Hoeveel fosfor moet er in rauwvoer zitten?

Datum: 8 juni, 2016
Laatst bijgewerkt: 4 oktober, 2020

Dit artikel maakt deel uit van de artikelenreeks Calcium in rauwvoer – de verdieping.

Aanbevolen hoeveelheid fosfor in kvv

Minimaal %fosfor Maximale verhouding calcium/fosfor
Volwassen honden 0,2% 2/1
Pups tot 14 weken en dragende teven 0,5% 1.6/1
Pups vanaf 14 weken 0,5%
Klein ras: 0,4%
1.6/1
Volwassen katten 0,25% 2/1
Kittens en dragende katten 0,5% 1.5/1

De percentages zijn afgerond en zijn gebaseerd op voedingen met 1900 kcal/kg (rauwvoer met ongeveer 14,5% vet). Klein ras = wanneer het volwassen gewicht onder 15 kg ligt.

Volwassen honden en katten 
Voor volwassen honden en katten zit er makkelijk genoeg fosfor in rauwvoer, omdat in alleen vlees al genoeg fosfor zit. In spiervlees zit ongeveer 0,2% fosfor en in sommige organen zoals lever en nieren iets meer. Ik heb nog geen rauwvoer gezien met te weinig fosfor voor volwassen honden.

Pups
Voor pups is het een ander verhaal, die hebben meer fosfor nodig en voor hen heeft een tekort ook sneller ernstigere gevolgen. Fosfor is samen met calcium heel belangrijk voor een gezonde skeletontwikkeling.

Er zijn meerdere rauwe vleesvoedingen die te weinig fosfor bevatten voor pups en waarbij de calcium/fosfor-verhouding niet goed is. Ik vond zelfs een kvv speciaal voor pups waar te weinig fosfor in zit. Net als bij calcium is vooral het gemiddelde belangrijk, dus bij afwisseling van mixen mag er in één van de mixen best wat minder fosfor zitten, als de andere mixen het gemiddelde maar recht trekken.

Verhouding fosfor/calcium
Er moet altijd meer calcium dan fosfor in de voeding zitten. Maar het verschil mag niet te groot zijn. In bovenstaand overzicht zie je hoeveel meer calcium dan fosfor er in mag zitten. Dit kun je berekenen door het calciumgehalte te delen door het fosforgehalte.

Voorbeeld:
Een voeding met 0,6% calcium en 0,35% fosfor.
calcium/fosfor = 0,6/0,35 = 1,7.
Er zit dus 1,7 keer zoveel calcium in als fosfor.

In bovenstaand schema zie je 1.6/1 staan bij pups. Dit betekent dat er maximaal 1,6 keer zoveel calcium als fosfor in mag zitten.

Zo kun je zien dat deze voeding wel geschikt is voor volwassen honden en katten, maar niet voor pups, kittens en dragende honden/katten.