Wat goed dat je kritisch bent

Home Forums Brokken Vragen over brokkenmerk Geloofwaardigheid Wat goed dat je kritisch bent

#83024

Voerwijzer Meike
Bijdrager

Wat goed dat je kritisch bent op de adviezen en zelf bent gaan uitzoeken wat dan het verschil is tussen de merken qua carnitine en taurine. Ik begrijp dat je wel hebt kunnen achterhalen hoeveel taurine er in je huidige voer zit, maar niet hoeveel carnitine? Royal Canin zal vast een speciaal voer hebben voor honden met hartproblemen, en daar zal dan ongetwijfeld gelet zijn op het carnitine- en taurinegehalte. Waarom dierenartsen het aanraden, is omdat ze geleerd hebben dat dat merk sowieso goed is. Het is dus de veiligste optie om dat aan te raden, dan weet je zeker dat het goed zit. Er wordt ook gezegd dat dierenartsen het aanraden omdat ze er zelf veel op verdienen, maar ik geloof dat de meeste dierenartsen oprecht geloven dat dat het beste voer is.

Taurine en Carnitine zijn belangrijke voedingsstoffen voor het hart en het schijnt dat ook al is er geen tekort, de hartfunctie toch kan verbeteren.

Heb je ook een aanbeveling gekregen voor de hoeveelheid van supplementatie? Op het internet is er wel wat over te vinden, maar dat is ook maar ‘het internet’. Zie deze site: http://dogaware.com/health/heart.html. Voor carnitine lees ik 1 tot 2 mg carnitine tweemaal daags en 500-750 mg taurine tweemaal daags. Afhankelijk van de hoeveelheid in de voeding kun je supplementeren, dat kan in pillen (L-Carnitine plus taurine, zitten soms in 1 pil) of in voeding.

In documenten over de samenstelling van rood vlees em over taurine staan deze hoeveelheden:
Schapenvlees: 209 mg carnitine per 100 gram
Rundvlees: 60 mg carnitine en 43 mg taurine per 100 gram.
In runderhart, lever en long zit nog meer carnitine: 65 tot 95g per 100 gram.

Ik kan je ook aanraden de volgende keer een dierenarts te raadplegen die verstand heeft van voeding, zoals Tannetje Koning (Otterlo), Helene Versteegh (Montfoort) en Karin de Haas (Beek).