Alpha Spirit OnlyFish

Ingredienten

85% verse mediterraanse vis (tonijn, ansjovis, zwaardvis, horsamakreel, zeebaars, sardine), peulvrucht-kiemen (erwtenkiemen, witte bonenkiemen, linzenkiemen), glycerine-extract van Yucca Schidigera, gist-extract, Taurine, Glucosamine, Chondroitinesulfaat, rozemarijn, thijm.

Geen toevoeging van vitamines en andere mineralen dan in de ingrediëntenopgave genoemd worden. Deze zijn van nature aanwezig in de brok.

De manier van fabriceren
Alpha Spirit wordt op een bijzondere manier gemaakt: door te garen in het eigen vocht en daarna wordt het gedroogd. Er zit twee keer zoveel vocht in als in gewone brokken. De hoogste temperatuur die wordt gebruikt is 95-100ºC voor 15-20 minuten. Omdat de brok vrij veel vocht bevat, moet je het bakje na openen in de koelkast bewaren voor maximaal 4 dagen.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 12% 29% 6.5% 0.8% 22% 1.23% 1.11% 3600 3.3% 1.8% 30%

Per kg
(gemeten hoeveelheden, niet toegevoegd)
0,5% magnesium
16 mg koper
110 mg zink
116 mg ijzer
453 ug selenium
52000 IU vitamine A
3000 IU vitamine D3
720 IU vitamine E
120 ug vitamine K

Beoordeling:

In het kort: Wel aan te raden voor tijdelijk gebruik bij allergieklachten en bijvoorbeeld in de vakantie. Niet aan te raden voor pups en dragende teven.

Lees ook het artikel Is een vis-brok gezond voor honden en katten?

Alpha Spirit Only Fish is een bijzondere brok door:

1. De bijzondere manier van fabriceren. Dit lijkt me een betere manier dan extruderen en expanderen, want ik denk dat de ingredienten vollediger en makkelijker verteerbaar zijn.

2.Weinig koolhydraten en heel weinig zetmeel. In kiemen van peulvruchten zit volgens de fabrikant wel een beetje zetmeel, maar het grootste deel van het zetmeel is omgezet tot minder complexe koolhydraten, die makkelijker verteerbaar zijn.

3. Alleen verse vis, geen vismeel. Dit is goed voor de verteerbaarheid en bruikbaarheid van de eiwitten.

4. Geen toegevoegde vitamines en bijna geen toegevoegde mineralen. Volgens de fabrikant zit alles in de grondstoffen en blijven de voedingsstoffen grotendeels bewaard door de manier van fabriceren.

5. Veel vocht, meer dan twee keer zoveel als in een gewone brok. De brok is dus niet krokant en je kunt de brok niet langer dan een week bewaren na openen van de verpakking.

6. De eiwitten zijn gehydroliseerd, zegt de fabrikant. Dit betekent dat de eiwitten al afgebroken zijn en geen allergische reactie kunnen veroorzaken.

7. De toevoeging van glycerine. Glycerine is een suiker, die volgens de informatie op internet wordt toegevoegd om de brok ‘chewable’ te maken. Het kan geen kwaad volgens de info op internet.

8. Meer omega 3 dan omega 6, dit komt niet vaak voor in een brok. Ik weet niet zeker of dit schadelijk is, maar het is waarschijnlijk geen probleem.

10. Erg veel Vitamine A (14.444 IU/1000 kcal), maar het valt nog onder het aanbevolen maximum. Ook erg veel Vitamine D (833 IU/1000 kcal), meer dan het door de Fediaf aanbevolen maximum van 800 IU/1000 kcal. Door het hoge gehalte aan vitamine A en D, durf ik dit niet aan te raden voor pups en dragende teven. Ik raad deze brok wel aan om tijdelijk te gebruiken, ter afwisseling, bij allergieklachten of op vakantie.

Pro’s

 • de manier van produceren.
 • goed vleesgehalte (of vis in dit geval), bestaande uit vers toegevoegde vis.
 • alleen natuurlijke voedingsstoffen

Kan beter

 • vrij weinig vet
 • het lage vezelgehalte is mogelijk niet optimaal

Con’s

 • bevat gist-extract, sommige honden zouden hier slecht op kunnen reageren. Zie artikel MSG in brokken
 • teveel vitamine A en D volgens de Fediaf-richtlijnen

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar in doosjes met daarin bakjes van ongeveer 210 gram.

Goedkoopst verkrijgbaar bij
Proefbakje voor €0,01 bij Food4pets
1,5 kg voor €14,99 bij Zooplus.de
5,6 kg voor €52,95 bij Food4pets
9,45 kg voor €49,99 (€5,29/kg) bij Zooplus.de

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
overige peulvruchten vis wild (vis) taurine, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees gist, vrije glutamaat www.aspiritpetfood.com/web/en/

2 Comments

 1. Anoniem

  Ik heb ervaring met Alpha Spirit, gegeven op vakantie. Normaliter geef ik, sinds 8 weken, Energique. Het is geen brok in de zin van harde brok, het zit tussen hard en zacht in. Vindt het erg duur, voor 4 dgn. 26€ ong.
  De honden dronken veel meer dan bij de brokken (die ik voorheen had) en ook veel meer ontlasting!
  Conclusie: het werkt niet voor onze honden.

 2. Frits Spaak

  Ik heb deze brok nu een tijdje gebruikt en ben hem gaan mengen met dog lovers omdat mijn hond na de eerste paar keer de brok begon te weigeren. Dat is nu over en hij eet hem goed vermengd met dog lovers gold en vlees van DLG.
  Helaas viel mij toen iets anders op. Omdat ik de brok moets gaan mengen en dus wegen merkte ik dat er in niet een verpakking de “beloofde” 210 gram inhoud zat. In alle gevallen minder, soms maar 190 gram. Het voer is al goed aan de prijs en wordt zo nog duurder.
  Dus vervolgens maar weer op zoek en vorige week een proefverpakking Platinum geprobeerd. 
  Mijn hond blijkt dit graag, zelfs zonder enige bijmenging, te eten. Ik ga een grote verpakking bestellen en hoop dat hij dit voer blijft accepteren.

Geef een reactie