Ervaringen met Edgar en

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Edgard en cooper Ervaringen met Edgar en

#84006

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Ervaringen met Edgar en Cooper heb ik nog niet gehoord, maar ik ben wel aan het emailen met ze om meer informatie te krijgen. Het ziet eruit als een prima brok, alleen vind ik dat er juist wel erg veel granen inzitten. 

 

Edgard & Cooper Kip, Tomaat en Blauwe Bessen

Verse kip (41%), Volkoren bruine rijst, Volkoren haver, Erwten, Volkoren gerst, Erwten Proteïne, Kippenbouillon, Kippenvet, Mineralen, Zalm-olie, Eieren van scharrelkippen, Lijnzaad, Tomaten (0,30%), Blauwe bessen (0,20%), Bio-kamille (0,15%), Bio-rozemarijn (0,15%), Prebiotica FOS Prebiotica MOS

21% eiwit

12% vet

3% vezel

5,5% ruwe as

0,9% calcium

0,6% fosfor

1,4% omega 6

0,4% omega 3

Beoordeling

Alleen vers vlees: voordelen en nadelen

Het bijzondere aan deze brok is dat er geen vleesmeel is gebruikt, maar enkel vers vlees. Dit is beter verteerbaar en heeft een hogere biologische waarde. Maar er is ook een groot nadeel aan vers vlees: het bestaat voornamelijk uit vocht, waardoor er na de bereiding weinig vlees overblijft. Aan de gehele mix wordt 41% vers vlees toegevoegd, maar tijdens de bereiding wordt het meeste vocht onttrokken. Aangezien vers vlees voor zo'n 75% uit vocht bestaat, blijft er dus ongeveer 30% van het 40% verse vlees over = ongeveer 12%. Deze 12% vlees is wel van betere kwaliteit dan als er 12% vleesmeel toegevoegd zou zijn, maar het is nog steeds weinig. Om het eiwitgehalte op te vullen, zit er erwten-eiwit in. Dit is samen met het eiwit uit de granen een 'compleet eiwit', maar ik ben er niet van overtuigd dat erwten-eiwit voor honden net zo voedzaam is als vlees. In vlees zitten meer gezonde stofjes voor carnivoren dan plantaardig eiwit, zoals carnitine. De premium-merken doen er daarom naast vers vlees ook vleesmeel bij.

De helft van de brok is graan

Er zitten ongeveer 49% koolhydraten in, wat erop neerkomt dat ongeveer de helft van de brok uit granen bestaat. Dat vind ik erg veel. Voor honden die niet tegen gluten kunnen, is de brok ook niet geschikt, omdat gerst gluten bevat. 

Is het dan een slechte brok?

Dat is maar net waar je het mee vergelijkt. Ik vind dit niet een van de beste brokken, maar zeker ook niet een van de slechtste. Ik wacht nog antwoord af over de mineralen die ze hebben gebruikt, zodat ik ook dat kan beoordelen. Maar het is positief dat

  • er geen kleurstoffen inzitten
  • er geen tarwe, mais en soja gebruikt is
  • er zalmolie inzit (waarmee de omega 3/6-verhouding goed in balans is)

 

Toch vind ik het eiwitgehalte aan de lage kant. Voor sommige honden zal het prima zijn, maar als je hond iets meer eiwit nodig heeft omdat hij/zij erg actief is, jong is, oud is, ziek is, herstellende is van ziekte of lichamelijk letsel, dan vind ik het eigenlijk te weinig eiwit.