Fresco Dry Raw Food Beef

Ingredienten

35% rundvlees, 10% runderhart, 10% wortel, 9% runderpens, 8% runderborstbeen, 6% rundernier, 3% gevriesdroogde runderlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier

In totaal 80% rund en 20% overige

Alle ingrediënten behalve het zeewier (gedroogd), rozenbottel (gedroogd) en de lever (gevriesdroogd) zijn vers toegevoegd en daarna gedroogd. Dit is dus geen krokante brok zoals je gewend bent.

Er is niets synthetisch aan de brok toegevoegd, geen vitamines en mineralen en geen antioxidanten.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
49% 26% 0% 4% 4% 14% 0.96% 0.66% 4300 % % 49%

De hoeveelheid kcal heb ik zelf berekend. Op de website van Fresco staat dat er ongeveer 535 kcal/100g in zit, maar dit kan op basis van de analyse niet kloppen.

Onderstaande waarden zijn de gemeten waarden per 100 gram
Kalium 654,1mg
Natrium 230,2mg
Magnesium 51,6mg (12 mg/1000 kcal)
Koper 0,52mg (0,12 mg/1000 kcal)
Jodium 0,23mcg
IJzer 15,9g
Mangaan 1,26mg
Selenium 60 mcg (140 mcg/1000 kcal)
Zink 14,8mg

Vitamine A 2089,8 I.E.
Vitamine D 376,0 I.E.
Vitamine E 7,0mg
Vitamine B1 0,4mg
Vitamine B2 1,07mg
Pantotheen 2,3mg
Vitamine B6 2089,8 I.E.
Vitamine B12 17,6mcg
Niacine 8,6mg
Foliumzuur 42,2mcg
Biotine B7 28,6mcg
Choline 150mg

Deze gegevens en de analyse van de aminozuren vind je hier: https://www.fresco.dog/trockenbarf/rind/323/trockenbarf-complete-plus-rind?c=303

Beoordeling:

Ik ben erg enthousiast over Fresco Dry Raw food Beef, omdat het een hele pure voeding is die weinig verhitting ondergaan heeft. Bijna alle vitamines en mineralen zitten er in voldoende hoeveelheden in door de ingrediënten.

Te weinig magnesium en koper
Volgens de analyse die Fresco op de website heeft staan zit er te weinig van deze mineralen in. De fabrikant geeft wel aan dat de waardes erg variëren, en raad ook aan smaken af te wisselen. “Only in average we have the necessary nutrients but never for one food only.”

 • Magnesium: net iets te weinig, in Fresco Beef zit ongeveer 0,12 mg/1000 kcal en het aanbevolen minimum voor volwassen honden (Fediaf) is 0.18 mg/1000 kcal.
 • Koper: in Fresco Beef zit ongeveer 1,2 mg/1000 kcal en het aanbevolen minimum voor volwassen honden (Fediaf) is 1,8 mg/1000 kcal.

Ik vind het vreemd dat er te weinig koper inzit volgens de analyse, omdat er in runderlever veel koper zit, en in Fresco Rund zit 3% gevriesdroogde runderlever.

De lage hoeveelheid magnesium verbaast me niet, omdat er in vlees vrij weinig magnesium zit. Magnesium zit vooral in bot en de hoeveelheid bot in deze voeding is vrij laag. Het kan zijn dat er door de variatie in de volgende lading meer magnesium zit, maar het kan geen kwaad om er rekening mee te houden dat er wat te weinig in kan zitten en het eventueel zelf aanvullen.

Is Fresco Dry Raw Food echt rauw?
De voeding is verhit op minimaal 90°C, zegt de fabrikant, omdat dit verplicht is voor droogvoer in de Europese Unie. Maar het meeste drogen gebeurt op veel lagere temperaturen. Ik heb geleerd dat de meeste eiwitten denatureren rond de 42°C en vind het dus opmerkelijk dat de voeding toch rauw wordt genoemd. De fabrikant zegt hierover: “I think we have stabilized a process where no or minimum denaturation is accuring”

Luchtgedroogd
Fresco is dus luchtgedroogd, en heeft minder verhitting ondergaan dan normale hondenbrokken. De voordelen van luchtgedroogde voeding zijn dat er gebruik wordt gemaakt van verse ingredienten, terwijl brokken helemaal of grotendeels bestaan uit gedroogde ingredienten die door verhitting en toevoeging van conserveringsmiddelen minder gezond zijn. Het droogproces zorgt ervoor dat meer voedingsstoffen worden behouden en er minder schadelijke stoffen ontstaan dan het extrudatie of persproces van gewone brokken.

Geschikt voor pups?
Nee, het fosforgehalte is te laag voor pups. Het calciumgehalte is ook te laag voor pups tot 14 weken en voor pups van grote rassen die jonger zijn dan 6 maanden. Ook zit er net als voor volwassen honden te weinig koper en selenium in, uitgaande van de waardes die op de website van Fresco staan.

Teveel eiwit?
Doordat het voornamelijk uit vlees bestaat en gedroogd is, is het erg rijk aan eiwit. Het vele gedroogde eiwit wordt mogelijk door sommige honden niet goed verteerd, wat dan leidt tot een verstoorde darmflora en slechte ontlasting. Doordat het eiwit minder verhit is dan in brokken, zou het minder snel problemen moeten geven dan eenzelfde hoog gehalte in brokken. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen, zodat het duidelijk of de meeste honden hier goed op reageren qua eiwitgehalte.

Pro’s

 • Luchtgedroogd, het heeft minder lang hoge temperaturen ondergaan dan een gewone hondenbrok
 • Goede eiwitkwaliteit: de brok bestaat voornamelijk uit vlees dat rauw zijn toegevoegd voordat het gedroogd werd
 • Het is een pure voeding, er is niets aan toegevoegd dat niet door de natuur is gemaakt
 • Er zitten gezonde ingrediënten in die allemaal een nutritionele functie hebben. (Ook de zonnebloemolie,in alleen rund zit erg weinig omega 6 en dat is een essentiële voedingsstof)

Cons

 • Er zit wat weinig magnesium en en mogelijk ook te weinig koper
 • Doordat er niets aan toegevoegd is, is de brok niet goed houdbaar. Er zitten bijvoorbeeld geen extra antioxidanten in, waardoor de vetten snel gaan oxideren. Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert.

Bewaren
Omdat er geen antioxidanten zijn toegevoegd en wel oliën die snel oxideren, raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren

Vijf sterren
Ik geef Fresco vijf sterren, omdat het een heel pure voeding is en de voedingswaardes van alle essentiële vitamines en mineralen geanalyseerd zijn. Er zit wel wat weinig magnesium in en mogelijk te weinig koper en selenium, daarom zijn mijn vijf sterren wel op voorwaarde dat het

– tijdelijk gevoerd wordt, bijvoorbeeld maximaal zes weken als hoofdvoeding
– of als aanvulling op een compleet menu gebruikt wordt, bijvoorbeeld 50% van het menu of minder
– afgewisseld wordt met andere smaken en aangevuld wordt met een magnesiumsupplement (bisglycinaat of malaat), 400 mg magnesium per kg voer.

Verkoop informatie:

Fresco Rund is verkrijgbaar in
Zakken van 1 kg voor €19,50
Zakken van 2,5 kg voor €43,50 (€17,40/kg)

Fresco is online te bestellen bij Cool4pets

Fresco bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
overige rund reguliere veehouderij visolie, vers vlees visolie www.frescodogfoods.com/

2 Comments

 1. Rilana

  Heb fresco een keer geprobeerd Is mij helaas minder goed bevallen oxideerde vrij snel dus heb de zak op kúnnen ruimen en had nog n ongeopende zak staan dus retour gestuurd na de webshop. Nee fresco is voor mij niet meer voor herhaling vatbaar

Geef een reactie