel kwaliteitsverschillen in rauwe vleesvoedingen, en hoe beter de kwaliteit, hoe kleiner de kans op problemen.

Criteria
De criteria voor een goede rauwe vleesvoeding vind ik:

  • een goede samenstelling: de juiste ingrediënten in goede verhoudingen
  • ze leggen de nadruk op het belang van goede kwaliteit en vers vlees
  • er wordt hygiënisch omgegaan met het vlees, van slachthuis tot jouw vriezer
  • betrouwbaarheid van de makers
  • goede ervaringen van gebruikers

Een kvv is niet te beoordelen…
Kvv bestaat uit gemalen vleesproducten en eventueel wat toevoegingen. Hierdoor is niet te zien wat de ingrediënten precies zijn, wat de kwaliteit van de ingrediënten is en hoeveel er van elk ingrediënt in zit. Aan de analyse kunnen we wel zien of het niet te vet is en of er niet teveel oif te weinig bot in zit (calciumgehalte), zou je denken… maar die is alleen maar betrouwbaar als de voeding precies dezelfde samenstelling heeft als de voeding die geanalyseerd is. Bovendien komt het ook wel voor dat de voeding niet goed gehomogeniseerd wordt voordat ze de analyse uitvoeren, waardoor bijvoorbeeld calciumgehaltes erg hoog of laag kunnen uitvallen. Dan blijft dus over: de betrouwbaarheid van de makers, een merk waarbij je kunt vertrouwen op de kennis en de wil om een goede en complete voeding te maken.

Bandit
Beste kvv banditBandit is ontwikkeld door nutritionist Huub van de Lang, met behulp van zijn vrouw, dierenarts Tannetje Koning. Zij hebben beiden veel kennis over voeding, en rauwe vleesvoeding in het bijzonder. Tannetje Koning heeft hierover ook een boekje geschreven: Voer voor CarnivorenZe hebben de voeding zorgvuldig samengesteld en ook uitgebreid laten analyseren in het laboratorium, om er zeker van te zijn dat het alle nodige voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden bevat. Bandit is het enige merk die mij zulke uitgebreide analyses kon laten zien. Ze hebben er ook voor gezorgd dat er genoeg omega 3 in alle Bandit-mixen zit door het toevoegen van vette vis. Dit is vrij uniek voor een rauwe vleesvoeding.

Ok, de voeding is dus compleet, wat ze aan konden tonen met analyses. Daarnaast gebruiken ze alleen biologische ingrediënten, met uitzondering van vis en wild. Ik ben er echt van overtuigd dat biologische voeding naast diervriendelijker, ook gezonder is. Ik heb van meerdere eigenaren gehoord dat hun hond dezelfde producten wel verdragen als het biologisch is en niet als het uit de intensieve veehouderij komt. Ze leggen ook de nadruk op het gebruik van de kwalitatieve onderdelen van het dier. Dit is een vertrouwenskwestie, want dit kun je niet zien aan de gemalen voeding, maar ik ben bij de fabriek op bezoek geweest en heb de grondstoffen gezien. Ook de hygiene was prima. Voor mij is het vertrouwen er dus.

Samenstelling Bandit

Andere goede kvv-merken
Is Bandit dan het enige goede merk? Nee er zijn meer merken waarvan ik de samenstelling op papier goed vind, alleen ik kan niet met dezelfde overtuiging deze merken aanbevelen. De volgende merken lijken me ook van goede kwaliteit, en er zijn er vast meer. Let er bij deze merken wel zelf op dat je een compleet menu samenstelt, want in tegenstelling tot Bandit zijn deze merken niet compleet bij het voeren van een enkele smaak. Als het gaat om voeding voor pups, let dan ook goed op dat je niet te weinig of teveel (rassen met aanleg voor groeipijn) calcium voert.

Er zijn ook merken die compleet zijn doordat ze vitamines en mineralen hebben toegevoegd, en waarbij de calciumgehaltes geschikt zijn voor pups

Andere merken
Staat het merk dat jij voert of zou willen voeren er niet bij? Dat betekent niet dat het een slecht merk is. Maar kijk kritisch naar de samenstelling en analyse of lees mijn beoordeling over het merk in het kvv-overzicht (doorklikken op een merk). In het artikel Wat is een goede kvv? kun je lezen hoe je volgens mijn visie een goede samenstelling kunt herkennen, en je zult voor jezelf moeten bepalen of je de maker ervan genoeg vertrouwt.