Eukanuba Natureplus Puppy Graanvrij zalm

Ingredienten

Gedroogde kip en kalkoen (25%), erwtenmeel, aardappelmeel, dierlijk vet, vriesverse Atlantische zalm (9,5%), zeevismeel (4%), bietenpulpmeel (3,2%), mineralen, visjus (2%), gedroogde biergist, gedroogde appelpulp (0,5%), gedroogde wortels (0,5%), gedroogde doperwten (0,4%), fructo-oligosachariden (0,28%), gedroogde spinazie (0,2%), gedroogde tomaten (0,2%), visolie, lijnzaad

Toegevoegd per kg
Vitamine A: 49357 IE/kg, vitamine D₃: 1638 IE/kg, vitamine E: 274 mg/kg,
Kopersulfaatpentahydraat (koper): 13 mg, kaliumjodide (jodium): 2,7 mg, ijzersulfaatmonohydraat (ijzer): 212 mg, mangaansulfaatmonohydraat (mangaan): 17 mg, mangaanoxide (mangaan): 24 mg, zinkoxide (zink): 177 mg, natriumseleniet (selenium): 0,12 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) Dierlijk eiwit
29.5% 17.5% 33% 7.8% 1.9% % 1.2% 0.95% 3639 2.3% 0.84% 0.2% 23%

Beoordeling:

Wat vind ik van Eukanuba Nature+ Graanvrij zalm? Ik vind de samenstelling er prima uitzien, ik vind het de beste puppybrok van Eukanuba. Zeker voor pups van grote rassen is deze brok erg geschikt.

Voordelen
Heel fijn is de hoeveelheid calcium en fosfor. Dit is laag, waardoor het risico op groeipijn of andere skeletproblemen heel erg klein is.

De brok heeft een mooi eiwitgehalte, en er is alleen vlees en waarschijnlijk orgaan (en misschien een klein beetje bot) gebruikt als eiwitbron. De eiwitkwaliteit is dus goed. In het erwtenmeel zit ook wat eiwit, wat de eiwitkwaliteit iets minder maakt, maar er zit volgens mij genoeg eiwit in van goede kwaliteit.

De visolie is zowel een voordeel als een nadeel. De olie oxideert snel, waardoor de omega vetzuren niet meer werkzaam zijn en de vetzuren juist tot ongezonde stoffen worden omgezet. Aan de andere kant is visolie (of een andere bron van DHA) wel heel belangrijk voor een pup. Ik raad dus aan om de brokken zo kort mogelijk te bewaren na openen van de zak, liever niet langer dan drie weken.

Nadelen
Er zit, net als in de meeste brokken, wel een smaakstof met vrije glutamaat in. Waarom ik dat niet ideaal vind, lees je in het artikel MSG in brokken.

Jammer vind ik dat de mineralen in goedkope vorm zijn toegevoegd. Dit is niet ideaal, maar ook niet heel erg.

Wat me ook opvalt is de hoge hoeveelheid vitamine A. Hierdoor is balans tussen vitamine A en D niet optimaal. Er zit vergeleken met alle andere merken, heel veel toegevoegde vitamine A in deze brok. Niet meer dan de maximum aanbevolen hoeveelheid, maar wel opvallend vee. De fabrikant geeft hier geen goede verklaring voor. Ze geven aan dat de toegevoegde hoeveelheid per merk kan verschillen doordat er in de ingrediënten ook vitamine A kan zitten.

Verkoop informatie:

Eukanuba Natureplus Graanvrij zalm is bij Brekz verkrijgbaar in zakken van
2,3 kg voor €13,95 (€6,07/kg)
2x 2,3 kg voor €26,75 (€5,82/kg)
3x 2,3 kg voor€ 38,95 (€5,64/kg)
14 kg voor €55,95 (€4,00/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten kip, vis, kalkoen vee-industrie, gekweekt (vis) prebiotica, visolie, vers vlees gist, bietenpulp, natriumseleniet, vrije glutamaat, visolie www.eukanuba.nl

7 Comments

 1. Annelieke Schoonderwoerd

  Hi Voerwijzer,

  Voor mijn heidewachtel pup (11 wk) ben ik op zoek naar voer wat beter bij hem past. Op aanraden van de dierenarts heb ik eerst Hills Vet Essentials ‘Digestive’ gevoerd, omdat zijn ontlasting aan de dunne kant was. Omdat de basis ingrediënten hetzelfde zijn als hun ‘gewone’ puppy brok, ben ik daarmee verder gaan voeren (na langzame overgang van 10 dagen). Ik vind echter dat zijn gewicht wat schommelt, hij laat veel meer winden (die erg stinken), en hij heeft last van jeuk. Volgens mij kan het beter! Na wat zoeken ben ik uitgekomen op dit voer, Eukanuba graanvrij, en ik lees ook dat jullie het een prima samenstelling vinden voor een puppy brok. Echter, in de puppy brok van Hills Large Breed zit chondroïtine en glucosamine. In deze brok niet. Wat is nu het belang van deze nutriënten voor puppy’s? Denken jullie dat dit voor een middelgroot ras wel de voorkeur geniet? Ik ben benieuwd! Dankjewel!

   1. Voerwijzer Meike

    Naar mijn idee is dit vooral een marketing-beslissing. Mensen zijn waarschijnlijk vaak op zoek naar brokken voor een bepaald ras, óf naar graanvrije brokken. Brokken voor een specifiek ras zijn ook niet nodig, je kunt prima een brok maken die voor elk ras geschikt is. Voor een pup van een (middel)groot ras is het bijvoorbeeld belangrijk dat het calciumgehalte aan de lage kant blijft, maar voor een pup van een klein ras is dit ook heel geschikt. (Het is alleen wat duurder qua grondstoffen). Hetzelfde met glucosamine en chondroitine, wat voor een pup van een groot ras belangrijker is, maar ook voor pups van kleine rassen is het een gezond ingrediënt (maar het maakt het wel iets duurder qua grondstoffen).

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat ook voor een pup van een middelgroot ras, de toevoeging van glucosamine en chondroitine goed is. Vaak bevatten brokken erg weinig van deze stoffen en is het de vraag of dat wel nut heeft. Je kunt het heel makkelijk zelf toevoegen. Ik zou het wel of niet bevatten van glucosamine en chondroitine dus niet meenemen in de beslissing en dit zelf toevoegen als het er niet in zit of er erg weinig van in zit.

 2. Voerwijzer Meike

  Ik heb antwoord op mijn vraag over waarom er zoveel vitamine A in zit. Met het antwoord kan ik niet zoveel.

  “Vitaminen worden na verloop van tijd afgebroken. Dat betekent dat de toegevoegde waarden erg hoog lijken. Het is daarom niet mogelijk om diervoeders te vergelijken op basis van de verpakkingsverklaring over vitamines, omdat alleen de toegevoegde vitamines worden aangegeven en niet het totale gehalte (toegevoegd + van nature in de grondstoffen).
  Bovendien worden vitamines tijdens de productie afgebroken (door hitte, enz.). Dit betekent dat we beginnen op een hoog niveau (nooit hoger dan de bovengrens van FEDIAF) en er zo voor zorgen dat al onze voeders aan het einde van de houdbaarheidsdatum voldoen aan de behoeften van de dieren.

  Als we kijken naar informatie van concurrenten, weten we niet het totale gehalte van een vitamine, maar alleen de toegevoegde vitamines. En we weten niet of de informatie de toestand voor of na het productieproces (extrusie) beschrijft. Dit is de reden dat de afmetingen heel anders kunnen lijken.”

Geef een reactie