Groenten voor de hond

Datum: 18 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 3 oktober, 2023

Waarom groenten voor de hond?
Of honden en katten groenten nodig hebben, daar verschillen de meningen over. Katten en fretten hebben sowieso behoefte aan weinig koolhydraten (dat zit een beetje in groente) en voor hen zou je kunnen kiezen voor gedroogde kruiden. Ikzelf ben er van overtuigd dat het goed is om je hond groenten te voeren naast een menu van rauwe vleesvoeding. Er zitten gezonde stofjes in die niet in vleesproducten zitten en het levert vezels wat goed is voor de darmen.

De volgende argumenten worden genoemd om honden wel of geen groenten te voeren:

Argumenten om wel groenten te voeren:

  • het bevat voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, enzymen, chlorofyl, vetzuren, anti-oxidanten en rna/dna. Dit is een goede aanvulling, zeker als je bedenkt dat het vlees wat we aan de hond geven niet de kwaliteit kan hebben van het vlees wat een wolf in het wild vangt.
  • het bevat ruwe vezel, wat goed voor de darmen is en voor een betere vertering zorgt
  • het is goed voor de zuur/base-balans, volgens Donath gaan honden bijvoorbeeld poep eten om deze balans te verkrijgen
  • wolven eten ook bessen en andere plantaardig materiaal, al is het zeer weinig
  • wolven eten ook de maaginhoud van kleine prooidieren, hier zit ook plantaardig materiaal in

Argumenten om geen groentes te voeren:

  • de hond heeft het niet nodig, ruwe vezel krijgt mijn hond wel via vacht/veren (bij proodieren) of noten
  • wolven schudden de maag van grotere prooidieren eerst leeg voordat ze die opeten

Welke groenten?
Je kunt bijna alle groentes voeren, alleen ui en prei wordt afgeraden, omdat daar stofjes inzitten die rode bloedcellen kunnen afbreken. Sommige honden zijn gevoelig voor groenten uit de nachtschadefamilie, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine. Dierenarts Tannetje Koning adviseert in haar boek Voer voor carnivoren om niet teveel zetmeelhoudende groentes te voeren, dit zijn bijvoorbeeld knollen en aardappelen.

De meeste voordelen uit het voeren van groenten haal je door een variatie aan groenten te voeren. Meer soorten groeten heeft meer gezondheidsvoordelen dan grotere hoeveelheid groente. Kies dus bijvoorbeeld een koolsoort, een groene bladgroente, een vruchtgroente en een wortelsoort per keer. Een andere richtlijn die je kunt aanhouden is om zoveel mogelijk verschillende kleuren te kiezen.

Hoeveel groente?
10%-15% is voor honden een goede hoeveelheid. Meer of minder naar eigen inzicht is prima. Voor katten en fretten zou ik 5% als maximum aanhouden, maar het is niet nodig om groenten te geven.

Je kunt elke dag groentes voeren, zodat voordeel je elke dag de ruwe vezels bij de voeding hebt. Dit is goed voor de darmen.

Hoe groente voeren?
Rauwe ongemalen groentes zijn voor carnivoren niet goed verteerbaar. Het beste kun je de groentes pureren of licht koken. Voor honden met darmproblemen is zacht gekookt en gepureerd het beste.

  • Rauw gerureerd: pureer rauwe groentes met een staafmixer, blender of keukenmachine. Je kunt meteen een grote hoeveelheid maken en dit per portie invriezen. Voor kleine porties kun je bakjes voor ijsklontjes gebruiken. Het voordeel van rauwe groentes is dat er geen vitamines verloren zijn tijdens het koken.
  • Licht gekookt: kook de groentes licht, of stoom ze. Ook deze kun je invriezen. Je kunt ook de groentes die je overhebt van je eigen maaltijd gebruiken. Het voordeel van gekookte groentes is dat sommige vitamines beter beschikbaar zijn.
  • Rauw ongepureerd: dit is niet perse ongezond, maar de groente wordt dan niet goed verteerd. De voedingstoffen worden dan niet opgenomen door het lichaam. Wel fungeert de groente als ruwe vezel.

Tips
– Je kunt de groentenmix aanvullen met rauwe noten en zaden, heel rauw ei, kruiden (zoals knoflook) of andere gezonde extraatjes.
– Geef niet teveel rauwe kool, dit is belastend voor de schildklier. Koolsoorten bevatten isothiocyanaten (goitrogenen) die een vergroting van de schildklier kunnen veroorzaken. Koken maakt deze stoffen minder beschikbaar.
– Kool kan zorgen voor winderigheid bij sommige honden.

Koop je liever kant en klaar groentenmixen?
Kijk dan hier:

Groentenmixen voor de hond