Acana Singles Pacific Pilchard

Ingredienten

Verse hele chileense pelser (25%), meel van hele pelser (18%), hele groene erwten, hele rode linzen, hele kikkererwten, pelserolie (7%), verse boerenkool (1,5%), verse bladspinazie (1,5%), vers knolraapblad (1%), koudgeperste zonnebloemolie, linzenvezel, hele groene linzen, hele gele linzen, verse hele muskaatpompoen, verse hele pompoen, gedroogd bruin zeewier, gevriesdroogde pelser (0,1%), verse hele cranberry’s, verse hele blauwe bes, cichorei, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottel.

Toevoegingen: vitamine E, zink, koper.

Per kg (niet toegevoegd, maar gemeten waarde): 12.000 IE vitamine A, 1500 IE Vitamine D, 300 IE Vitamine E, 0,3% natrium, 0,13% magnesium, 231 mg zink, 20 mg koper, 3,2 mg jodium, 0,71 mg selenium

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
31% 15% 29.5% 7.5% 5% 12% 1.1% 0.9% 3393 2.5% 1.5% 0.4% 0.3% 700mg/kg 900mg/kg 23%

Beoordeling:

Ik vind Acana Pacific Pilchard een brok met een goede samenstelling. Het bevat een mooie balans van eiwitten en vet en deze zijn ook van goede kwaliteit. Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden, er zijn maar enkele vitamines en mineralen toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm.

Koolhydraatbronnen
Deze brok bevat groene erwten, rode linzen en kikkererwten als koolhydraatbronnen. Dit is erg geschikt omdat het niet voor een sterke suikerspiegelschommeling zorgt, zoals veel andere koolhydraatbronnen wel doen.

Zonnebloemolie
In Acana Pacific Pilchard zit zonnebloemolie. Normaalgesproken vind ik dat geen goede toevoeging, omdat het veel omega 6 bevat en dat oxideert snel. Acana heeft in dit geval de zonnebloemolie toegevoegd te zorgen voor genoeg omega 6 in de voeding. In de meeste brokken zit vet van gevogelte voor genoeg omega 6, maar dat is bij voedselallergie niet altijd geschikt. Ook visolie oxideert snel. Deze brok is dus minder lang goed na openen van de zak dan brokken zonder visolie en plantaardige olie. Ik zou de brok maximaal 2 weken bewaren na openen, en de zak in een goed afsluitbare ton zetten.

Het nadeel van een brok met veel vis, is dat er meer zware metalen inzitten, doordat vis meestal vervuild is. Daarom raad ik af om een visbrok langdurig als hoofdvoeding te voeren, tenzij het nodig is bij bijvoorbeeld voedselallergie. Ter afwisseling is een visbrok prima geschikt. Lees meer over de voor- en nadelen in het artikel Zijn visbrokken gezond? Wil je een visbrok met dezelfde kwaliteit maar met wat minder vis? Dan is Acana Classic Wild Coast een optie. Hier zitten wel meerdere vissoorten en graan (haver) in, wat een nadeel kan zijn bij voedselallergie. 

Pro’s

 • Redelijk hoog visaandeel, hierdoor genoeg kwalitatief eiwit
 • Bevat maar een paar toegevoegde mineralen, omdat bijna alle voedingsstoffen er in voldoende hoeveelheden in de ingrediënten zit
 • De mineralen die zijn toegegoegd zijn in de vorm van chelaten toegevoegd
 • Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celcius
 • Genoeg efficiënt omega 3
 • Vrij van ongewenste synthetische toevoegingen. Het bevat in tegenstelling tot veel andere merken ook geen BHT of BHA in het vleesmeel en de toegevoegde olie.
 • Vis uit de oceaan

Con’s

 • Doordat het visolie en zonnebloemolie bevat, is de brok niet lang te bewaren. Het advies is om de brok na openen niet langer dan twee weken te bewaren, en bewaar de zak na openen in een goed afgesloten licht- en luchtvrije ton, of in de koelkast of vriezer.

Hoe zit het met het risico op DCM?
De graanvrije brokken van bepaalde merken, waaronder Acana, lijken een verhoogd risico te geven op de hartaandoening DCM (zie deze nieuwsberichten). Het risico is groter, maar nog steeds wel heel erg klein (zie dit artikel), of zelfs niet vergroot (zie dit onderzoek), zeker als je meerdere merken voert. Ik raad de voeding nog steeds aan, maar het is wel goed de symptomen te kennen, zodat je het op tijd kunt herkennen. Ik raad de graanvrije brokken van Acana af voor Golden Retrievers, omdat bij dit ras meer aanwijzingen zijn voor de gevoeligheid voor het ontwikkelen van voedingsgerelateerde DCM op graanvrije brokken.

Wil je het eventuele risico helemaal vermijden? De Acanabrokken met graan (haver) lijken geen risico te geven, dit is de Classic-lijn van Acana. Ook Farmina is een goed merk, waarbij ook de graanvrije brokken  nooit problemen geven voor zover bekend. Farmina heeft ook goede visbrokken voor honden met allergie, zoals Farmina N&D Ocean Haring & Sinaasappel en Farmina N&D Ocean Kabeljauw pompoen en sinaasappel.

Verkoop informatie:

Acana Singles Pacific Pilchard is verkrijgbaar in zakken van
340 gr voor €4,75
2 kg voor €23,25 (€11,63/kg)
6 kg voor €53,95 (€8,99/kg)
11,4 kg voor €87,50 (€7,68/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Acana hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten vis wild (vis) prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten plantaardige olie, visolie acana.com

6 Comments

 1. corine Oosterwijk

  ik heb 2 x een zak van 2 kilo gekocht nu met 1e zak bezig,na 6 weken lang de wolfsblut black bird gevoerd te hebben.
  Heb het idee dat ze meer krabt,zou dat kunnen komen omdat er meer eiwit in brok zit ?
  Hierna gaan we de Welby eend proberen.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat weet ik niet, maar ongeacht de oorzaak lijkt het me goed om een andere brok te proberen als deze jeuk veroorzaakt. Je kunt kijken of het beter gaat als je wat minder voert, als het aan de hoeveelheid verhit eiwit ligt, dan zou de jeuk kunnen verminderen. Je zou ook dezelfde hoeveelheid over een maaltijd extra kunnen verdelen, dan hoeft het lichaam minder eiwit ineens te verwerken.

Geef een antwoord