Welby Kalkoen, zoete aardappel en cranberry

Ingredienten

Kalkoen 50% (inclusief 28% verse kalkoen, 20% gedroogde kalkoen & 2% kalkoenbouillon), zoete aardappel (26%), erwten, aardappel (6%), bietenpulp, lijnzaad, vitamines & mineralen, groentebouillon, Omega 3-supplement (visolie), veenbes (equivalent van 7.5g per kg product), FOS (92 mg/kg), MOS (23 mg/kg)

Toegevoegd: Vitamine E, Vitamine A 15,000 IU, Vitamine D3 2,250 IU; ijzer (sulfaat monohydraat) 160 mg, jodium 1.58 mg, Koper 60 mg, mangaan 110 mg,  Zink (sulfaat monoydraat) 130 mg,  Selenium (natriumselenaat) 0.60 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
26% 14% 41% 8% 3% 8% 1.62% 1.07% 3540 2.04% 1.11% 20%

Beoordeling:

Ik vind dat Welby Kalkoen, zoete aardappel en cranberry een prima samenstelling heeft. Het is geschikt voor honden met voedselallergie en als eliminatiedieet, doordat kalkoen de enige dierlijke eiwitbron is.

Er zitten wel een paar ingrediënten in waar ik minder enthousiast over ben en het is jammer dat ze de mineralen niet in de vorm van chelaten hebben toegevoegd.

Wat vind ik goed aan Welby Kalkoen, zoete aardappel en cranberry

 • De kwaliteit van het eiwit lijkt me prima, met als grootste eiwitbronnen vers toegevoegd vlees en gedroogd vlees.
 • Het vlees is van scharrelkalkoen (free run)
 • De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel, wat ik een prima koolhydraatbron vind. Het heeft een lage glycemische waarde (zorgt niet voor een sterke suikerspiegelschommeling) en ik heb nog geen honden meegemaakt die er allergisch voor zijn.
 • Goede balans tussen omega 3 en 6,  alhoewel deels door lijnzaad. Lijnzaad levert een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief. Hoe goed de balans werkelijk is, weten we daardoor niet.
 • Er zit een mooie balans tussen eiwit, koolhydraten en vetten in de brokken en ze zullen dan ook voor de meeste honden geschikt zijn.

Wat vind ik minder goed aan Welby Kalkoen, zoete aardappel en cranberry?

Ingrediënten waar ik niet zo enthousiast over ben:

 • Bouillon. Dit zijn gehydroliseerde eiwitten die als smaakmaker gebruikt worden. Deze bevatten meestal veel vrije glutamaat, waar negatieve gezondheidseffecten aan worden toegeschreven. Zie ook het artikel MSG in brokken.
 • Lijnzaad. Lijnzaad bevat veel onstabiele vetten, wat betekent dat ze snel oxideren, wat ongezonde stoffen oplevert. Om die reden vind ik dat lijnzaad niet in brokken thuishoort. Bovendien levert lijnzaad een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
 • Het gebruik van sulfaten als mineraalverbindingen, en selenium in de vorm van natriumselenaat. Deze mineraalverbindingen zijn minder goed bruikbaar voor het lichaam dan gecheleerde mineralen.

Het verschil met Welby Kalkoen voor grote rassen
Welby Kalkoen Large Breed is anders dan Welby Kalkoen gewoon in de volgende dingen:

 • Slechtere kwaliteit eiwit, te zien aan lager vleesgehalte en aanvulling met geïsoleerde plantaardige eiwitten, en aan het hogere calciumgehalte)
 • Meer vet. Dat kan handig zijn, maar heeft ook nadelen: meer geoxideerd vet (is ongezond) en mogelijk een minder ideale verhouding omega 3/6, tenzij er ook extra omega 3 aan toegevoegd is (wat nog meer oxidatie-risico geeft).
 • Bevat extra glucosamine, Methylsulfonymethaan en chondroitine
 • Bevat minder koolhydraten, deze zijn eigenlijk vervangen door plantaardige eiwitten en kalkoenvet. Dit lijkt me positief

 

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar via de webshop van Welby voor de volgende prijzen

2 kg €14,90 (€7,45/kg)
12 kg €52,90 (€4,41/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd aardappel, bataat kalkoen scharrelvlees prebiotica, visolie, vers vlees bietenpulp, vrije glutamaat, lijnzaad, visolie welby.nl/

2 Comments

Geef een reactie