In het kort: Nee, ik vind het

#82754

Voerwijzer Meike
Bijdrager

In het kort: Nee, ik vind het geen betere keuze dan voeren met 1 onbekend eiwit (en evt 1 onbekend koolhydraat).

In een brok met gehydrolyseerde eiwitten, zijn alle eiwitten dus zo bewerkt dat het lichaam het niet meer herkent als eiwit en er dus geen allergische reactie op kan plaatsvinden. Ik zou dit alleen aanraden als het niet anders kan, als de hond allergisch reageert op alle eiwitten. In de meeste gevallen is dit niet zo en gaat het om een allergie die is opgebouwd tegen eiwitten van enkele diersoorten of graansoorten.

Een optie die je noemt is een brok voeren met 1 onbekend eiwit en 1 onbekend koolhydraat. Dit lijkt mij de beste oplossing als je perse brok wilt blijven voeren. Kies dan dus een diersoort en een koolhydraatbron die je herder nog nooit gehad heeft. Als koolhydraatbron kun je het beste aardappel kiezen, hierop komt veel minder vaak een allergische reactie voor dan voor een graansoort. Orijen 6 Fish zou bijvoorbeeld een goede optie zijn, als je hond geen vis gehad heeft.

Maar de optie die ik zou aanraden is:

1. zorg voor een betere darmflora, zodat er minder snel opnieuw een allergie wordt opgebouwd

2. doe een eliminatiedieet op rauwe voeding

Betere darmflora

Ondersteun de darmen met een goede probiotica. Ik heb me hier nog niet in verdiept, maar er zijn probiotica te koop speciaal voor honden. De darmflora blijft optimaler wanneer je rauwe voeding geeft in plaats van brok. In brok zitten geen bacterien en in rauwe voeding wel, en die bacterien zijn cruciaal voor een goede darmflora.

Eliminatiedieet op rauwe voeding

Niet alleen omdat de darmflora beter blijft en nieuwe allergieen dus weinig kans krijgen, maar ook omdat het simpeler en doeltreffender is. Simpeler, want je kunt een koolhydraatvrij menu voeren, waarbij een allergische reactie op de koolhydraatbron (waar ook eiwit inzit) sowieso uitblijft. Doeltreffender, want een allergische reactie op het 'natuurlijke' eiwit in rauwe voeding komt minder vaak voor dan een allergische reactie op de gedenatureerde eiwitten die in brok zitten. Door de verhitting van het vlees (in brok zit verhit vlees), denatureren de eiwitten, en geven ze veel sneller problemen. Er zijn zelfs gevallen waarin de hond wel een allergische reactie heeft op het diersoort in brok, maar niet op hetzelfde diersoort in rauwe vorm.

Als je rauwe voeding echt niet ziet zitten, kun je ook overwegen om gesteriliseerde voeding te kiezen met een onbekende eiwitbron (zoals Renske of Energique). Dit zit niet zo vol granen als brokken en geeft vaak ook betere resultaten dan brokken, maar helaas zit in alle gesteriliseerde vleesvoeding wel rijst.

In het artikel Eliminatiedieet bij voedselallergie kun je alles lezen over het eliminatiedieet met rauwe voeding en met brokken

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.