Eieren

Datum: 5 december, 2011
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2019

Waarom eieren voeren?
Eieren bevatten veel voedingsstoffen, ze zijn vooral rijk aan:
– alle essentiele eiwitten
– vitamines: A, B, D en E
– mineralen: mangaan, fosfor, ijzer, zink en selenium
– vetten
– choline: helpt het lichaam vet te verteren en om te zetten in acetylchoine, een belangrijke stof voor het geheugen.
– luteine en zeaxanthine: heilzame antioxidanten

De eierschaal bevat voornamelijk calcium. Dit kan gebruikt worden als alternatieve calciumbron. Meer hierover lees je in het artikel eierschalen als calciumbron.

Hoe kan ik het ei voeren?
Rauw of gekookt?
Voer het ei het liefst rauw, zodat alle enzymen nog werkzaam zijn. Rauw eiwit is ook makkelijker verteerbaar dan verhit eiwit. Bij verwarming rollen de tot dan toe in elkaar gedraaide eiwitten zich uit tot lange draden, deze vormen een netwerk dat stolt, wat eerder resulteert in een allergische reactie.

Met of zonder schil?
Je kunt ook heel goed de schil voeren, in de schil zit veel calcium, waardoor de calcium/fosfor-verhouding beter in balans is. Je kunt een eitje in z’n geheel geven, maar je kunt het ook door de groetenmix doen. Het is geen probleem om het ei met de groentenmix mee in te vriezen. (Bekijk de analyse van vers en bevroren ei). Let op, wanneer je rauw ei zonder schil voert, werkt dit erg laxerend.

In z’n geheel of gemalen?
Dat maakt in principe niks uit, maar sommige honden weten geen raad met een heel ei waar de schil nog omheen zit. Dan kun je het geheel even blenderen of de schil fijnknijpen door het ei heen. Je kunt ook het ei breken, maar de kans is dan groot dat de schil niet opgegeten wordt. Sommige honden verteren eierschaal niet goed als het niet gemalen/geblenderd is.

Hoeveel eieren moet ik voeren?
Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima.

Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort?
Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. Verhitting maakt avidine onwerkzaam. Een biotinetekort zal alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet, het eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.

Hoe zit het met het risico op salmonella?
Eieren kunnen de salmonella-bacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Volgens het RIVM zijn ongeveer 0.03% van de eieren besmet. Honden en katten worden meestal niet ziek door salmonella, maar voor mensen is het risico groter. Om het risico te verkleinen kun je je handen goed wassen na het aanraken van rauw ei. De meeste soorten salmonella zitten aan de buitenkant van het ei.

Tips
“een ei is zo gezond als de kip die het gelegd heeft” wordt wel gezegd, neem dus het liefst biologische eieren. Uit onderzoek blijkt dat eieren van vrije uitloop kippen en biologische kippen zo’n 30% meer vitamine D bevatten.

————

Bronnen:
Wonderfoods, voor een betere conditie van uw gehele lichaam, Natalie Savona (boek)
Raw eggs for health, www.HealingDaily.com
Food enzymes, Eggs, Kenencoregroup.
(Artikel niet meer beschikbaar)
Ei (voeding), Wikipedia
LCI-richtlijn Salmonellose, www.rivm.nl

Guo J, Kliem KE, Lovegrove JA et al. Effect of production system, supermarket and purchase date on the vitamin D content of eggs at retail. Food Chem. Nov 2016; 221:1021-1025. doi:10.1016/j.foodchem.2016.11.060