Beoordeling Nutrivet

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk nutrivet Beoordeling Nutrivet

#82657

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Zo, ik heb het even goed bekeken. Ben slecht in Frans, maar met de vertaalmachine kom ik wel ver, alhoewel er nog wel wat vraagtekens zijn.

Samenstelling

Kip (minimaal 30%), olie en vet (100% kip), aardappelen, lamsvlees (minimaal 10%), eiwitten van spelt gedroogd, gedehydreerd gevogelte-eiwit, zalm (minimum 5%), gedroogde plasma-eiwitten (minimaal 4%), bietenpulp, gist, gedroogde hele eieren, erwten, bonen, visolie, linzen, tomaten, zalmolie, gehydrolyseerde kippenlever, alfalfa, zoete aardappelen, cichorei wortel, rozemarijn extracten blad venkel, kaliumchloride, calciumcarbonaat, vitaminen en mineralen, fructo-oligosachariden (FOS), Manno-oligosachariden (MOS), extracten van Fucus vesiculosus, Ascophyllum nodosum extracten, Yucca extract shidigera, chondroïtinesulfaat, sulfaat van N-acetyl-glucosamine, L-carnitine tartraat. 

Analyse

Eiwit 42%

As (mineralen) 7,5%

Vet 16%

Linolzuur 6,5%

Ruwe vezel 2%

Vocht 10%

Koolhydraten 22,5%

Beoordeling

Toen ik de tekst las werd ik wel enthousiast: geen granen, weinig koolhydraten, geen genetisch gemodificeerde ingredienten, vooral vers vlees zonder bot en geen plantaardige olie. Een beetje apart is deze info: 80% vlees en 25% fruit, groente en planten. Dus de brok bestaat uit 105%, dat klopt natuurlijk niet. Belangrijker is hoe de verhoudingen liggen in de werkelijke brok, dus na bereiding. 

Als je naar de ingredienten en het eiwitpercentage kijkt zie je dat er aardig wat vlees inzit. Dat is zeker een pluspunt. Erg jammer vind ik dat er dan ook nog spelt-eiwit in moet zitten. Dit zijn gluten! Is een ingredient wat vaak problemen geeft en zeker niet nodig is in een brok. Andere eiwitbronnen zijn ei en bloedplasma, dit is prima. Maar ook linzen en bonen, dit is weer helemaal niet nodig, weer plantaardig eiwit. Goede ingredienten zijn verder de zalmolie en de carnitine.

De analyse ziet er prima uit. Veel eiwit (alhoewel van mij de plantaardige eiwitten er niet in hoeven en dan liever wat minder eiwit), genoeg vet en weinig koolhydraten. Ik snap niet zo goed waarom het linolzuurpercentage staat aangegeven, want hier kan ik niet veel over zeggen zonder te weten hoeveel omega 3 erin zit, aangezien de verhouding juist belangrijk is.

Nu de prijs. Deze vind ik vrij hoog. Ik heb berekend dat een volwassen hond van 10 kg (die volgens de tabel 180 gram per dag nodig heeft) voor 84 cent per dag eet. Orijen is lager, met 61 cent per dag (volgens mij heb ik de prijs van http://www.food4pets.be genomen)

Al met al vind ik het een redelijke brok, maar niet beter dan Orijen.