Ik kan ook als de zalm bijna

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Celtic Connection Ik kan ook als de zalm bijna

#83589

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Ik kan ook als de zalm bijna op is de kalkoen erbij doen voor de overgang?
Ja dat is een goede manier van overschakelen.

Is het goed dat ik een dag deze brok geef en dan een dag KVV
Ja dat is prima. Dat je beter met deze brok meer dagen brok kan geven en meer dagen KVV, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik zou zo geen reden kunnen bedenken waarom dat met deze brok niet zou kunnen als dat met een andere geëxtrudeerde brok wel kan.

Deze brok doe ik in een ton, is dit goed?
Ja heel goed, zo bewaar je het zo zuurstofvrij mogelijk.

Is deze brok dan wel gezond voor een hond zonder problemen of kan ik best op zoek gaan naar een ander merk?
Ik weet niet meer uit mijn hoofd welke varianten, maar er zijn er een paar waarbij het calciumgehalte boven de aanbevolen maximum hoeveelheid zitten, dus ook afgeraden voor gezonde honden. De keutels zullen prima hard zijn, door het vele calcium, maar het gaat er vooral om dat calcium zicht bindt aan bepaalde mineralen en bijvoorbeeld de verhouding magnesium/calcium niet gebalanceerd meer is. Bij het voeren van 50% kvv verkleind je het risico op problemen wel enorm. Wat ik zelf zou doen is ervoor zorgen dat niet alle varianten die je voert zo’n hoog calciumgehalte hebben. Volgens mij zit er eentje bij die je voert met een normaal calciumgehalte. Volgens mij zitten er in de varianten met veel vlees, ook altijd veel calcium. Kennelijk gebruiken ze karkassen en vleesbotten, waardoor er naast veel vlees ook veel bot inzit. Je kunt in het brokken-overzicht ook de Wolfsblut-varianten vergelijken, let dan op het eiwitgehalte (meer eiwit is meer vlees, tenzij er geïsoleerd plantaardig eiwit inzit) en het calciumgehalte.

Wanneer een zak open gaat, hoelang kan je de brokken dan nog gebruiken ivm de vetten gezond te behouden?
Aangeraden wordt ongeveer 2 tot 3 weken. Vanaf het openen gaan de vette oxideren, maar door het in een luchtdichte ton te doen verlangzaam je dat proces. Toch gaat het langzaam door.

Is het mengen van 2 smaken goed?
Ja dat is prima, maar het na elkaar voeren heeft denk ik meer voordelen. Ook daarmee compenseer je onbalans als de ene iets wel ende ander iets niet bevat bijvoorbeeld. Het voordeel ervan is dat het lichaam bij constant hetzelfde krijgen, aan dingen schijnt te ‘wennen’, waardoor absorptie en gebruik van voedingsstoffen mogelijk niet optimaal is. Ik moet nog uitzoeken hoe dit precies zit. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van een allergie volgens mij kleiner bij afwisseling dan bij mengen, omdat dan de eiwitten niet constant gevoerd worden. Maar ook hierbij geldt dat het voeren van kvv voor de helft van de tijd, al een heleboel risico’s verkleint. Kortom: Als je het makkelijk of fijn vindt, kun je gewoon gemengd blijven geven, er zitten geen grote risico’s aan.

Wat leuk, vier kleintjes in huis, ze hebben het maar getroffen met zo’n Voerwijs-baasje ;)