Ik kijk altijd heel kritisch

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Bozita Robur Breeder & Puppy XL Ik kijk altijd heel kritisch

#82789

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Bozita Robur Breeder Puppy XL

Eerst de punten die genoemd worden:

Uitsluitend grondstoffen van de hoogste kwaliteit – dat zegt mij niet zoveel, wat betekent dit concreet?

Geproduceerd van als levensmiddel gecontroleerde slachtdieren – dit is verplicht voor alle brokken

Het gebruik van vers vlees bij de productie verhoogt niet alleen de verteerbaarheid, maar zorgt ook voor een hoge smaakacceptatie – klopt

Alle grondstoffen zijn vrij van groeibevorderende hormonen (Policy Lantmännen Doggy AB) – volgens mij mogen er in Europa geen groeihormonen gebruikt meer worden, kan ik mis hebben

Geen kunstmatige smaakversterkers en kleurstoffen – pluspunt!

Geen toevoeging van kunstmatige conserveermiddelen – pluspunt!

Gebruik van kadarvermeel in voer en voerproductie is sinds 1985 verboden – er is dus geen merk die dit wel gebruikt

Beoordeling van de samenstelling:

Kip (gedehydrateerde kip 21%, verse Zweedse kip 15%), maismeel, rijst, speciaal behandelde haver (SPC), maiskiemen, dierlijk vet, kippenbouillon, gedehydrateerde IJszee-vis, eipoeder, hemoglobine, aardappelproteine, bietenvezels, lijnzaad, zout, kaliumchloride, hydrolysaat van groenlipmosselen(bevat glucosamine 0,05%), hydrolysaat van haaienkraaakbeen (bevat chrondroitine 0,004%) melassengist, gist.

ruw eiwit 30.0 % vocht 10.0 % fosfor 0.9 % ruwe vezel 2.0 % ruwe as 6.5 % calcium 1.1 % ruw vet 14.0 %

Een goede combi van gedroogde en verse kip, gedroogde vis, ei en hemoglobine als eiwitbron Helaas ook aardappelproteine. Drie soorten graan, die allemaal glutenvrij zijn. Dierlijk vet is beter dan plantaardig, maar er zit nogal verschil in de kwaliteit dus lastig te beoordelen. Als ze "uitsluitend grondstoffen van de beste kwalieit" gebruiken zal het met het vet vast wel goed zitten. Kippen bouillon, de vertaling van chicken digest, is een wat meer controversiele toevoeging. Dit zijn gehydroliseerde kippeneiwitten die gebruikt worden voor de smaak, helaas is de kans groot dat hier msg ontstaat. "Hydrolyzed proteins, used by the food industry to enhance flavor, are simply proteins that have been chemically broken apart into amino acids. The chemical breakdown of proteins may result in the formation of free glutamate that joins with free sodium to form MSG." MSG heeft veel bijwerkingen, google maar eens op: msg gezondheid. Gist is ook een controversieel ingredient. Fabrikanten zeggen het te gebruiken voor de b-vitamines, maar er wordt ook vaak gezegd dat gist niet gezond is.

Om het te vergelijken met andere brokken in de brokkenvergelijker

Ik schat dat er 24% dierlijk eiwit inzit

Er zit 37.5% koolhydraat in

MSG is iets wat ik altijd zou vermijden, maar verder ziet de brok best goed uit, al ben ik wel voorstander van iets meer vlees. Aanvullen met rauwe vleesvoeding is een goed idee, voor grote rassen heel belangrijk om groeipijnen zoveel mogelijk te voorkomen. Kies dan dus een merk met bot als calciumbron.