Essential Foods

Datum: 26 juli, 2017
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Essential Foods is een merk dat zich onderscheidt door

 • het gebruik van vlees van dieren die buiten konden komen
 • een lage bereidingstemperatuur, namelijk 90°C
 • een vrij hoog gehalte vers vlees

Samenstelling van Essential Foods

Essential Foods gebruikt in alle varianten een basis-samenstelling, waarbij in elke variant een beetje wordt afgeweken. Dit is de basis-samenstelling:

Verse kip en eend, gedroogde kip en eend, zoete aardappel, erwten, verse zalm en forel, lijnzaad, verse hele eieren, kippenvet, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine*, chondroïtine*, MSM* (*allemaal uit natuurlijke bronnen), cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbes, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember

Overige kenmerken

 • 88% – 90% verteerbaarheid
 • 900 mg glucosamine en 700 mg chondroïtine per kg
 • 1,6 a 1,7% Omega 3 vetzuren en 2,2 a 3,8% Omega 6 vetzuren

Kosten
3 kg voor- €24,95 (€8,32/kg)
12 kg kost €69,95 (€5,83/kg)

Het is onder andere verkrijgbaar bij Cool4pets.be

K9 Natural Bestellen

De varianten 
In onderstaande tabel geef ik voor de verschillende varianten aan waarin ze afwijken van de basis-samenstelling.

Ingrediënten Analyse
The beginning Speciaal voor pups. Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
22% vet
24,5% koolh
1,6% calcium
The beginning large breed Speciaal voor pups van grote rassen. Bevat minder vet en minder calcium om groeipijn te voorkomen. Bevat ook minder eiwit. 28% eiwit
16% vet
28,5% koolh
1,4% calcium
Superior Living De basisbrok met de samenstelling zoals  hierboven in het artikel wordt genoemd 30% eiwit
18% vet
32% koolh
1,6% calcium
Estate Living Lamsvlees en hert als basis. Daarnaast ook nog wat gedroogde kip. 30% eiwit
16% vet
24% koolh
1,8% calcium
Nautical Living Zalm, forel, haring en seizoensvis als basis.  Bevat zalmolie.
4% omega 3 vetzuren
1% omega 6 vetzuren
30% eiwit
16% vet
33,5% koolh
1,7% calcium
Stamina Sport Bevat extra kippenvet. 34% eiwit
24% vet
21,5% koolh
1,6% calcium
Contour Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%) 33% eiwit
13% vet
% koolh
1,8% calcium
Older Bevat weinig vet en iets meer vezel (4,5%). Het iets lagere calciumgehalte dan Essential Foods Contour suggereert iets betere eiwitkwaliteit. 32% eiwit
14% vet
% koolh
1,7% calcium

Beoordeling
Essential Foods vind ik een goede brokken. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel, erwten en een beetje gewone aardappel, wat prima koolhydraatbronen zijn. Zoete aardappel en erwten hebben een lage glycemische waarde, wat betekent dat het geen sterke suikerspiegelschommeling veroorzaakt.

Scharrelkip en vrije uitloop hert en lam
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De hert en lam (Estate living) waren ook dieren die buiten konden komen.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers en gedroogd vlees van dieren die bewegingsruimte hadden
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen
 • Goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Con’s

 • Bevat deels minder goed opneembare mineralen zoals natriumseleniet
 • Ik vind lijnzaad geen geschikt ingrediënt in brokken, omdat gemalen lijnzaad snel oxideert bij verhitting. Daarnaast bevat het veel fytonutrienten en is het daarmee minder geschikt om permanent te voeren, zeker aan honden die gebruikt worden om mee te fokken.

Het bevat ook leverbouillon. Dit is meestal gehydrolyseerde lever, wat dezelfde smaakstof bevat als MSG. (Lees ook het artikel MSG in brokken.) Echter geven ze aan dat het hier om leverpulp met water gaat.

16 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Bedankt voor je reactie. Ik heb even maar Millie’s gekregen en dat merk heeft ook wel interessante voedingen. Niet beter dan Essential Foods, want Millie’s bevat minder optimale toegevoegde mineraalverbindingen en vrij veel calcium. Kan je dit ook gewoon in Nederland laten bezorgen? Ik zou Peak Performance van Millie’s niet aanbevelen, de hond krijgt dan erg weinig eiwitten binnen (door laag eiwitgehalte en er ook nog eens weinig van hoeven voeren) en dat lijkt me voor een sporthond niet optimaal.

  1. Alex

   Millie’s Wolfsheart kun je gewoon laten bezorgen via hun eigen site .

   Voor echte werkhonden ( die er bijna niet meer zijn ) is voeding een ingewikkeld verhaal. Onderscheid moet gemaakt worden tussen sprinters en lange duur lopers.Diarree is een veel voorkomend probleem bij werkhonden zeker als te voeren hoeveelheden groot worden . Hier hebben bijna alle merken de deur gepasseerd en helaas was altijd de te voeren hoeveelheid te groot met alle problemen van dien. Tegenwoordig voeren wij hier vlees in de avond en 1 vd 2 genoemde merken in de ochtend , eindelijk zijn onze honden in optimale conditie voor het aankomende werkseizoen. Was een lange zoektocht

Geef een reactie