Een brok kiezen

Home Forums Brokken Welke brok voor mijn hond? voerkeuze Een brok kiezen

#82507
Voerwijzer Meike
Bijdrager

Hallo Rob,

Calcium en eiwit

Er worden veel tegenstrijdige dingen gezegd over brokken. Zo ook over het calciumgehalte. Ik ben eens de materie ingedoken, maar de één zegt dat een overschot aan calcium mineralen onttrekt, doordat het teveel aan calcium zich bindt met mineralen en de ander zegt dat een hoog calciumgehalte geen probleem is. Zo ook met het eiwitgehalte. Maar wat betreft het eiwitgehalte, kun je naar mijn idee goed aan je hond zien of een eiwitgehalte wel of niet bevalt. Veelgehoord is zachte ontlasting door een hoog eiwitgehalte, dus het zou kunnen dat je hier ook mee te maken hebt. Opvallend is dan wel dat het af en toe is, en niet altijd.

Graangehalte en koolhydraatgehalte

Ik heb inderdaad niet alle varianten van Orijen en Acana in de tabel opgenomen, alleen de meest gebruikten, om het overzicht wat te behouden. De kolom met het graanpercentage is vervangen door het koolhydraatpercentage, omdat je op deze manier veel objectiever het werkelijke gehalte kunt vergelijken. Wanneer een fabrikant bijvoorbeeld vermeld dat er 20% graan inzit en 80% vers vlees, blijft er uiteindelijk in de brok na verwerking misschien 20% vlees over en 80% graan, doordat er in vlees heel veel vocht zit. Hoe meer koolhydraten, hoe meer graan (of aardappel) er in de brok zit. Graan bestaat voor ongeveer 90% uit koolhydraten. 

Welke brok nu kiezen?

Als je denkt dat de dunne ontlasting en diarree met Orijen te maken heeft, denk ik dat Acana een goede keus is. De samenstelling is even 'schoon', alleen er zit wat minder eiwit in. 

Wat je ook zou kunnen doen is kijken of (gedeeltelijk) vers vlees een oplossing biedt. Je kunt bijvoorbeeld 's ochtends vlees voeren en 's avonds brok. Veel honden krijgen door vers vlees veel betere ontlasting en ook andere klachten verdwijnen of kunnen worden voorkomen. Meer informatie kun je vinden onder het kopje Vers Vlees, kijk bijvoorbeeld eens bij de beginnersinformatie of Waarom vers vlees?