Hoe moederhond voedingsadvies geeft

Datum: 29 oktober, 2020
Laatst bijgewerkt: 29 oktober, 2020

Dit stukje is geschreven door Annelies Coumans, zij heeft met de Kuvasz gefokt.

De Kuvasz is een zeer zelfstandige en instinctzekere hond, zeer zelfstandig in zijn optreden. Onze eerste honden werden door hun fokkers al gevoerd met KVV en NRV. Hier zijn wij na aankoop van onze puppen mee doorgegaan. Onze teven kregen zelf nesten en als hier de puppy’s gespeend moesten worden deden de teven dit zelf. Na ongeveer 3 ½ tot 4 weken kregen de puppies het voedsel voorgebraakt door de moederhond. Ik voerde de moederhond KVV en zij gaf het aan haar puppies. In de eerste weken werd nog af en toe tussendoor gezoogd.

Als test voerde ik de moeder een brokken maaltijd. De teef hield dit voedsel voor haarzelf en braakte niks voor, daarentegen werd er meer gezoogd. Toen er weer een versmaaltijd geserveerd werd, hield de teef deze maaltijd ongeveer 20 minuten in haar maag, dan werden de puppies geanimeerd om te eten. Ze werden even uitgedaagd door spelhouding, door de voorpoten gaan, dan kreeg je het aanstoten van de mondhoeken door de pups bij de moederhond en vervolgens werd door de teef de complete maaltijd voorgebraakt. De puppies konden dan weer op het voedsel aanvallen. Dit was voor mij bewijs genoeg om ervan uit te gaan dat brok door de moederhond niet geschikt werd geacht voor puppies , en versvoeding wel.

Met ingang van 5 weken hielp het hele roedel mee, om de pups van eten te voorzien. Als de volwassen honden gevoerd werden , 5 kuvaszen en 1 puli, gingen ze na de maaltijd even relaxen. Na een kwartier tot een half uur werden dan de puppies verzorgd, niet alleen door de moeder maar ook de andere volwassen honden droegen hun steentje bij. Zelfs de puli! Dit ging zo door tot de puppies ongeveer 7 weken oud waren. Dit was de tijd dat ze van mij gewone KVV kregen en de moederhond de pups dit ook zelfstandig liet eten. Te weinig, kregen ze wel nog van de andere honden een toegift in de vorm van voorgebraakt voer.

Met betrekking tot het voeren van kunstmatige snacks in tegenstelling tot verse vleesbotten kreeg ik eigenlijk hetzelfde verhaal. Pupkopers hadden voor de pups kauwstaafjes meegenomen en vonden het dus leuk om iedere pup van een staafje te voorzien en te zien knabbelen. De staafjes werden door de moeder geïnspecteerd en niet goed bevonden. De pups moesten de staafjes bij haar inleveren en ze werden bij mij in de hand en op schoot gelegd. Ik haalde binnen een aantal goed bevleesde botten en legde die her en der verdeeld bij de puppies. Ze vielen aan als wolven en er werd druk geknaagd en gesabbeld op het vlees en bot. De teef inspecteerde en ging op gepaste afstand aan de gang met haar eigen bot.

Zo zijn er nog ettelijke voorbeelden , waaruit ik de conclusie heb getrokken dat versvoeding bij honden hoort en dat brokvoeding voor honden minder geschikt is. Ik weet dat hierover discussie kan ontstaan, maar dit is niet de bedoeling! Heb dit stuk geschreven als aanvulling op , wat versvoeding betekent voor een hond en dan niet overtuigd door de wetenschapper en onderzoeker maar puur uit eigen observaties van mijn eigen honden, ervan uitgaande dat een goede moederhond instinctief weet wat het beste is voor haar puppies.