Reageer op: Leveraandoening

Home Forums Brokken Welke brok voor mijn hond? Leveraandoening Reageer op: Leveraandoening

#89253

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Wat ik als eerste aanraad is om naar een dierenarts te gaan die zich gespecialiseerd heeft in voeding, deze kan je goed advies geven over geschikte gezonde voeding voor je hond. Verlaagd eiwit is bijvoorbeeld niet standaard nodig, pas als de waardes dit aangeven.

Eigenlijk zijn brokken niet geschikt bij leveraandoeningen, omdat het belangrijk is dat het goed verteerbaar is. Natvoer en rauwe vleesvoeding is beter verteerbaar dan brokken, en zorgen daardoor voor minder belastende stoffen voor de lever.

Ik heb me nog niet verdiept in commerciële voeding die geschikt is bij leveraandoendingen. De belangrijkste dingen zijn het vermijden van rood vlees, eiwit van goede kwaliteit, goed verteerbare koolhydraten, niet teveel vet en minder koper (en dus ook weinig of geen lever) in de voeding. Van sommige voedingsstoffen moet er wat meer van inzitten, namelijk zink, vitamine E, vitamine C en prebiotica. Ik weet geen voeding die hier aan voldoet, en zou zelf kiezen voor een zelf samengesteld menu. Dat kan met blikvoedingen of rauwe vleesproducten, die je zelf aanvult om er een compleet menu van te maken die de lever ontziet. Een dierenarts die gespecialiseerd is in voeding, of een voedingsdeskundige, zou je hierbij kunnen helpen.

Wat je makkelijk zelf kunt doen is het geven van meerdere kleinere maaltijden en het suppleren van mariadistel.