Bij het zelf samenstellen

Home Forums Rauwe vleesvoeding (kvv) Kvv voor de hond Dino Bij het zelf samenstellen

#83102

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Bij het zelf samenstellen wordt er in Nederland inderdaad bot als mineralenbron (voornamelijk calcium) gebruikt, in de vorm van karkassen, ribben met vlees van jonge hoefdieren en ook zalmlijven met graat of zalmkoppen. De mensen die dat niet willen, voeren complete rauwe gemalen vleesvoeding, ook wel kvv genoemd. Hierin zitten alle ingrediënten (vlees, botten, organen en soms ook groenten), maar het is helemaal gemalen. Te vergelijken met gehakt, of soms zelfs paté. Soms zit er ook een multivitamine in, dat heet een premix. Of dat nodig is, daar verschillen de meningen over. Er zijn heel veel verschillende merken, een overzicht daarvan zie je hier: http://www.voerwijzer.com/kvv-vergelijken. De kwaliteit van de verschillende merken verschilt erg. Niet zo dure merken waar mensen tevreden over zijn, zijn bijvoorbeeld Barfmenu, Natuur en Dier, Tamro en Shaweca. Deze merken gebruiken geen multivitamine, maar zorgen ervoor dat het compleet is door de juiste ingrediënten te gebruiken.

De manier van voeren bij Vriesvoer.nl komt uit Duitsland, en is helemaal nieuw voor Nederland. Een soort tussenvorm: incompleet zelf samenstellen en het compleet maken met een multivitamine. Dat zou prima compleet kunnen zijn, en het is aan ieder zelf te beslissen of je het compleet wil maken door een vitaminen-mineralen-mix, of door de juiste ingrediënten te voeren waardoor je geen multivitamine hoeft te gebruiken. De Mineralvitpulver ziet er trouwens prima uit qua ingrediënten, beter dan de gemiddelde premix in kvv. Of het echt compleet is, heb ik niet berekend, maar ik weet dat ze samenwerken met een dierenarts en ik neem aan dat die goed heeft bekeken of het compleet is.

Ik zelf geef de voorkeur aan zo natuurlijk mogelijk voeren. Dat is zelf samenstellen en/of prooidieren voeren. Waarbij ik ervoor zorg dat het compleet is door de juiste ingrediënten te gebruiken, een multivitamine is dan niet nodig. Ik voer ook af en toe kvv, bijvoorbeeld als we op vakantie zijn, of om eens een merk te proberen dat nieuw op de markt is. Ik voer dan het liefst biologisch en wild, maar dat is ook wel een stuk haalbaarder met een kleine hond dan met een grote, financieel gezien. In Nederland zijn veel verkooppunten van kvv en van producten voor zelf samenstellen (barf wordt dat vaak genoemd), kijk maar eens bij het menu-item verkooppunten. Als er iets in de buurt zit, raad ik je aan om ook eens wat andere merken te proberen. Door meerdere merken te gebruiken verklein je het risico op tekorten.

De meeste dierenartsen raden het niet aan om vlees te gaan voeren. Dat komt omdat ze geleerd hebben dat brokken (en blikvoer) compleet zijn, en dus veilig. Andere voeding geeft het risico op tekorten. Daarom is het ook wel belangrijk om er voor te zorgen dat je compleet voert.

Een operatie aan zijn neus? Gaat het om een probleem die verholpen zou kunnen worden met voeding en die nu aam het verbeteren zijn? En castratie, tja dat is weer een heel ander verhaal, en is niet echt voedingsgerelateerd.

Er zijn gelukkig steeds meer dierenartsen die wel inzien dat vers vlees veel klachten kan voorkomen en verhelpen. Er zijn ook dierenartsen die zich echt verdiept hebben in het voeren van rauwe vleesvoeding. Misschien kan je daar eens om advies vragen. Hier en overzicht van dierenartsen die ook actief rauwe vleesvoeding aanbevelen: http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=11904.0