Acana Heritage Cobb Chicken & greens

Ingredienten

Vers kippenvlees (11%), kippenmeel (10%), kalkoenmeel (10%), rode linzen, doperwten (9%), tuinbonen (8%), verse kippenorganen (lever, hart, nier) (6%), haringmeel (5%), kippenvet (5%), groene linzen (5%), gele erwten (4%), vers ei (4%), verse hele bot (vis) (4%), haringolie (3%), alfalfa (3%), erwtenvezel, vers kippenkraakbeen (2%), kelp, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse pastinaak, verse boerenkool, verse spinazie, verse Sareptamosterd-plant, verse knolraapbladeren, verse hele wortels, verse red delicious appels, verse Bartlett peren, gevriesdroogde kippenlever, gevriesdroogde kalkoenlever, verse cranberry’s, verse bosbessen, chicorei, kurkuma, mariadistel, klitwortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottel, enterococcus faecium (probiotica)

Premix: Zinkchelaat, vitamine E (als antioxidant)

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Linolzuur (min.) Dierlijk eiwit
29% 17% 30% 7% 5% 12% 1.3% 1% 3510 2.6% 1% 0.3% 0.3% 1200mg/kg 900mg/kg 22% 26%

Vitamines en mineralen per kilo
(niet toegevoegd, maar gemeten)
12.500 IU Vitamine A
1450 IU Vitamine D
150 IU Vitamine E
11 mg Vitamine B1 (Thiamine)
10 mg Vitamine B2 (Riboflavine)
65 mg Vitamine B3 (Niacine)
24 mg Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
6,3 mg Vitamine B6 (Pyridoxine)
0,2 mg Vitamine B12
2 mg Foliumzuur
2300 mg Choline

0,34% natrium
0,5% chloride
0,75% kalium
0,1% magnesium
140 mg ijzer
170 mg zink
20 mg koper
14 mg mangaan
1,7 mg jodium
0,6 mg selenium

voor een overzicht van de aanwezige
hoeveelheden aminozuren, zie de website van Acana.

Over de hoeveelheid dierlijk eiwit zegt de fabrikant dit: “With a focus on meat, almost all of the protein in ACANA is from animal source, over 85% in ACANA Heritage.

Beoordeling:

Ik vind Acana Heritage Cobb Chicken and Greens een hele goede brok, daarom krijgt deze brok ook vijf sterren van mij. De samenstelling is erg goed, een goede hoeveelheden eiwit, vet en koolhydraten van goede kwaliteit en bijna alle nodige voedingsstoffen zitten in de ingrediënten.

Natuurlijke voedingsstoffen 
Alleen zink is toegevoegd, in een goed opneembare vorm. Bijna alle andere merken gebruiken veel synthetisch toegevoegde vitaminen en mineralen en noemen in hun declaratie ook alleen de hoeveelheden toegevoegde voedingsstoffen en niet de hoeveelheden die werkelijk in het voer zitten. Dit is vrij uniek, er zijn maar een paar merken die dit hebben.

Zuivere ingrediënten 
In Acana Heritage Cobb Chicken and Greens zitten zuivere ingrediënten:

 • vlees van dieren die grotendeels buiten konden leven
 • vlees van dieren die geen preventieve antibiotica kregen
 • de vis komt uit de oceaan en is niet gekweekt (kweekvis is meestal ongezonder)
 • alle ingrediënten zijn voor fabricage bewaard zonder ongezonde conserveringsmiddelen (vaak worden vleesmelen en vetten met bha/bht geconserveerd en vis met ethoxequine, dit zie je niet terug in ingrediëntenopgave)

Pro’s

 • Goed vleesaandeel
 • Zuivere en diervriendelijke ingrediënten
 • Natuurlijke voedingsstoffen, weinig additieven
 • Relatief lage bereidingstemperatuur van 93 graden celcius, wat goed is voor de eiwitkwaliteit
 • Goede balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren (vaak zit er teveel omega 6 in brokken)

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar in zakken van
340 gram voor €3,95
2 kilo voor €17,95
​6 kilo voor €37,50
​11,4 kilo voor €59,95
​17 kilo voor €73,95 (€4,35/kg)

Verkrijgbaar bij EKO4petz

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten kip, vis, kalkoen vrije uitloop probiotica, prebiotica, visolie, chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie acana.com

25 Comments

 1. rex

  Hallo Meike,

  Vindt jij de brokken van Acana,oa,de smaken; lam/appel,Burbank,Adult en Heritage Cobb beter van samenstelling dan de Applaws chicken/lamb?

  Dank je wel,
  Sonja

 2. Voerwijzer Meike

  Ja ik vind Acana beter dan Applaws. De redenen hiervoor:

  • Acana bevat meer vers vlees, dit is beter van kwaliteit
  • Acana bevat geen vlees uit de bio-industrie maar vlees van dieren die konden bewegen (vrije uitloop), dit is gezonder
  • De voedingsstoffen van Acana zijn bijna allemaal afkomstig uit de voedingsmiddelen
  • De droge ingrediënten van Acana bevatten geen synthetische bewaarmiddelen
  • De omega 3/6 verhoudingen van Acana zijn beter
  •  
 3. shadow

  vind dit voer goed maar waarom poepen de honden er zoveel van krijgen 250 per hond a25 kg en lijkt
  wel of er ook 250 gram uitkomt of meerheb al van alles geprobeerd aleen vers is weinig ontlasting
  mvg paul

  1. Voerwijzer Meike

   Tja dat is een nadeel van brokken. Brokken zijn minder volledig verteerbaar. Dat komt door de verhitting/bewerking van de ingrediënten en de toevoeging van onverteerbare vezels. 

 4. H.M. A-K

  Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de Acana Heritage Light & Fit. Die kom ik helaas niet tegen op de site.

  Alle 4 mijn honden krijgen nu Platinum (naast DARF en Carnibest), maar 2 zijn er te zwaar. Die wil ik dus op een light versie gaan zetten.

  Hoorde dat Prins goed dieetvoer heeft, maar ik kwam ook de Acana tegen en ik vind Acana sowieso een goed merk!

  Graag tips/advies, alvast bedankt!

 5. Willem

  Het is wel duidelijk dat je door een Acana bril kijkt. Wel jammer van deze site is dat hij niet helemaal eerlijk is.
  Ook het verhaal van de brokken is daarintegen niet helemaal eerlijk en het is jammer dat jullie de consument zo bespelen met allemaal mooie woorden.
  Bijvoorbeeld 11% versvlees. Je kunt dan wel 11 % vers vlees toevoegen, maar hoeveel blijft er over als het vocht uit het vlees gaat? misschien 3 tot 4 % als het dat al haalt. En dan noem je dat het hoofdbestandsdeel van het vlees om mee te beginnen. Ik snap dat het mooi verkoopt voor jullie, maar jullie zijn niet eerlijk naar de consument toe.
  En daarbij als je op 93 graden iets maakt gaan er veel ingrediënten uit omdat het te heet is hiervoor. Is het daarom dat jullie op het einde van het proces altijd nog vetten en vitamines toevoegen omdat dit eruit gaat tijdens het ‘koken’?

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Willem, kan je mij vertellen wat er volgens jou niet klopt op deze pagina? Dan kan ik gaan achterhalen hoe het zit. Voor de duidelijkheid: deze website is niet van Acana zelf en ik heb ook niets met de fabrikant te maken. Het is me niet helemaal duidelijk of dit kritiek is op marketing-uitingen van Acana of op de inhoud van deze pagina.

   Het klopt wat je zegt, van vers vlees blijft weinig over na bereiding. Om die reden gebruiken veel fabrikanten, ook Acana, een gedeelte vleesmeel/gedroogd vlees. Als je naar het eiwitgehalte kijkt, kun je zien dat er toch best wel wat vlees in deze brok zit. Niet zoveel als bijvoorbeeld Orijen of de duurdere Acana-varianten, maar meer dan in de standaardbrokken (waarbij het eiwitgehalte soms nog wordt opgekrikt met minderwaardige eiwitbronnen zoals maisgluten).

   Acana is juist één van de weinige merken die bijna alle voedingsstoffen in voldoende mate in de ingrediënten heeft zitten, ook na bewerking. Alleen zink en vitamine E is toegevoegd. Bij bijna alle merken zit er een standaard premix in, een poeder met meestal goedkope mineralen en vitamines die qua hoeveelheid niet afgestems zijn op hoeveel er van de vitamines en mineralen al in zit.

 6. Willem

  Beste Meike,

  Ik heb de site pas net ontdekt en het valt me op dat er heel veel verhalen op staan die gewoon niet kloppen. Daar spelen de merken heel goed op in hoor. Want een klant weet gewoon niet hoe het werkt en gelooft alles maar wat er op geschreven wordt. Ik heb niks tegen Acana, anderen merken of de marketing hiervan, die willen maar 1 ding. Zo veel mogelijk verkopen en die doen gewoon hun werk. Het is jammer dat de wet etikettering nog niet streng genoeg is waardoor fabrikanten wel dingen kenbaar moeten maken en die transparantheid moeten geven. Want die is er nu niet.

  Maar wat ik niet vind kloppen. Is het vers kippenvlees wat word aangegeven als hoofdbestandsdeel. als je weet hoeveel hier van overblijft kan dit nooit het hoofdbestandsdeel zijn wat er het meeste in zit. Want het vocht word uit de kip onttrokken. Dus daar gaan ze al meteen de mist in. Het is wel wat mensen willen lezen natuurlijk. Maar die weten niet hoe het werkt.

  Kijk even naar hoeveel er allemaal van de kip in zit. Denk je nu echt dat dit allemaal apart word toegevoegd. Op deze manier lijkt het meer en dat ze er allemaal aparte delen van de kip in doen maar dit is niet zo. Dit kost te veel tijd en dan word de brok nog onbetaalbaarder dan ie nu al is. Er zit ook wel veel kip in de brokken wat ook alleen maar goed is. Maar nu verkopen ze de brokken alsof het zo’n bijzondere brok is terwijl dit niet zo is.

  Ook de relatief lage bereidingstempratuur. 93 graden ligt tegen het kookpunt aan. Vanaf dat moment verdampen alle voedingsstoffen en hou je er uiteinderlijk niet veel meer van over. Dit kan nooit een positief punt zijn.

  En ook vlees van dieren die grotendeels buiten leven. Daar word echt niet op gelet hoor. Bij het vlees zit een bepaalde analyse bij en daar staat echt niet bij hoe de dieren erbij staan.

  En ik geloof ook best dat Acana in voldoende maten ingrediënten stopt. Maar als je dit leest klopt het gewoon niet.

  Ik ben er een beetje een rommeltje van aan het maken zie ik. Ik hoop dat je het kunt lezen.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik kan het goed lezen en snap je punten. Als je iets tegenkomt wat je niet vind kloppen vind ik het fijn als je me dat vertelt.

   Het punt is misschien wel: waar vergelijk je het mee. Nee deze brok bevat niet een enorm hoog vleesgehalte, maar wel meer dan de gemiddelde brok. Ik ben het niet met je eens dat ik doe alsof kip het hoofdbestanddeel is van deze brok maar dat is gewoon een meningsverschil.

   Ook de verhitting van de brok kun je vanuit meerdere posities bekijken. Vergeleken met rauwe vleesvoeding is deze brok natuurlijk minder verteerbaar en zijn er voedingsstoffen verloren gegaan bij verhitting. Maar ik vergelijk het met andere brokken en de meeste andere brokken zijn op hogere temperaturen verhit ver en aan de analyse is te zien dat alle voedingsstoffen er in voldoende hoeveelheden inzitten.

   De marketing van alle commerciële voeders, ook rauwe vleesvoeding, maakt het inderdaad mooier dan het is. Ook Acana. De term biologically appropriate vind ik bijvoorbeeld onjuist. Maar ik kijk niet naar de marketing, ik kijk naar de ingrediënten en de analyse. Dan krijg je toch een veel beter beeld.

 7. Angelique

  Ik geef deze soort nu 1 jaar aan onze beide honden, en ben er echt heel erg tevreden over.
  Ze zijn fit, gezond en ze hebben mooie vachten !!!

  Het is in prijs misschien wat duurder maar daar krijg je ook echt kwaliteit voor !!

  Hier 2 hele tevreden honden en baasje !!

 8. Lindsy Marijnissen

  Hoi, ik heb een labrador kruising australian shepherd van 9 maanden oud. Ze heeft erg gevoelige darmen en heeft snel last van diarree. Ze heeft nu Sam fields junior large brokken. Sowieso als we met andere dingen bijvoeden, beloning voor honden enz. krijgt ze snel diarree dus geven we alleen brokken.
  De ontlasting met de sam fields is soms gewoon goed, maar vaak erg veel en wat aan dunnere kant. Omdat ze last heeft van groeipijn heeft dierenarts geadviseerd om over te gaan naar voeding voor volwassen honden. Ik wil dus nu over stappen naar Acana. Ik twijfel tussen de Heritage Cobb Chicken & greens en de wild prairie. Kunt hier advies in geven? Ze is een schrokker dus wil niet een te kleine brok eigenlijk. Hier kan ik niets over vinden.

  1. Voerwijzer Meike

   Als eerste zou ik adviseren toch eens te gaan lezen over rauwe vleesvoeding. Juist bij erg gevoelige darmen kan het de oplossing zijn. Niet altijd, maar vaak wel. Ook het risico op groeipijn is veel kleiner, zeker als je er op let dat je niet meer dan 0,8% calcium voert. Als je overstapt, doe het dan heel geleidelijk.

   Qua brokken zou ik eerder voor Wild Prairie gaan dan voor Heritage Cobb Chicken & Greens, in verband met de hoeveelheid eiwit en calcium.

 9. Voerwijzer Meike

  Hoi Lindsey, wat goed dat je het bent gaan uitzoeken allemaal. Ja Alaska lijkt me prima, wissel dan genoeg smaken af. Kiezebrink is ook nog een optie, dit is goedkoper en bijna (of helemaal) hetzelfde als Alaska maar dan zonder de groente. Die kun je eventueel zelf toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld vier dagen brok voeren en daarna vier dagen vers, of in de ochtend brok en in de avond vers.

  1. Lindsy Marijnissen

   Heel erg bedankt voor uw reactie! Ik ben heel erg blij met deze site! Zoveel informatie. Ik ga het proberen met 4 dagen om en om denk ik en dan alaska menu wat u bij de beoordeling van alaska heeft gezet voor puppy met minder calcium.

 10. Jill

  Hoi, door de goede recensies heb ik Acana Cobb chicken besteld. Onze Spaanse waterhond is 6 maanden.

  Nou kan ik niet zo goed vinden of deze brok eigenlijk al geschikt is voor hem.

  Groetjes Jill

   1. Jill

    Oké.
    Ik las namelijk “voor een volwassen hond”.. Maar had het al besteld..
    Het is net binnen gekomen. Dus ik ben erg benieuwd.
    Maar voor de ontwikkeling en groei is het geen probleem?( ze hebben namelijk ook een puppyvariant)

    Groetjes Jill

 11. Tamara

  Hoi Meike
  Ten eerste super site
  Ik zit er vaak uren op per dag.

  Maar nu mijn vraag
  Ik heb een ridgeback van 7 maanden van 27.5 kilo en Amerikaanse bulldog van 7 jaar van 50 kilo

  Ik wil ze graag allebei deze brok geven kan dat? En zo ja hoeveel moeten ze er dan van hebben want ik begrijp niet zo goed wat er staat over pups. En of die wel geschikt is voor de ridgeback pup.

  En zo niet welke brok kan je me aanbevelen die ze allebei kunnen eten?

  Groetjes
  Tamara

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Tamara, ja deze brok is in principe voor beide handen geschikt. Ook voor een Ridgeback Pup.

   Leuk dat je zoveel hebt aan Voerwijzer! Laat je straks weten hoe de brok bevalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *