Zit er genoeg taurine in rauwe vleesvoeding voor katten?

Datum: 30 november, 2019
Laatst bijgewerkt: 4 november, 2020

Genoeg taurine in prooidier van kat

Taurine is een belangrijke voedingsstof voor katten. Als er geen taurine in voeding zit, worden ze ziek en sterven ze uiteindelijk aan het tekort. Honden en mensen kunnen zelf taurine aanmaken als ze de bouwstoffen hiervoor binnenkrijgen, maar katten kunnen dit niet en moeten echt taurine in hun voeding hebben. In brokken en natvoer (zoals blikvoer en kuipjes) is taurine toegevoegd. Dit is verplicht om het complete voeding te mogen noemen voor katten. In rauwe vleesvoeding (kvv) zonder toegevoegde vitamines en mineralen (premix), is ook geen taurine toegevoegd.

Waarom wordt er aan kvv geen taurine toegevoegd?

Er zit van nature genoeg taurine in de natuurlijke prooidieren van katten. Daarbij is het wel belangrijk dat het vlees vers is. De hoeveelheid taurine vermindert namelijk tijdens het bewaren. Dit komt door twee dingen:

 • Bacteriële degradatie vermindert de hoeveelheid taurine
 • Taurine is wateroplosbaar, en bij het invriezen en ontdooien gaat er water verloren, en dus ook taurine

Het is dus belangrijk dat het vlees na de slacht meteen goed gekoeld wordt en snel verwerkt wordt en dat na het verwerken, de voeding correct en niet te lang bewaard wordt. Voor jezelf kun je ervoor zorgen dat je de rauwe vleesvoeding voert voor het einde van de houdbaarheidsdatum en niet langer dan een dag in de koelkast bewaart voordat je het voert. Voer ook het eventueel vrijgekomen vleesvocht.

Zit er genoeg taurine in kvv?

In een voeding met premix, kan ook toegevoegd taurine zitten. Of dit zo is, kun je navragen bij het merk. Als dit zo is, zal er zeer waarschijnlijk genoeg taurine in de voeding zitten.

Veel rauwe vleesvoedingen bevatten geen toevoegingen, en dus ook geen toegevoegd taurine. Of er dan genoeg taurine inzit, is naast de bewaarmethode en het wel/niet voeren van het vleesvocht, ook afhankelijk van de ingrediënten.

Het merk Alaska heeft de hoeveelheid taurine in hun rauwe kattenvoeding gemeten. Een mix van alle vijf de rauwe kattenvoedingen van dit merk, bevatte ongeveer 520 milligram taurine per 1000 kcal. Dit is ongeveer tweemaal de aanbevolen minimumhoeveelheid, en dus genoeg.

In de praktijk komt een taurinetekort bij katten op rauwe vleesvoeding weinig voor. Ik ken alleen de in de wetenschappelijke publicaties genoemde taurinetekorten bij katten die alleen gemalen rauwe complete konijnen te eten kregen. Wat hier de oorzaak van is, is onbekend, want de konijnen zouden genoeg taurine bevatten volgens de onderzoekers.

Waar zit extra taurine in?

Het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat het rauwe menu van je kat taurinerijke ingrediënten bevat. Soms zitten deze al in de voeding, maar je kunt het ook zelf aan het menu toevoegen.

Mosselen Mosselen bevatten veel meer taurine dan welk vlees dan ook. Ze worden niet verwerkt in rauwe vleesvoeding, maar je kunt ze zelf af en toe toevoegen aan een maaltijd.
Tonijn en makreel Tonijn bevat veel taurine, maar ook veel kwik en is het meestal niet duurzaam. Daarom raad ik niet aan om tonijn te voeren. Makreel uit de noordoost-Atlantische Oceaan is veiliger en kun je prima toevoegen aan het menu. Ook ingeblikt bevat het waarschijnlijk nog veel taurine. Zalm bevat minder taurine.
Gevogelte Het vlees van de poot, het donkere vlees en de hartjes bevatten het meeste taurine. Kalkoenvlees lijkt het rijkst aan taurine. Een rauw menu dat voor de helft gevogelte bevat, zal genoeg taurine bevatten.
Runderwang en rundertong Dit zijn de rundproducten die het meest taurine bevatten. Net iets minder dan het donkere vlees en pootvlees van gevogelte, maar meer dan het lichte gevogeltevlees. In runderwangspier zit meer dan 25x zoveel taurine als in runderhart.
Runderlong en runderhart Na kopvlees en tong, bevatten long en hart het meeste taurine. Het bevat net iets meer taurine dan de aanbevolen hoeveelheid.

De hoeveelheid taurine verschilt dus erg per onderdeel van het dier, maar duidelijk is dat gevogelte over het algemeen meer taurine bevat dan rund. Ook lamsvlees en paardenvlees bevatten minder taurine dan gevogelte. In vlees van hoefdieren zit genoeg taurine wanneer het vers is.

Een menu op basis van gevogelte zou dus genoeg taurine moeten bevatten, maar ook voor gevogeltevlees geldt dat het correct bewaard moet zijn. Mechanisch gesepareerd vlees bevat bijvoorbeeld weer veel minder taurine, en dat komt denk ik onder andere doordat het meer bewerkt en minder vers is. Op een menu dat alleen uit hoefdieren of konijn bestaat geeft een groter risico op taurinetekort, maar als het vlees correct is behandeld en bewaard, kan er genoeg taurine inzitten.

Wil je meer weten over de hoeveelheid taurine in vleesproducten? Zie dan het artikel Waar zit taurine in? Een overzicht van taurine in vlees.

Zelf taurine toevoegen

Ben je onzeker of er wel genoeg taurine in de voeding zit? Dan kun je eventueel een taurinesupplement gebruiken. De Feline Nutrition Foundation adviseert om voor de zekerheid sowieso een taurinesupplement toe te voegen aan een rauw menu. Ook omdat de symptomen van een taurinetekort zich pas laat laten zien. Ik zelf vind het niet per definitie nodig.

Hoeveel taurine toevoegen?
Als we uitgaan van de Fediaf-aanbevelingen, is 500 mg taurine per kg vlees een goede hoeveelheid.

Welke taurinesupplement?
Veel taurinesupplementen bevatten onnodige toevoegingen. Kijk dus goed naar de ingrediënten voordat je een supplement koopt. De meest zuivere taurinepoeder die ik kon vinden is Springfield taurinepoeder. Deze is ook goedkoper dan de taurinesupplementen die speciaal voor katten worden verkocht.

Conclusie

Een taurinetekort is heel onwaarschijnlijk als

 • je menu genoeg gevogelte bevat
 • je het vlees niet na de houdbaarheidsdatum voert
 • je het vlees niet langer dan een dag in de koelkast bewaart
 • je ook het eventuele vrijgekomen vleesvocht voert

Bevat je menu alleen hoefdieren en/of konijn, heeft je kat extra taurine nodig, of twijfel je om een andere reden of er genoeg taurine in het menu zit? Dan kun je prima zelf taurine aan de maaltijden toevoegen. Voeg ongeveer 500 mg taurine toe per kg vlees.

Bronnen
Spitze, A. R., et al. “Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content.” Journal of animal physiology and animal nutrition 87.7‐8 (2003): 251-262.

Purchas, R. W., et al. “Concentrations in beef and lamb of taurine, carnosine, coenzyme Q 10, and creatine.” Meat Science 66.3 (2004): 629-637.

“Taurine Deficiency in Raw Rabbit.” Feline Instincts, 16 Sept. 2015, http://felineinstincts.com/taurine-deficiency-in-raw-rabbit/.

Kaspar, Marta. “No Bull, Taurine Is a Must for Kitty – Feline Nutrition.” Feline Nutrition. 13 Dec. 2014. Web. 03 May 2016. http://feline-nutrition.org/nutrition/no-bull-taurine-is-a-must-for-kitty.

Guidelines for the Manufacture of Raw Pet Food in the UK, PFMA. PUBLISHED 20 SEPTEMBER 2017

“Taurine in Alaska Kat.” Kiezebrink Focus on Food, Oct. 2016, https://kiezebrink.eu/nl/nieuws/taurine-in-alaska-kat.html.

Springfield taurinepoeder
250 gram taurine poeder (zonder enige toevoeging)
€19,39/250 gram (€7,76/100 gr)
https://www.deonlinedrogist.nl/springfield-taurine-poeder-p-41809.html

2 Comments

 1. Sophia

  Hallo;
  Naar aanleiding van het bericht om te kiezen om 500mg Springfield taurine toe te voegen aan kvv ,wat neerkomt op 125mgper 250gram voor mijn katten het volgende. Ik meng alweer een tijd dit product door het vlees .Nu las ik op de pagina van Springfield dat 3mgTaurineniet geschikt is voor kinderen tot en met 3 jaar en 5 mg niet geschikt tot en met 10 jaar i.v.m. VIT B6. Nu vergelijk ik het met de katten. Hoe denk jij hierover ,moet ik overgaan op een natuurlijke bron extra taurine en wat is dan de juiste hoeveelheid op 200gram kvv. als ik b.v verse biologische kip toevoeg,of mosselen of hart????? Alvast bedankt Vriendelijke groeten Sophia

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Sophia. Ik snap niet waarom deonlinedrogist dat erbij heeft staan. Er zit namelijk geen vitamine B6 in. Ik denk dat het een foutje is. Op de website van het merk zelf kan ik deze waarschuwing niet vinden. Ik heb deonlinedrogist gemaild voor opheldering.

   Je kunt natuurlijk prima kippenhartjes en makreel aan je menu. Als je een rauw menu voert met ook een groot deel gevogelte, zal dit genoeg taurine opleveren.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter