Antwoord van Wolfsblut

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Wolfsblut Antwoord van Wolfsblut

#82564

Voerwijzer Meike
Bijdrager

De reactie van Wolfsblut op mijn tekst hierboven is de volgende:

(vertaald en lichtelijk ingekort)

Op dit moment circuleren helaas veel verschillende meningen over het onderwerp calcium op het internet. Ze hebben meestal geen wetenschappelijke achtergrond of zijn niet gebaseerd op het eetgedrag van wilde honden of wolven. Helaas is het tegenwoordig ook bij dierenartsen zo dat ze 'ongeteste' verklaringen van grote bedrijven overnemen. Studenten diergeneeskunde krijgen in hun studie slechts enkele uren les over het thema Voeding van de huishond.

Onder reeele natuurlijke omstandigheden is er geen garantie voor een consistente levering van alle voedingsstoffen. tot voeding van de wolf en wilde hond behoren alle soorten prooidieren en ook vruchten en grassen. Kleinere prooidieren worden in z'n geheel gegeten. In dierentuinen, waar men geen rekening hoeft te houden met marktbeleid-kwesties, worden hondachtigen uitsluitend met vlees gevoerd: hele ratten en andere kleine knaagdieren.

Kijken we nu naar het calciumgehalte zoals die in de natuur voorkomt, dan worden ook hier vaak door 'vakmensen' enige getallen door elkaar gehaald. In principe is het verschil tussen vers vlees (of prooidier) en gedroogd vlees dat vers vlees een vochtgehalte heeft van ongeveer 75%-80%. Gedroogde producten hebben na verwerking nog maar 0%-10% vocht. Dat betekent een lagere waarde in verse producten en een hogere waarde in gedroogde producten (van andere voedingsstoffen dus). Hier enkele voorbeelden:|

Gedroogde kabeljauw: 5.7% calcium

Gedroogde haring: 4% calcium

Kalfsbotten: 13.8% calcium

Gedroogd konijn: 5.7% calcium

Dit is slechts een kleine greep van voorbeelden, die duidelijk maakt dat een calciumgehalte van 2.4% geenzins schadelijk is. Een pup heeft genoeg calcium nodig om te groeien. Koolhydraten heeft een hond niet nodig. De meeste commerciele voeders bevatten veel graan (tussen 60%-80%) en het calciumgehalte van graan ligt op 0.5%. Om een calciumgehalte te hebben die hoog genoeg is, moeten de meeste fabrikanten calcium in chemische vorm toevoegen. Hierbij kunnen gezondheidsproblemen niet uitgesloten worden. Niet alleen om deze reden wordt daarom een laag calciumgehalte gepropageert: vlees is duur en daarom voor veel fabrikanten niet betaalbaar.