Eden dogfood

Datum: 20 december, 2017
Laatst bijgewerkt: 11 januari, 2022

Eden petfoods is een merk dat zich onderscheidt door

 • een hoog vleesgehalte
 • een vrij hoog gehalte vers vlees (35-55%)
 • deels vlees van dieren die buiten konden komen
 • een lage bereidingstemperatuur, namelijk 90°C
 • bevat alleen gecheleerde mineralen (best opneembare vorm) en geen goedkope (minder optimale) mineraalverbindingen

Welke variant moet je kiezen?
Ik vind Eden Dog Food Original Cuisine de beste samenstelling hebben, maar door het hoge eiwitgehalte is het niet voor elke hond geschik. Wat ik de voordelen vind van Original Cuisine vergeleken met Country Cuisine:

 • Original Cuisine bevat een goede balans tussen omega 3 en 6, Country Cuisine bevat teveel omega 6
 • Country Cuisine bevat erg veel calcium, wat betekent dat er vrij veel bot inzit. Lees hierover meer in Hoge calciumgehaltes in goede merken brok.

En Fish Cuisine dan? Deze zijn geschikt voor honden met voedselallergie, maar ik vind visbrokken niet zo geschikt om permanent als hoofdvoeding te geven. Lees hier meer over in het artikel Is een visbrok gezond

Eden Dog Food kopen?
Eden Dog Food is in Nederland en België online te bestellen bij Cool4pets

2 kg voor €20,- (Dit zijn kleine brokjes)
6 kg voor €47,- (€7,83/kg)
12 kg voor €79,- (€6,58/kg

Eden dogfood Bestellen

Beoordeling

Eden Dog Food vind ik brokken met een goede samenstelling. Het bevat genoeg vlees, en bijna alle eiwit in de brokken is dan ook dierlijk eiwit. De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel en een klein beetje uit tapioca en kikkererwten, wat ik een prima combinatie vind. 

Hoog vleesgehalte
Het zijn brokken met een hoog vleesgehalte. Vooral Eden Dog Original Cuisine bevat veel vlees, met maar liefst een dierlijk eiwitgehalte van 39%. Voor honden die niet tegen een hoog eiwitgehalte in brokken kunnen, is Country Cuisine beter geschikt.

Gemaakt op 90°C
De brokken van Eden Petfoods zijn gestoomd op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Bevat alleen gecheleerde mineralen
Eden Dog Food bevat alleen gecheleerde mineralen en geen goedkope mineraalverbindingen die niet goed opneembaar zijn. Als seleniumbron zit er seleniumgist in, in plaats van het veelgebruikte maar minder optimale natriumseleniet.

Balans en hoeveelheid omega 3 en 6 vetzuren
Eden Dog Country Cuisine bevat teveel omega 6 in verhouding met de hoeveelheid omega 3. Aanbevolen wordt om maximaal vijfmaal zoveel omega 6 als omega 3 te voeren. Als je Eden Dog Country Cuisine wilt voeren, raad ik aan om er zelf kwalitatieve visolie of krillolie bij te geven. Eden Dog Fish Cuisine bevat juist weinig omega 6 en is mede om die reden meer geschikt ter afwisseling dan a,s hoofdvoeding. Eden Dog Original Cuisine bevat goede hoeveelheden omega 3 en omega 6.

Smaakversterkers met vrije glutamaat
Eden Dog Foods maakt gebruik van smaakversterkers die relatief veel vrije glutamaat bevatten. Het gaat om de ingredienten visbouillon en de gehydroliseerde kippenlever en eendenlever. Vrije glutamaat zou schadelijk kunnen zijn, meer hierover kun je lezen in het artikel Smaakstoffen in brokken.

Geschikt voor pups?
De variant Eden Dog Puppy Cuisine is een goede brok voor pups van alle rassen. De andere brokken zijn niet ideaal voor pups, deze bevatten volgens de Fediaf-richtlijnen teveel calcium voor pups. Meer hierover kun je lezen in het artikel Calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen.

Herkomst van het vlees
Eden Petfoods gebruikt diervriendelijker vlees, voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk.
Kip: scharrelvlees (free range)
Zalm: Schotse kwekerij
Haring: visvangst
Eend: vrije uitloop eend (free to roam both outside and inside plus have access to water)
Rabbit: verschillend, geen duidelijkheid over hoe ze gehouden zijn
Lam: grasgevoerd, dus kun waarschijnlijk buiten komen, alhoewel gedroogd gras ook als gras geldt
Hert: geen wild, verder geen info bekend over de omstandigheden

  Hoofdingrediënten Analyse
Eden Dog Original Cuisine 19% verse kip, 18% gedroogde kip, 15% verse zalm, 12% gedroogde haring, 11% zoete aardappel 42% eiwit
15% vet
23% koolh
1,8% calcium
1% omega 3
3,5% omega 6
Eden Dog
Country Cuisine
Verse eend (32%), vers lam (14%), gedroogde eend (13%), zoete aardappel, gedroogd konijn (8%), eendenvet (5%), tapioca, kikkererwtenmeel 34% eiwit
20% vet
24% koolh
2,4% calcium
0.3% omega 3
3,2% omega 6
Eden Dog Fish Cuisine Verse zalm (22,5%), gedroogde haring (21,5%), gedroogde zoete aardappel, gedroogde vis (8%), gedroogde zalm (8%), verse forel (6%), verse witte vis (6%), zalmolie (6%),

43% eiwit
14% vet
21% koolh
2,1% calcium
3% omega 3
0,7% omega 6

De voedingen zijn aangevuld met

 • Erwtenvezel
 • bouillon of gehydroliseerde lever (als smaakversterker)
 • luzerne
 • kokosolie
 • Groenten en kruiden: 
 • Prebiotica: cichorei-extract
 • Glucosamine, MSM en chondroïtine 

Voor meer informatie over de samenstelling:
http://edenpetfoods.com

16 Comments

 1. Bart Mesman

  Ik voer nu een 2 weken de original cuisine van Eden en ben erg enthousiast, eindelijk een brok die mijn oud duitse herder eet. 🙂
  enkel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lijkt me wat karig. Deze houd ik voor nu even aan en kijken hoe het loopt. maar kwa vacht eetlust en ontlasting ben ik erg enthousiast!

 2. Mariska

  Ik geef 2 van mijn 3 honden nu sinds 2 dagen Eden Dog Semi-Moist Duck & Tripe ,
  Wat mij opvalt is dat deze 2 dames heel veel meer drinken dan wanneer ik de orijen brok geef ( dat krijgt mijn andere hond nog).
  Is dit een kwestie van gewenning of zit er veel meer zout in deze edenbrok?

 3. Wilma

  Hallo.ik heb een chihuahua die heel slecht eet. Nu las ik dat deze brokken ook zacht waren. Hebben jullie misschien proefzakjes om te proberen. Ik heb nml al zoveel verschillende brokken weg kunnen doen. En om nu weer zo’n groot pak aan te schaffen en weer weg te kunnen doen zou ik het liever eerst proberen.
  Mvg, ,wilma

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb de Duck & Tripe bekeken en ben er niet heel enthousiast over, omdat er weinig eiwit inzit en het eiwit lijkt van minder goede kwaliteit omdat er best veel bot inzit (te zien aan hoog calciumgehalte). Het eiwit uit bot bevat minder essentiële aminozuren en is minder goed verteerbaar. Verder bevat het veel omega 6 in verhouding met omega 3. En tenslotte glycerine, ik weet niet hoe gezond dit is. Het is een functioneel ingrediënt, om de brok niet te laten uitdrogen heb ik begrepen, en biedt geen nutritionele voordelen.

   De toegevoegde mineralen zijn wel in optimale vorm toegevoegd, dat vind ik wel een pluspunt.

   Belangrijkst is je ervaring, als je hond hier goed op reageert en niet op andere voedingen, zou ik het blijven voeren.

   1. Sabrina

    Ik vind dat hij niet genoeg energie erop heeft. Dus zoek eigenlijk iets anders. Brokken eet hij niet. Dus moet ik naar gestoomd gaan of natvoer. Wegens intoleranties ben ik enorm beperkt in diersoorten. En ook nog eens wegens darm en maag gevoeligheden ben ik enorm beperkt. Ik geef nog carnivoer2go eend erbij maar hij heeft te weinig energie en eet veel te weinig. Fresco bv gaat men portemonnee te boven
    Dus dat wordt em ook niet. Ik denk dat ik over moet gaan naar goede kwalitatieve natvoer. Heb je daar een
    Idee over en zal hij op enkel natvoer meer energie hebben ?🤨of erbij een commerciële brok die best wat vet bevat , ideeen mss ? Dank je!!

    1. Voerwijzer Meike

     Ja dat kun je zeker proberen. Misschien dat hier wat tussen zit: https://www.voerwijzer.com/blikvoer-voor-de-hond-vergelijken/. Natvoer is meestal wel prijzig helaas. Misschien anders eens een voedingsdeskundige om hulp vragen. Ik heb het zelf nu heel druk maar als je over een paar weken nog niks hebt gevonden wat goed bevalt kan ik je wel verder helpen. Ik moet dan alles weten qua klachten en wat je al geprobeerd hebt en hoe dat beviel en dan kijk ik welke voedingen het best geschikt lijken.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat mag. Het kan zijn dat je oudje niet meer alle verhitte eiwit goed kan verteren, wat je zult merken aan dunnere ontlasting. Dan kan het helpen om de brokken over een maaltijd meer te verdelen, en/of verteringsenzymen toe te voegen. Maar een hoger eiwitgehalte is niet slecht voor een oudere hond van wie de nieren en lever nog goed functioneren.

Geef een antwoord