Enzymen supplementeren bij verteringsklachten

Datum: 5 januari, 2016
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Wanneer je hond of kat verteringsklachten heeft, kan het goed helpen om verteringsenzymen te supplementeren. Verteringsenzymen helpen de voeding te verteren, wat soms nodig is als de verteringsorganen minder goed werken, of wanneer je voeding zonder enzymen voert, zoals brokken. 

Als je hond de volgende klachten heeft, kan dat wijzen op een tekort aan verteringsenzymen:

  • Dunne ontlasting
  • Boeren laten
  • Winden laten
  • Slechte adem
  • Opgezette maag
  • Onverteerd eten overgeven vier of vijf uur na het eten
  • Buikpijn
  • Onverteerde etensresten in de ontlasting

Bij klachten op brokken met veel eiwit
Het komt regelmatig voor bij brokken met een hoger eiwitgehalte, dat honden hier niet goed op reageren. Ze krijgen dunnere ontlasting of gaan zelfs overgeven. Waarschijnlijk komt dit doordat deze honden het vele verhitte eiwit niet goed kunnen verteren. Het kan dan helpen om verteringsenzymen bij de maaltijd te geven. 

Bij exocriene pancreas insufficientie (EPI)
Bij EPI werkt de pancreas niet meer goed, en de pancreas heeft een belangrijke rol bij de vertering door het uitscheiden van verteringsenzymen. Klachten zoals vermageren ondanks goede eetlust, veel drinken en plassen, dunnere en soms ook grijzige ontlasting en een doffe vacht, kunnen het gevolg zijn van EPI. De hond heeft verteringsenzymen als supplement nodig, omdat de pancreas hier te weinig van aanmaakt.

Zorg ook voor goed verteerbare voeding
Naast het supplementeren van verteringsenzymen, is het ook belangrijk om te kiezen voor goed verteerbare voeding. Bij sommige brokken staat er op de verpakking hoe verteerbaar het is, maar over het algemeen is natvoer en rauwe vleesvoeding makkelijker en vollediger verteerbaar.

Ga door naar:

Welke enzymensupplement is het beste?

Bronnen en meer lezen
http://www.dogsnaturallymagazine.com/enzymes-and-your-dog/
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2010/01/20/why-…
http://www.dogaware.com/articles/suppsdigestive.html
http://scdlifestyle.com/2013/10/4-common-betaine-hcl-mistakes/

Friess H, et al. Int J Pancreatol. 1998, Influence of high-dose pancreatic enzyme treatment on pancreatic function in healthy volunteers.