De oudste rauwvoer-merken (kvv)

Datum: 10 maart, 2014
Laatst bijgewerkt: 3 oktober, 2020

1. Rodi – 1967
Rodi bestaat al sinds 1967 en is hiermee de oudste rauwe vleesvoeding van Nederland en België. Rodi werd toen geproduceerd in een oude melkfabriek. Deze fabriek werd opgestart door de gebroeders Rood. Zij zagen een toenemende vraag naar specifieke pens producten voor honden en dit was jarenlang het belangrijkste
product voor Rodi. Enkele jaren later begon Rodi met het maken van de worsten die vandaag de dag ook nog steeds verkrijgbaar zijn. De productielocatie verhuisde ook. Begin jaren ’90 kwam de omschakeling van blokken vlees naar de vlees-hamburgers, die nu nog gemaakt worden.

2. Stawi – 1969 
Mulder diervoeding is in 1969 begonnen met als voornaamste doel het handelen in natuurdarmen en het produceren van hondenvoer onder het merk Stawi. Dhr en Mevr. Mulder zijn eigenlijk begonnen om pensen handmatig in zakjes te verpakken en dit aan de man te brengen, later kwam hier ook lever, hart, nieren en andere producten bij. In de jaren negentig brachten ze ook Smuldier op de markt, speciaal voor de supermarkten.

Wat altijd nog hetzelfde is gebleven is de manier waarop ze inkopen. Stawi vroeger “Dit wordt nog altijd gedaan door dhr Mulder Sr. die zelf de slachthuizen bezoekt en kwaliteit van de grondstoffen keurt. Onze eigen koelvrachtwagens gaan nu langs slachthuizen om de dagverse grondstoffen op te halen, en tegenwoordig staat de productie teller op gemiddeld 30.000 kilogram per dag.”

3. Duck Natuurvoeding – 1970
Duck werd opgericht door de familie Straetmans in 1970. Voordien waren ze ook altijd werkzaam geweest in de versvleessector. De passie voor de hondensport bracht hen ertoe een complete diepvriesmaaltijd voor de hond te produceren.

4. Bibi – 1972
Bertus Vlug startte in 1972 met Bibi, in een klein winkelpand in Hoogvliet, waar hij honden trimde. Wat hem opviel was dat veel honden huid- en vachtklachten hadden die volgens hem met voeding verbonden waren. Na wat literatuur bestudeerd te hebben is hij van start gegaan met het samenstellen van de voorloper van het huidige Bibi Diervoeding. Het bleek dat honden die deze voeding gevoerd kregen na verloop van tijd geen huid- en vachtklachten meer hadden.

Na een paar jaar was de samenstelling ontwikkeld die nog tot op de dag van vandaag voor BIBI gebruikt wordt.

5. AHV-Breda – 1974
Het familiebedrijf AHV-Breda werd in 1974 opgericht in Rijen, dat ligt vlakbij Breda. Later is de productielocatie verhuisd naar Breda. De oprichter, dhr Adema, had ervaring in de vleessector en kreeg hierdoor het idee om een voeding voor honden te ontwikkelen. In de ontwikkeling betrok hij ook de inbreng van bevriende asiel- en kennelhouders.

Ondertussen is het bedrijf in handen van de zoon van de oprichter, John Adema, en is ook John zijn zoon werkzaam in het bedrijf.

6. Kivo – 1975
Kivo begon in 1975 met het maken van vlees. Kleinschalig toentertijd, maar toch actief bezig. In 1983 zijn vertrok Kivo naar de huidige locatie in Veldhoven. “We hebben in die jaren heel wat personen over de vloer gehad waar we vlees voor moesten produceren, die na een aantal jaren zelf aan het malen en mengen gingen.” Vertelt eigenaar Cor van Loon. “Nu produceren we nog veel voor derden, we zijn in al die jaren al een hele tijd uit ons jasje gegroeid en we gaan nu verder op een nieuwe locatie.”

7. Runner – 1985
Het merk Runner van Peys Doggyfood bestaat sinds 1985. Hiermee staat Runner op nummer zeven, maar Peys Doggyfood, bracht al vanaf 1968 diepvriesvoeding op de markt. Deze eerste diepvriesvoeding van Peys had geen merk, het werd verkocht in blanco zakjes. Dit werd toen nog gemaakt op een locatie achter huis.

Runner hondenvoeding vroeger