Bietenpulp

Home Forums Brokken Overige Bietenpulp Bietenpulp

#82624
Voerwijzer Meike
Bijdrager

 

Ik heb even het boek Canine and Feline Nutrition 3rd ed – L. Case, et al., (Mosby, 2011) erbij gepakt. Wat ik lees over de bron van ruwe vezel, als ik het goed begrijp, is het volgende:

 

Er zijn verschillende bronnen van ruwe vezel, zoals cellulose, rijstzemelen, haverzemelen, tarwezemelen, tomatenpulp en bietenpulp. Ze verschillen in oplosbaarheid en fermenteerbaarheid in de darmen. Ruwe vezel wordt niet verteerd. Door fermentatie onstaan er 'short chain fatty acids', en deze zijn een belangrijke energiebron voor de epitheelcellen (de darmcellen, die 'huid' van de darm vormen). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de honden die voer kregen met middelmatig-snelle fermenteerbare vezels een betere darmconditie hadden dan honden die voer kregen met niet-fermenteerbare vezels. Verder kan snel fermenteerbare ruwe vezel een slechte invloed hebben op de vertering en leiden tot slappe ontlasting en scheten.

 

Bietenpulp bestaat uit middelmatig-snelle-fermenteerbare vezels, net zoals rijstzemelen. Wat ook uit onderzoek bleek dat bietenpulp als vezelbron, een positief effect heeft op de ontlasting (bowel regularity en kwaliteit van de drol)

 

Een paar quotes uit het boek

 

"studies found that dogs fed diets containing moderately fermentable fiber have increased colon weights, mucosal surface area, and mucosal hypertrophy when compared with dogs fed a diet containing a nonfermentable fiber source"

 

"When included at optimal levels in a food, the moderately fermentable fiber of beet pulp helps to provide adequate bulk for gastrointestinal tract functioning while also promoting gastrointestinal cell health through the production of SCFAs"

 

"dogs that consumed diets containing fermentable fiber had increased colon weights, mucosal surface area, and mucosal hypertrophy when compared with dogs fed a diet containing nonfermentable fiber."

 

Conclusie

Het is moeilijk hier een goede conclusie uit te trekken. Ik ga me hier zeker nog verder in verdiepen. Het heeft dus positieve effecten op de darmen en de ontlasting om een bietenpulp (of rijstzemelen) te gebruiken als vezelbron. Slechte effecten worden niet genoemd, maar dat betekent niet dat ze er niet kunnen zijn natuurlijk. Om even terug te komen op de tekst die jij hebt gepost: ja de voedingsstoffen zijn eruit, maar het wordt met een ander doel toegevoegd. En het vasthouden van gifstoffen: als dit zo is, denk ik dat andere vezelbronnen dit net zo goed doen. En elke brok bevat vezel.