In de Veelgestelde vragen kun

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Brokken / vers vlees In de Veelgestelde vragen kun

#83265

Voerwijzer Meike
Bijdrager

In de Veelgestelde vragen kun je ook lezen over het verschil tussen geperste en geëxtrudeerde brokken. Er is het verhaal dat geperst beter zou zijn als je het combineert met rauwe vleesvoeding, maar in de praktijk heb ik nog nooit gehoord dat dit beter beviel. Ik weet wel dat sommige honden beter reageren op gepersr en andere juist weer op geëxtrudeerd, los van de combinatie met rauwe vleesvoeding. Ik zou zelf hier dus geen voorkeur in hebben, maar als je twijfelt kun je beide proberen en dan kijken of je verschil opmerkt.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar meer vlees en minder granen (of graanvervangers), en dan kom je al snel uit bij een geëxtrudeerde brok. In een geperste brok moet vrij veel graan zitten om deze in vorm te krijgen en te houden. Maar als je toch kiest voor een meer gemiddeld vleesgehalte en niet zo’n groot budget, dan is geperst een goede keus. Je zou daar zelf nog wat vet aan kunnen toevoegen.

Geweekte brokken zijn makkelijker verteerbaar. Of ze nou in de maag of al daarvoor uitzetten maakt volgens mij niet uit, maar in de verteerbaarheid zal een verschil zitten. Het nadeel is dat bacteriën zich wel vermenigvuldigen. Niet al te lang laten staan dus.