Het hoge calciumgehalte in

Home Forums Brokken Overige Hoge calciumgehaltes in div. goede merken brok. Het hoge calciumgehalte in

#83282

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Vlees met bot 

Het hoge calciumgehalte in brokken met veel vlees, komt doordat het vlees in die brokken niet puur vlees is, maar vlees aan botten. Bijvoorbeeld hele karkassen. Als het vlees niet is gespecificeerd, kan het in alle vormen zijn toegevoegd. Kip bijvoorbeeld, kan zijn – vers kippenvlees – kippenvleesmeel (vlees dat gedroogd en gemalen is) – kippenmeel (kippenbot/kipkarkas met vlees en vaak ook organen, gedroogd en gemalen)

Hoe ontstaat het hoge calciumgehalte

In vlees zit inderdaad meer fosfor dan calcium, maar niet zoveel dat er zo’n hoog fosfor gehalte ontstaat dat er enorm veel calcium bij moet. In bot zit veel meer fosfor dan in vlees (en nog meer calcium dan fosfor). Als er veel bot inzit, zit er dus veel fosfor en veel calcium in. In brokken met veel calcium zit dus bot. Orijen bijvoorbeeld, bevat veel vlees (zo’n 38% dierlijk eiwit), en toch maar 1,2% fosfor. Orijen bevat niet veel bot.

Gevolgen van teveel calcium

Het klopt dat het overschot aan calcium door volwassen honden gewoon weer wordt uitgescheiden. (Bij pups werkt dit systeeme nog niet goed, zie het artikel Calcium in puppybrokken) Een toxisch calciumoverschot ontstaat dus niet. Maar een nadeel van calcium is dat het zich bindt aan sommige andere mineralen, waardoor deze niet meer opneembaar is. Een mogelijke gevolg van teveel calcium is daardoor een zink- en/of magnesiumtekort. Verder kan ik erg weinig informatie vinden over de mogelijke gevolgen bij volwassenen honden, in de literatuur gaat het vooral over pups. Toch is er ook voor volwassen honden een aanbevolen maximum hoeveelheid vastgesteld door de Fediaf. Helaas staat er niet bij waar deze op gebaseerd is.

Op pagina 194 van het boek Canine and Feline Nutrition staat een opmerking over de kwaliteit: “An excessively high calcium level in a pet food that contains meat and bone meal, …, is an indication that the meal included in the product may be of poor quality and contains excessively high amounts of bone” De eiwitten uit bot zijn ook minder makkelijk te gebruiken voor honden dan eiwitten uit vlees.

Verder staat op dog-nutrition-advice.com: “some sources think that obsessive compulsive behaviour disorders in dogs can come from too much calcium”. Maar verder geen bronnen, dus niet echt goed onderbouwd. Waar dit op gebaseerd is weet ik niet. Al met al kan het geen kwaad om te kiezen voor een calciumgehalte dat binnen de aanbevolen hoeveelheid valt. Hoe snel en of je hond klachten krijgt bij een te hoog calciumgehalte weet ik niet, en zal ook verschillen per hond. Als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik dat graag!