Review Essential Foods Hondenbrokken

Datum: 26 juli, 2017
Laatst bijgewerkt: 31 oktober, 2023

Essential Foods is een merk dat zich onderscheidt door

 • het gebruik van vlees van dieren die buiten konden komen
 • een lage bereidingstemperatuur, namelijk 90°C
 • een vrij hoog gehalte vers vlees
 • hoge verteerbaarheid van 88% – 90%
 • bijna alle toegevoegde mineralen zijn in de best opneembare vorm toegevoegd

Welke Essential hondenbrok moet ik kiezen?

Voor de meeste honden maakt het niet veel uit welke smaak je kiest, en je kunt ook heel goed smaken afwisselen.

Als je brokken zoekt… Dan kun je kiezen
Voor een gezonde volwassen hond Essential Foods Superior Living,
Essential Foods Highland Living, of
Essential Foods Estate Living.
Eventueel in afwisseling met elkaar en/of met Essential Foods Nautical Living.
Voor een hond met voedselovergevoeligheid Essential Foods Nautical Living (alleen vis)
Voor een pup Essential Foods The Beginning of The beginning large breed
Voor een sporthond Essential Foods Stamina Sport
Voor een hond met overgewicht Essential Foods Contour
Met het hoogste vleesgehalte Essential Foods The Beginning (ook prima voor volwassen honden) of Essential Foods Superior Living (iets minder vlees dan de puppybrok)
Zonder vlees (vegetarisch) Essential Foods Eternal  Living

Essential Foods bestellen

Essentials foods hondenbrokken zijn verkrijgbaar in zakken van 100 gram, 3 kg en 12,5 kg.

Essential Foods  is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Beoordeling

Essential Foods vind ik goede brokken. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel, erwten en een beetje gewone aardappel, wat prima koolhydraatbronen zijn. Zoete aardappel en erwten hebben een lage glycemische waarde, wat betekent dat het geen sterke suikerspiegelschommeling veroorzaakt.

Essential Food The Truth is een lijn met goedkopere brokken. De samenstellingen van deze brokken vind ik minder goed. De brokken van Essential Food The Truth bevatten weinig vlees en veel graan en daarmee weinig eiwit en veel koolhydraten. De toegevoegde mineralen zijn ook in minder goed opneembare (goedkopere) versies toegevoegd. De variant Truth Growing for Puppies vind ik de beste variant uit deze lijn, ook voor adult en senior-honden. 

Essential Food Eternal Living is een vegetarische brok. Vergeleken met  andere vegetarische brokken vind ik de samenstelling er goed uit zien. De toegevoegde mineralen zijn goed opneembaar en het eiwitgehalte is relatief hoog. Ik zou wel zelf nog algenolie toevoegen, om te zorgen voor genoeg efficiente omega 3.

Scharrelkip en vrije uitloop hert en lam
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De hert en lam (Estate living) waren ook dieren die buiten konden komen.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten (met uitzondering van de Truth-lijn)
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers en gedroogd vlees van dieren die bewegingsruimte hadden
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • De toegevoegde mineralen zijn bijna allemaal in gecheleerde vorm toegevoegd, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen
 • Genoeg omega 3 vetzuren in de meeste brokken

Con’s

 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.

Essential Foods hondenbrokken 

Samenstelling van Essential Foods

Essential Foods gebruikt in alle varianten een basis-samenstelling, waarbij in elke variant een beetje wordt afgeweken. Dit is de basis-samenstelling:

Verse kip en eend, gedroogde kip en eend, zoete aardappel, erwten, verse zalm en forel, lijnzaad, verse hele eieren, kippenvet, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine*, chondroïtine*, MSM* (* uit natuurlijke bronnen), cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbes, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember

Zie hieronder waarin de verschillende varianten afwijken van de basis-samenstelling.

Ingrediënten Analyse
The beginning Speciaal voor pups. Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
22% vet
24,5% koolh
1,6% calcium
The beginning large breed Speciaal voor pups van grote rassen. Bevat minder vet en minder calcium om groeipijn te voorkomen. Bevat ook minder eiwit. 28% eiwit
16% vet
28,5% koolh
1,4% calcium
Superior Living De basisbrok met de samenstelling zoals  hierboven in het artikel wordt genoemd 30% eiwit
18% vet
32% koolh
1,6% calcium
Highland Living Met kalkoen, rund en wild gevolgelte. Bevat geen kip en aardappel en daardoor bij voedselallergie beter geschikt. 29% eiwit
17% vet
33% koolh
1,6% calcium
Estate Living Lamsvlees en hert als basis. Daarnaast ook nog wat gedroogde kip. 30% eiwit
16% vet
24% koolh
1,8% calcium
Nautical Living Zalm, forel, haring en seizoensvis als basis.  Bevat zalmolie.
4% omega 3 vetzuren
1% omega 6 vetzuren
30% eiwit
16% vet
33,5% koolh
1,7% calcium
Stamina Sport Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
24% vet
21,5% koolh
1,6% calcium
Contour Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%) 33% eiwit
13% vet
1,8% calcium
Older Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%). Het iets lagere calciumgehalte dan Essential Foods Contour suggereert iets betere eiwitkwaliteit. 32% eiwit
14% vet
1,7% calcium
Eternal living Bevat geen vlees. De eiwitbronnen zijn: rijst-eiwit, peulvruchten, erwteneiwitt, aardappeleiwit en ei. 30% eiwit
16% vet
34,5% koolh
0,9% calcium

Eén reactie

 1. Marinda

  Wat zou een goede senior brok zijn op een budget?
  Ik zat naar Truth Special Senior te kijken maar dat is dus niks? Opti Life senior zag er zeker qua prijs ook oké uit.
  Mijn hond is bijna 8 en is een paar maanden geleden geopereerd aan een hernia.
  We hopen over een jaar of 2 (of met veel geluk eerder) een opvolger voor mijn bijna pensionado assistentiehond te verwelkomen en dan zijn Acana, Orijen en Essential Foods stiekem toch best prijzig met 2 honden op 2 soorten voer.

  1. Voerwijzer Meike

   Dankje Lonie, ik had nog niet gezien dat deze nieuwe variant er was. Of ik dit voer zou aanraden, hangt er van af waar je naar op zoek bent. Ik zou liever wat meer dierlijk eiwit zien, omdat dat dat kwalitatiever eiwit biedt dan rijst en bonen. Eieren en wei-eiwit bijvoorbeeld, en als plantaardig eiwit zou ik aardappeleiwit prefereren. Maar vergeleken met andere vegetarische brokken, ziet de samenstelling er op zich prima uit. Ik zou zelf nog algenolie toevoegen om voor genoeg functioneel omega 3 te zorgen.

   1. Lonie

    Hoi Meike,
    Bedankt voor je antwood! Ik eet zelf veganistisch en mijn honden eten op dit moment de variant Estate Living. Ik blijf altijd alert op nieuwe vegetarische versies van goede merken omdat ik het fantastisch zou vinden als mijn honden allebei vegetarisch zouden kunnen eten. Ik wil echter niks inleveren op kwaliteit in voedingswaarde dus ik blijf kritisch en laat me niet leiden door mijn persoonlijke voorkeur.
    Algenolie krijgen ze nu regelmatig, van het merk Testa Omega. (Vrill olie)
    Groetjes,
    Lonie.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt er van af wat je wensen zijn voor een brok. Essential Dogfood is een krokante brok, en Platinum is een soort gebakken brok. Essential Dogfood bevat meer eiwit (meer vlees), en het verschilt per hond welke hoeveelheid eiwit beter bevalt. De opneembaarheid van de mineralen is beter in Essential Dogfood.

   Als je twijfelt kun je beide brokken proberen en kijken welke het beste bevalt.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zal dat even aanpassen. Ten tijde van het schrijven van de review vond ik deze waarschuwing, maar heb niet onthouden waar ik dit vandaan heb. Ik heb mijn kruidenboeken er op nageslagen, en daar staat de waarschuwing niet in. Nu is het voor veel dingen zo dat het beter is om het niet langdurig elke dag te eten/voeren en is afwisselen alrijd veiliger, maar het is waarschijnlijk niet direct schadelijk om elke dag een beetje ginseng te geven.

 2. Voerwijzer Meike

  Ik kreeg per email de volgende review:

  “Gebruik al een tijd Essential foods in diverse smaken voor mijn hond. Zij glanst en glimt en is zeer levendig. Het voer zorgt voor stabiel gedrag. Voer is een aanrader zij is er stapel gek op, geeft prima ontlasting. Mijn hond is gevoelig voor gist en gehydroliseerde dingen. Zij heeft van dit voer nergens last van.

  Ik geef aan mijn hond met standaard activiteiten nautica, estate, higland en superior living. Dit voor smaak afwisseling om de maand. Dit kan omdat de basis van het voer hetzelfde is alleen aan de top wisseling van vlees en vis soorten. Geeft daardoor geen ontlasting problemen. Essential Foods geeft dit zelf ook al als idee aan. Nautica en estate is goed voor de vacht. Het laatste ook tegen eventuele jeuk. Nogmaals mijn hond is stapel op dit voer en na het geven van dit voer is zijn gezondheid aanzienlijk verbeterd.”

  1. kim_89

   Ik wil ook graag overstappen op de essentials ( nu geef ik pro plan )
   Moet ik dan dezerlde hoeveelheid aanhouden van de pro plan? Graag zou ik ook combineren met gestoomd. Dus brok smorgens en gestoomd ‘s avonds. Hoe pas ik dan de verhoudingen toe?

   1. Voerwijzer Meike

    Hiervoor kun je kijken naar de hoeveelheid kcal in de brokken. Als dit gelijk is, kun je er evenveel van geven. Als er in Essential Foods meer kcal zit, kun je beter wat minder geven. Je kunt het heel goed combineren met gestoomd voer. Neem dan de helft van de dagelijkste aanbevolen hoeveelheid van brokken en de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van het gestoomde voer.

 3. Alex

  Millie’s Wolfsheart kun je gewoon laten bezorgen via hun eigen site .

  Voor echte werkhonden ( die er bijna niet meer zijn ) is voeding een ingewikkeld verhaal. Onderscheid moet gemaakt worden tussen sprinters en lange duur lopers.Diarree is een veel voorkomend probleem bij werkhonden zeker als te voeren hoeveelheden groot worden . Hier hebben bijna alle merken de deur gepasseerd en helaas was altijd de te voeren hoeveelheid te groot met alle problemen van dien. Tegenwoordig voeren wij hier vlees in de avond en 1 vd 2 genoemde merken in de ochtend , eindelijk zijn onze honden in optimale conditie voor het aankomende werkseizoen. Was een lange zoektocht

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie