Welby Eend, zoete aardappelen & Sinaasappel

Ingredienten

Eend 50% (28% verse eend , 20% gedroogde eend, 2% eendbouillon), zoete aardappel (26%), erwten, aardappel (8%), bietenpulp, lijnzaad, vitamines & mineralen, groentebouillon, omega 3 supplement (visolie), sinaasappel (equivalent van 7.5g per Kg product), veenbes, FOS (92 mg/kg), MOS (23 mg/kg).

Toegevoegd per kg
o.a.: Vitamine A 15,000IU, Vitamine D3 2,250 IU, ijzer (sulfaat monohydraat) 160 mg,  jodium 1.58 mg, mangaan 110 mg, zink (sulfaat monohydraat) 130 mg, selenium 0.60 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
26% 14% 41% 8% 3% 8% 1.7% 1.07% 3539 2.17% 0.78% 21%

Beoordeling:

Welby Eend, zoete aardappelen & Sinaasappel vind ik qua samenstelling een prima brok. Deze brok is geschikt bij voedselallergie en als eliminatiedieet,  doordat eend de enige dierlijke eiwitbron is.

Het bevat een prima hoeveelheid vlees, waarvan een gedeelte vers is toegevoegd. Er zitten wel een paar ingrediënten in waar ik minder enthousiast over ben en het is jammer dat ze de mineralen niet in de vorm van chelaten hebben toegevoegd.

Wat vind ik goed aan Welby Eend, zoete aardappelen & Sinaasappel

 • De kwaliteit van het eiwit lijkt me prima, met als grootste eiwitbronnen vers toegevoegd vlees en gedroogd vlees.
 • De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel, wat ik een prima koolhydraatbron vind. Het heeft een lage glycemische waarde (zorgt niet voor een sterke suikerspiegelschommeling) en ik heb nog geen honden meegemaakt die er allergisch voor zijn.
 • Goede balans tussen omega 3 en 6,  alhoewel deels door lijnzaad. Lijnzaad levert een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
 • Er zit een mooie balans tussen eiwit, koolhydraten en vetten in de brokken en ze zullen dan ook voor de meeste honden geschikt zijn.

Wat vind ik minder goed aan Welby Eend, zoete aardappelen & Sinaasappel

Ingrediënten waar ik niet zo enthousiast over ben:

 • Bouillon. Dit zijn gehydroliseerde eiwitten die als smaakmaker gebruikt worden. Deze bevatten meestal veel vrije glutamaat, waaraan negatieve gezondheidseffecten worden toegeschreven. Zie ook het artikel MSG in brokken.
 • Lijnzaad. Lijnzaad bevat veel onstabiele vetten, wat betekent dat ze snel oxideren, wat ongezonde stoffen oplevert. Om die reden vind ik dat lijnzaad niet in brokken thuishoort. Bovendien levert lijnzaad een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
 • Het gebruik van sulfaten als mineraalverbindingen, en selenium in de vorm van natriumselenaat. Deze mineraalverbindingen zijn minder goed bruikbaar voor het lichaam dan gecheleerde mineralen. Natriumselemaat is een iets betere keuze dan natriumseleniet (wat in de meeste brokken zit), maar niet optimaal.

Om rekening mee te houden

Er zit visolie in. Opzich is het nodig om genoeg omega 3 vetzuren te voeren, maar visolie oxideert snel en is daarom niet echt geschikt om in brokken te verwerken. Beter zou zijn het gebruik van krill(olie), of het zelf toevoegen van omega 3 vetzuren (in de vorm van DHA en EPA) zoals vette vis, visolie of krillolie. Daarnaast is ook gevogeltevet en de olie uit lijnzaad vrij onstabiel. Koop dus niet een te grote zak, bewaar de brokken na openen van de zak liever niet langer dan drie weken, en bewaar de geopende zak in een goed afsluitbare voerton.

 

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar in de webshop van Welby in zakken van

2 kg €14,90 (€7,45/kg)
12 kg €54,90 (€4,56/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd aardappel, bataat, peulvruchten eend scharrelvlees prebiotica, visolie, vers vlees bietenpulp, vrije glutamaat, lijnzaad, visolie www.welby.nl

One Comment

 1. Corine Oosterwijk

  Ik voer nu een week of 6 deze brok ,alle 3 de honden vinden het heerlijk,1 ervan is een kieskeurige eter.
  De herder lijkt het er goed op te doen .haar vacht glanst ze heeft energie en haar oren zijn keurig schoon.
  So far so good.
  Ook levering is keurig netjes ,bestellen andere dag in huis

Geef een reactie