Leveraandoening

Home Forums Brokken Welke brok voor mijn hond? Leveraandoening

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #89248
  Zyra86
  Bijdrager

  Mijn hondje mag niet veel eiwitten ivm haar leveraandoening. Zij krijgt op dit moment Hills L/D speciaal brok. Ze vind dit echter niet zo lekker en vroeg me af welke merken er nog meer waren en welke dan het beste is? Hills heb ik op aanraden van de dierenarts

  #89253
  Voerwijzer Meike
  Bijdrager

  Wat ik als eerste aanraad is om naar een dierenarts te gaan die zich gespecialiseerd heeft in voeding, deze kan je goed advies geven over geschikte gezonde voeding voor je hond. Verlaagd eiwit is bijvoorbeeld niet standaard nodig, pas als de waardes dit aangeven.

  Eigenlijk zijn brokken niet geschikt bij leveraandoeningen, omdat het belangrijk is dat het goed verteerbaar is. Natvoer en rauwe vleesvoeding is beter verteerbaar dan brokken, en zorgen daardoor voor minder belastende stoffen voor de lever.

  Ik heb me nog niet verdiept in commerciële voeding die geschikt is bij leveraandoendingen. De belangrijkste dingen zijn het vermijden van rood vlees, eiwit van goede kwaliteit, goed verteerbare koolhydraten, niet teveel vet en minder koper (en dus ook weinig of geen lever) in de voeding. Van sommige voedingsstoffen moet er wat meer van inzitten, namelijk zink, vitamine E, vitamine C en prebiotica. Ik weet geen voeding die hier aan voldoet, en zou zelf kiezen voor een zelf samengesteld menu. Dat kan met blikvoedingen of rauwe vleesproducten, die je zelf aanvult om er een compleet menu van te maken die de lever ontziet. Een dierenarts die gespecialiseerd is in voeding, of een voedingsdeskundige, zou je hierbij kunnen helpen.

  Wat je makkelijk zelf kunt doen is het geven van meerdere kleinere maaltijden en het suppleren van mariadistel.

  #89264
  Voerwijzer Meike
  Bijdrager

  Ik heb de dieetvoedingen voor honden met leveraandoening eens op een rijtje gezet. Trovet en Royal Canin hebben ook leverdiëten en die van Royale Canin lijkt me het meest geschikt. Het natvoer van Trovet Hepatic zou je ook goed kunnen proberen, eventueel om de voeding lekkerder te maken en het ziet er ook gezonder uit qua samenstelling.

  Hoe gaat het nu?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.