Reageer op: DL-methionine

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk DL-methionine Reageer op: DL-methionine

#90374

Voerwijzer Meike
Bijdrager

DL-methionine is voor zover ik weet niet per definitie slecht voor katten, in lage hoeveelheden, maar het heeft zeker nadelen.

Het wordt toegevoegd om de urine zuurder te maken. Dit is nodig als er veel koolhydraten in de brokken zitten. De koolhydraatbronnen zorgen er namelijk voor dat de urine niet zuur genoeg is. Met als gevolg een vergroot risico op struvietkristallen in de blaas (blaasgruis). Voor katten is de hoeveelheid koolhydraten al gauw hoog, omdat ze van nature geen/amper koolhydraten eten en het lichaam dus niet goed aangepast is op het eten van koolhydraten. Eigenlijk moet DL-methionine dus toegevoegd worden omdat de voeding niet passend is voor katten.

Het lastige is dat de urine ook te zuur kam worden. En dat geeft weer een vergroot risico op calciumoxalaat-kristallen, een ander soort blaasgruis. Dus er moet een juiste hoeveelheid DL-methionine inzitten in verhouding met hoe alkaliserend de voeding is en ik vermoed dat dit niet getest wordt.

Als je brokken wilt voeren ontkom je er dus bijna niet aan. Niet aan het vergrote risico op blaasgruis en niet aan DL-methionine. Twee merken die DL-methionine niet noemen in de samenstelling of toevoegingen zijn Natural Cat en Celtic Connection. Zijn gebruiken het vermoedelijk dus niet.