Pup met jeuk door te veel soorten KVV???

Home Forums Rauwe vleesvoeding (kvv) Kvv voor de hond Pup met jeuk door te veel soorten KVV???

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  arend 3 jaren, 2 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #82282

  Janneke
  Lid

  Hoi allemaal,

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met advies want ik ben even de draad kwijt. Mijn pup van 12 weken heeft heel veel jeuk, al vanaf het moment dat we hem kregen (8 weken). In eerste instantie dacht ik dat het aan de vlooien lag die hij had. Daarvoor hebben we 2 weken geleden van de dierenarts pilletjes gekregen (Bravecto). Ook heb ik het hele huis behandeld tegen vlooien (poeh wat een werk ;) ) De jeuk werd wel iets minder maar is nog steeds niet weg. Hij heeft nu zelfs korstjes op zijn buik en in zijn liezen gekregen van het bijten.

  Daarom denk ik dat het wellicht een allergie voor een bepaald diersoort kan zijn? Ik wilde graag een eliminatiedieet gaan starten om te kijken of dat zou helpen.  In het nest kreeg hij altijd geperste brokken: Prins puppy. Toen hij 9 weken oud was, zijn we overgestapt op KVV van Tammenga. Op deze site heb ik gelezen dat het verstandig is om minimaal 4 diersoorten geven zodat het volledig is. Dus nu krijgt mijn pup zeer gevarieerd te eten, minimaal 5 soorten. Omdat ik een diersoort moet voeren die hij nog niet heeft gehad, heb ik ook Prins gebeld om te vragen welke diersoorten in die brokken zitten (rund en kip). 

  Echter is in dat gesprek de verwarring ontstaan. Er werd aangegeven dat het niet mogelijk om een allergie te onwikkelen bij een pup van 12 weken. Gewoonweg omdat de allergie dan nog niet kan zijn opgebouwd. Ze gaven aan dat het wel kan liggen aan te veel diersoorten in zijn voeding. Omdat de pup dan het aantal soorten eiwitten niet kan verwerken waardoor de jeuk ontstaat. Zegt dat jullie iets?

  Ze adviseerde me terug te gaan naar 2 diersoorten. En eventueel rijst toe te voegen omdat dat de eiwitten terug dringt? Maar dat is dan toch hetzelfde als een eliminatiedieet? Of zie ik dat verkeerd?

  Komt dit verhaal jullie bekend voor? Of hebben jullie een advies mbt de jeuk?

  BTW als ik terug ga naar 2 diersoorten, is zijn voeding niet meer compleet. Is dat een probleem bij een pup?

   

  #83664

  arend
  Sleutelbeheerder

  Hoi jij alleen:-)
  Allereerst 2 kvvdiersoorten met rijst is niet t zelfde als een eliminatiedieet. Een eliminatiedieet is 1 diersoort, waarbij er bij een kvv gelet moet worden of de calciumbron (bot) ook wel t zelfde diersoort is(dit is vaak niet zo, vaak is dit kip) realiseer je alsjeblieft dat ondanks de tabletten en t behandelen van je huis de jeuk vd vlooien (en de vlooien) nog niet verdwenen hoeven zijn! Ik persoonlijk zou me richten op t behandelen vd jeuk vd pup. (jeuk:krabben:geirriteerde huid: teveel huideigenbacterieen:jeuk:krabben:etc) dit dan minimaal 2wk aankijken en ondertussen ALLES! opschrijven wat in de buik vd pup verdwijnt en niet alleen z’n echte eten(denk aan botjes/koekjes/etc), ook dingen als “lopen door lang gras” en evt “pootjebaden” in t buitenwater zijn relevant om te noteren. Als de jeuk niet verdwijnt ondanks je antijeukcampagne (vraag ff advies hoe aan je da of andere specialist) Dan is er waarschijnlijk sprake van “een allergie” wat dan ook weer niet perse een voedselallergie hoeft te wezen:-) alleen begint je zoektocht meestal in die hoek.
  Succes met t jeukstillen van je puppekind

  #83665

  arend
  Sleutelbeheerder

  Heb nog even bij tamminga op de site gekeken, maar de pup variant bestaat standaard uit 5 diersoorten. Of voer je 5 gewone mixen(waar niks mis mee is) er word veel geroepen dat er minimaal 5 diersoorten gevoerd zouden moeten worden, maar niemand kan goed uitleggen waarom. Want een kvvmix is “compleet” in de juiste verhouding tussen spiervlees/orgaan/bot. Theoretisch gezien kan er dan nooit een tekort ontstaan..zeker niet in 6wk (eliminatiedieettijd) dus evt terugschakelen naar 2 diersoorten zou ik me niet druk over maken, ik zie ook nergens op de site een claim dat dat zou moeten. Zowel kan je altijd nog overschakelen naar een wat gerenomeerder kvv merk, wat wel van zichzelf overtuigd compleet is :-) eerlijkheidshalve vermoed ik dat de jeuk voortkomt uit t vlooienprobleem, zoals hierboven al aangegeven

  #83663

  Voerwijzer Meike
  Bijdrager

  Ik sluit me aan bij Ilse. Alles opschrijven is een goed idee, en denk dan dus ook aan allergie voor een plant of iets anders in de omgeving. Een hond kan zelfs allergisch zijn voor een bepaalde stof in de hondenmand bijvoorbeeld.

  Qua voeding kan het geen kwaad om even wat minder diersoorten te voeren. Tekorten ontstaan over lange periode en bij een goede kwaliteit voeding kun je goed compleet voeren zonder zoveel diersoorten te voeren. (Ik adviseer minimaal vijf diersoorten om het risico op tekorten te verkleinen, bij een kvv is de kwaliteit lastig te bepalen) Daarnaast is de eventuele voedingsallergie een zwaardere belasting voor het lichaam dan een eventueel klein beetje tekort. Je zou goed 1 of 2 diersoorten kunnen voeren voor een paar maanden, die je pup nog nooit gehad heeft. Als de klachten dan minder worden, heb je een goede aanwijzing dat voeding een rol speelt.

  Dat teveel soorten eiwit een probleem kan zijn, daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Voor sommige honden schijnt een te hoge eiwitfractie wel problematisch te kunnen zijn, en dan kan toevoeging van een beetje rijst of een iets vettere voeding de oplossing zijn.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.