Het risico van rauwe

#83756

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Het risico van rauwe vleesvoeding op onze eigen gezondheid is afhankelijk van meerdere factoren. Je kunt het risico zelf verkleinen door hygiënisch te werken met het vlees en geen vlees uit de bio-industrie te voeren. Kip en rund lijken de grootste gevaren te geven. Als je hond poep eet van andere honden die rauw gevoerd zijn, of aan zijn eigen anus likt, en daarna jou (of je baby) likt, dan is het risico ook weer een stuk groter. Het risico voor een gezond volwassen persoon is klein, maar een baby is natuurlijk veel kwetsbaarder. Je kunt ervoor kiezen om zolang je baby nog zo kwetsbaar is, goede natvoeding te voeren in plaats van rauwe voeding.

Hoe gevaarlijk het precies is, is natuurlijk niet te berekenen. In het artikel wordt genoemd dat per jaar 85.000 mensen ziek worden via een dier, maar dit zegt helemaal niets over de grootte van het risico van besmetting via hond of kat door rauw vlees eten. Het is namelijk onduidelijk hoeveel hiervan via een hond of kat kwamen en of deze dieren dan rauw voer kregen. Volgens mij is dit niet onderzocht.

Uit het artikel Zoönosen cijfers en context blijkt dat campylobacter en lyme de meest voorkomende zoonosen zijn (ziektes via dieren), maar ook ziektes via je eigen eten (bv via de bemesting van groenten of het eten van niet goed verhit vlees) tellen mee.

In het rapport Staat van zoönosen 2013 van de RIVM
staat specifieker genoemd hoe ziektes via hond en kat op de mens worden overgedragen. Het voeren van rauwe voeding is hierin zo te zien niet meegenomen.