Bestes futter – Fenrier

Ingredienten

Vleesmeel (eend, kalkoen, zalm, wild, konijn), banaan, gevogeltevet, ontsuikerde bietenpulp, gevogeltesaus, alfalfa, lijnzaad, biergist, ei, zonnebloemolie, zalmolie, zeealgen, appel, wortel, FOS, jiaogulan, cats claw, brandnetel, rozenbottels, glucosamine, chondroitine, groene thee-extract, L-carnitine, rode bosbes, tijm, majoraan, oregano, peterselie, salie, mariadistel, paardenbloem, fenegriek, calendula, munt, anijszaad, spirulina, grapefruit-extract, selderij.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
25% 15% 39% 8% 2.5% % % % 3417 % % 20%

Beoordeling:

Bestes Futter Fenrier is een graanvrije hondenbrok, die volgens hun eigen informatie heel veel vlees bevat, namelijk 75%. Dit percentage hebben ze genomen van het vlees voordat het tot vleesmeel verwerkt was. Doordat vlees voor zo’n driekwart uit vocht bestaat, blijft er niet zoveel van over na verwerking. Uiteindelijk zit er in de brok dus niet zoveel vlees, wat je kunt zien aan het eiwitgehalte. Het is een prima vleesgehalte, maar niet erg hoog.

Wat opvalt aan deze brok is dat er banaan als zetmeelbron in zit. Dit kan een voordeel zijn bij honden die niet tegen graan en aardappel kunnen. Aan de andere kant zou het voor een wat sterkere suikerspiegelschommeling kunnen zorgen, omdat het zetmeel mogelijk deels versuikerd bij verhitting.

Pro’s

 • Het eiwit is afkomstig van vlees

Con’s

 • Calcium- en fosforgehalte onbekend
 • Onbekend hoeveel Omega 3 en Omega 6 het bevat
 • Onbekend welke mineralen en welke mineraalverbindingen het bevat
 • Het bevat zonnebloemolie. Dit bevat omega 6 (terwijl hier meestal juist minder van nodig is voor een goede balans) en het oxideert erg snel.
 • Bevat vrij veel koolhydraten

Omdat er zoveel onbekende factoren zijn, geef ik de brok nu drie sterren. Dit zouden er meer kunnen worden als ik antwoorden krijg.

Verkoop informatie:

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd banaan vis, kalkoen, konijn, eend, onbekend wild, vee-industrie prebiotica, l-carnitine, visolie, vers vlees gist, bietenpulp, plantaardige olie, natriumseleniet, vrije glutamaat, visolie www.bestesfutter-deutschland.de

16 Comments

    1. ientje

     Dat dacht ik ook, dank je wel. Eindelijk ook reactie gehad van de fabrikant.
     Ze raden mij de fernier aan. Volgens mij zitten daar echter meer kruiden in dan de special fernier, heel apart. Waar het special dan voor staat weet ik niet, heb dat gevraagd, zal wel weer heel erg lang duren voor ik antwoord krijg.
     Ik heb van beide varianten een pondzakje besteld, ben heel benieuwd hoe lang dat gaat duren :). Ik houd je op de hoogte, wil je dat?
      

     1. ientje

      Volgens de fabrikant bestaat het wild uit een menging van alles wat onder wild verstaan wordt zoals, konijn, hert, ree enzv. ER zit geen kip in want dat valt niet onder wild.
      ER worden geen mineralen aan toegevoegd, deze zitten in de voeding door de vele aanvullingen zoals bv. de kruiden.
      Tot zover weer.

     2. Voerwijzer Meike

      Dankje Ientje, het geeft wat duidelijkheid over de onduidelijkheid 😉 Bijzonder dat er geen mineralen worden toegevoegd, ik ben er niet van overtuigd dat alle mineralen die een hond normaal door vlees binnenkrijgt, in voldoende mate in kruiden kunnen zitten. Maar misschien heb ik het mis.

     3. ientje

      Ik heb inmiddels twee soorten hier van de bestes futter.
      De fenrier special en de fenrier bigbones. In de laatste zitten wat minder kruiden.
      Van de special werd de ontlasting in eerste instantie dunner maar na een paar dagen weer beter. Dit is nog gemengd met zijn oude brok.
      De Big bones, bedoeld als kluifje voor het slapen gaan, vindt hij ook super lekker. 
      Hierop geen verandering in de ontlasting gezien, alleen de kleur is donkerder, maar mooi stevig. Wel stonk het een paar dagen wat meer, is inmiddels ook over.
      Wat ik mij wel afvraag, 8% as, is dat niet veel. Wat is as, wat geeft dat voor voedingswaarde, kan het kwaad voor de nieren ed.?
      Tot zover mijn ervaringen en een nieuwe vraag dus.

     4. Voerwijzer Meike

      De as is wat er niet verbrand wordt in het lichaam, de mineralen. Het percentage as zegt opzichzelf niet zoveel, 8% is niet slecht of goed. Het hangt er helemaal vanaf welke mineralen het zijn en in welke hoeveelheden.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is de reden waarom ik in deze brokkenvergelijker naar het percentage dierlijk eiwit kijk. Er wordt bij wijze van spreke per 100 gram: 75 gram vers vlees, 20 gram bananenpoeder en 5 gram overige gebruikt. Dit is voordat alles verhit en verwerkt wordt. Tijdens de verhitting en bewerking, gaat bijna alle vocht uit het vlees verloren. Omdat vlees voor bijna driekwart uit vocht bestaat, blijft er niet veel over. Na bewerking zou er dus per 100 gram ongeveer overblijven: 20% vlees, 65% banaan en 15% overige. Dit is een ruwe schatting, maar ik hoop dat je het idee snapt zo.

Geef een reactie