Review Essential Foods Hondenbrokken

Datum: 26 juli, 2017
Laatst bijgewerkt: 15 januari, 2023

Essential Foods is een merk dat zich onderscheidt door

 • het gebruik van vlees van dieren die buiten konden komen
 • een lage bereidingstemperatuur, namelijk 90°C
 • een vrij hoog gehalte vers vlees
 • hoge verteerbaarheid van 88% – 90%
 • bijna alle toegevoegde mineralen zijn in de best opneembare vorm toegevoegd

Welke Essential hondenbrok moet ik kiezen?

Voor de meeste honden maakt het niet veel uit welke smaak je kiest, en je kunt ook heel goed smaken afwisselen.

Als je brokken zoekt… Dan kun je kiezen
Voor een gezonde volwassen hond Essential Foods Superior Living,
Essential Foods Highland Living, of
Essential Foods Estate Living.
Eventueel in afwisseling met elkaar en/of met Essential Foods Nautical Living.
Voor een hond met voedselovergevoeligheid Essential Foods Nautical Living (alleen vis)
Voor een pup Essential Foods The Beginning of The beginning large breed
Voor een sporthond Essential Foods Stamina Sport
Voor een hond met overgewicht Essential Foods Contour
Met het hoogste vleesgehalte Essential Foods The Beginning (ook prima voor volwassen honden) of Essential Foods Superior Living (iets minder vlees dan de puppybrok)

Essential Foods bestellen

Essentials foods hondenbrokken zijn verkrijgbaar in zakken van 100 gram, 3 kg en 12,5 kg.

Essential Foods  is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Beoordeling

Essential Foods vind ik goede brokken. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel, erwten en een beetje gewone aardappel, wat prima koolhydraatbronen zijn. Zoete aardappel en erwten hebben een lage glycemische waarde, wat betekent dat het geen sterke suikerspiegelschommeling veroorzaakt.

Scharrelkip en vrije uitloop hert en lam
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De hert en lam (Estate living) waren ook dieren die buiten konden komen.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers en gedroogd vlees van dieren die bewegingsruimte hadden
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • De toegevoegde mineralen zijn bijna allemaal in gecheleerde vorm toegevoegd, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen
 • Genoeg omega 3 vetzuren in de meeste brokken

Con’s

 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.

Essential Foods hondenbrokken 

Samenstelling van Essential Foods

Essential Foods gebruikt in alle varianten een basis-samenstelling, waarbij in elke variant een beetje wordt afgeweken. Dit is de basis-samenstelling:

Verse kip en eend, gedroogde kip en eend, zoete aardappel, erwten, verse zalm en forel, lijnzaad, verse hele eieren, kippenvet, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine*, chondroïtine*, MSM* (* uit natuurlijke bronnen), cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbes, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember

Zie hieronder waarin de verschillende varianten afwijken van de basis-samenstelling.

Ingrediënten Analyse
The beginning Speciaal voor pups. Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
22% vet
24,5% koolh
1,6% calcium
The beginning large breed Speciaal voor pups van grote rassen. Bevat minder vet en minder calcium om groeipijn te voorkomen. Bevat ook minder eiwit. 28% eiwit
16% vet
28,5% koolh
1,4% calcium
Superior Living De basisbrok met de samenstelling zoals  hierboven in het artikel wordt genoemd 30% eiwit
18% vet
32% koolh
1,6% calcium
Highland Living Met kalkoen, rund en wild gevolgelte. Bevat geen kip en aardappel en daardoor bij voedselallergie beter geschikt. 29% eiwit
17% vet
33% koolh
1,6% calcium
Estate Living Lamsvlees en hert als basis. Daarnaast ook nog wat gedroogde kip. 30% eiwit
16% vet
24% koolh
1,8% calcium
Nautical Living Zalm, forel, haring en seizoensvis als basis.  Bevat zalmolie.
4% omega 3 vetzuren
1% omega 6 vetzuren
30% eiwit
16% vet
33,5% koolh
1,7% calcium
Stamina Sport Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
24% vet
21,5% koolh
1,6% calcium
Contour Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%) 33% eiwit
13% vet
% koolh
1,8% calcium
Older Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%). Het iets lagere calciumgehalte dan Essential Foods Contour suggereert iets betere eiwitkwaliteit. 32% eiwit
14% vet
% koolh
1,7% calcium

19 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt er van af wat je wensen zijn voor een brok. Essential Dogfood is een krokante brok, en Platinum is een soort gebakken brok. Essential Dogfood bevat meer eiwit (meer vlees), en het verschilt per hond welke hoeveelheid eiwit beter bevalt. De opneembaarheid van de mineralen is beter in Essential Dogfood.

   Als je twijfelt kun je beide brokken proberen en kijken welke het beste bevalt.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zal dat even aanpassen. Ten tijde van het schrijven van de review vond ik deze waarschuwing, maar heb niet onthouden waar ik dit vandaan heb. Ik heb mijn kruidenboeken er op nageslagen, en daar staat de waarschuwing niet in. Nu is het voor veel dingen zo dat het beter is om het niet langdurig elke dag te eten/voeren en is afwisselen alrijd veiliger, maar het is waarschijnlijk niet direct schadelijk om elke dag een beetje ginseng te geven.

 1. Voerwijzer Meike

  Ik kreeg per email de volgende review:

  “Gebruik al een tijd Essential foods in diverse smaken voor mijn hond. Zij glanst en glimt en is zeer levendig. Het voer zorgt voor stabiel gedrag. Voer is een aanrader zij is er stapel gek op, geeft prima ontlasting. Mijn hond is gevoelig voor gist en gehydroliseerde dingen. Zij heeft van dit voer nergens last van.

  Ik geef aan mijn hond met standaard activiteiten nautica, estate, higland en superior living. Dit voor smaak afwisseling om de maand. Dit kan omdat de basis van het voer hetzelfde is alleen aan de top wisseling van vlees en vis soorten. Geeft daardoor geen ontlasting problemen. Essential Foods geeft dit zelf ook al als idee aan. Nautica en estate is goed voor de vacht. Het laatste ook tegen eventuele jeuk. Nogmaals mijn hond is stapel op dit voer en na het geven van dit voer is zijn gezondheid aanzienlijk verbeterd.”

 2. Alex

  Millie’s Wolfsheart kun je gewoon laten bezorgen via hun eigen site .

  Voor echte werkhonden ( die er bijna niet meer zijn ) is voeding een ingewikkeld verhaal. Onderscheid moet gemaakt worden tussen sprinters en lange duur lopers.Diarree is een veel voorkomend probleem bij werkhonden zeker als te voeren hoeveelheden groot worden . Hier hebben bijna alle merken de deur gepasseerd en helaas was altijd de te voeren hoeveelheid te groot met alle problemen van dien. Tegenwoordig voeren wij hier vlees in de avond en 1 vd 2 genoemde merken in de ochtend , eindelijk zijn onze honden in optimale conditie voor het aankomende werkseizoen. Was een lange zoektocht

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een antwoord