Fresco dry raw food Chicken

Ingredienten

40% kippenborstfilet, 15% kippenmaag, 12% kippendij (met bot), 10% kippenhart, 10% wortel, 3% gevriesdroogde kippenlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier

In totaal 80% kip en 20% overige

Alle ingrediënten behalve het zeewier (gedroogd), rozenbottel (gedroogd) en de lever (gevriesdroogd) zijn vers toegevoegd en daarna gedroogd. Dit is dus geen krokante brok zoals je gewend bent.

Er is niets synthetisch aan de brok toegevoegd, geen vitamines en mineralen en geen antioxidanten.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
44% 17% 18% 5% 2% % % % 4000 % % 40%

Beoordeling:

Fresco Dry Raw Food Chicken vind ik een heel bijzondere droogvoeding, omdat het een hele pure voeding is. Er zijn alleen ingredienten gebruikt met nutritionele waarde en geen opvulling met bijvoorbeeld graan of aardappel en er zijn geen synthetische stoffen aan toegevoegd, ook geen vitamines en mineralen. Het is luchtgedroogd en heeft veel minder verhitting ondergaan dan gewone hondenbrokken.

Is Fresco Dry Raw Food Compleet?
Er zijn geen vitamines en mineralen toegevoegd aan Fresco Dry Raw Food, maar is het dan wel compleet? Ik vroeg het de fabrikant, en die geeft geen analyse van deze voeding omdat de waardes nogal varieren. Ze geven aan dat het nodig is om smaken of voedingen af te wisselen om compleet te voeren. Ze hebben wel een analyse gegeven van Fresco Dry Raw Food Beef, en daaruit blijkt dat er wat weinig magnesium en koper in zit. Als er te weinig koper in Fresco Dry Raw Food Beef zit, zit er ook te weinig koper in Fresco Dry Raw Food Chicken, omdat 3% lever de koperleverancier is en er in runderlever veel meer koper zit dan in kippenlever. Magnesium zit vooral in bot, en in de voedingen lijkt weinig bot te zitten.

Is Fresco Dry Raw Food echt rauw?
De voeding is verhit op minimaal 90°C, zegt de fabrikant, omdat dit verplicht is voor droogvoer in de Europese Unie. Maar het meeste drogen gebeurt op veel lagere temperaturen. Ik heb geleerd dat de meeste eiwitten denatureren rond de 42°C en vind het dus opmerkelijk dat de voeding toch rauw wordt genoemd. De fabrikant zegt hierover: “I think we have stabilized a process where no or minimum denaturation is accuring.”

Luchtgedroogd
Fresco is dus luchtgedroogd, en heeft minder verhitting ondergaan dan normale hondenbrokken. De voordelen van luchtgedroogde voeding zijn dat er gebruik wordt gemaakt van verse ingredienten, terwijl brokken helemaal of grotendeels bestaan uit gedroogde ingredienten die door verhitting en toevoeging van conserveringsmiddelen minder gezond zijn. Het droogproces zorgt ervoor dat meer voedingsstoffen worden behouden en er minder schadelijke stoffen ontstaan dan het extrudatie of persproces van gewone brokken.

Geschikt voor pups?
Nee, ik durf het niet aan te raden voor pups. Het calcium- en fosforgehalte is onbekend, en hiervan is het erg belangrijk dat er genoeg en niet teveel van inzit. De gehaltes van Dry Raw Food Beef zijn wel bekend, en daarvan bleek het fosforgehalte te laag voor pups. Ook zit daar net als voor volwassen honden te weinig koper in, uitgaande van de waardes die op de website van Fresco staan.

Teveel eiwit?
Doordat het voornamelijk uit vlees bestaat en gedroogd is, is het erg rijk aan eiwit. Het vele gedroogde eiwit wordt mogelijk door sommige honden niet goed verteerd, wat dan leidt tot een verstoorde darmflora en slechte ontlasting. Doordat het eiwit minder verhit is dan in brokken, zou het minder snel problemen moeten geven dan eenzelfde hoog gehalte in brokken. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen, zodat het duidelijk of de meeste honden hier goed op reageren qua eiwitgehalte.

Pro’s

 • Luchtgedroogd, het heeft minder lang hoge temperaturen ondergaan dan een gewone hondenbrok
 • Goede eiwitkwaliteit: de brok bestaat voornamelijk uit vlees dat rauw zijn toegevoegd voordat het gedroogd werd
 • Het is een pure voeding, er is niets aan toegevoegd dat niet door de natuur is gemaakt
 • Er zitten gezonde ingrediënten in die allemaal een nutritionele functie hebben. (Ook de zonnebloemolie,in alleen rund zit erg weinig omega 6 en dat is een essentiële voedingsstof)

Cons

 • Er zit waarachijnlijk wat weinig magnesium en koper in
 • Doordat er niets aan toegevoegd is, is de brok niet goed houdbaar. Er zitten bijvoorbeeld geen extra antioxidanten in, waardoor de vetten snel gaan oxideren. Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert.

Bewaren
Omdat er geen antioxidanten zijn toegevoegd en wel oliën die snel oxideren, raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren

Vijf sterren
Ik geef Fresco Kip vijf sterren, omdat het een heel pure voeding is en de voedingswaardes van alle essentiële vitamines en mineralen geanalyseerd zijn. Er zit wel wat weinig magnesium in en mogelijk te weinig koper en selenium, daarom zijn mijn vijf sterren wel op voorwaarde dat het

– tijdelijk gevoerd wordt, bijvoorbeeld maximaal zes weken als hoofdvoeding
– of als aanvulling op een compleet menu gebruikt wordt, bijvoorbeeld 50% van het menu of minder
– afgewisseld wordt met andere voedingen en aangevuld wordt met een magnesiumsupplement (bisglycinaat of malaat), 400 mg magnesium per kg voer

Verkoop informatie:

Fresco Kip is verkrijgbaar in
Zakken van 1 kg voor €19,50
Zakken van 2,5 kg voor €43,50 (€17,40/kg)

Fresco is online te bestellen bij Cool4pets

Fresco bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
overige kip vee-industrie visolie, vers vlees plantaardige olie, visolie www.frescodogfoods.com

7 Comments

 1. Bons

  Zowel de kip als de rund versie besteld. Meegenomen voor op vakantie. Aanvankelijk leken ze het lekker te vinden maar al twee dagen na het openen van de zak werd het met lange tanden of niet gegeten.

  Beide kregen ze er onwijze diaree en winderigheid van. Helaas, niet voor herhaling vatbaar.

  1. Voerwijzer Meike

   Dankje. Ik zal de analyse van voedingstoffen eens opvragen om te kijken of het voldoet. Met deze samenstelling mis ik goede bronnen van zink, koper, mangaan, vitamine A en vitamine D. En ik zou het gehalte calcium en fosfor willen weten. Zodra ik antwoord krijg, laat ik het hier weten.

   1. Voerwijzer Meike

    Helaas is dit het antwoord:

    Unfortunately, we cannot release any data of the nutrients included as we only offer natural products, which are subject to natural fluctuations. Moreover, there are no artificially added nutrients as is it the case with other manufacturers.

Geef een reactie