Welby Lam, zoete aardappel & Munt

Ingredienten

Lam 50% (30% vers lamsvlees, 18% gedroogde lam & 2% lamsbouillon), zoete aardappel, erwten, erwteneiwit, aardappel, lijnzaad, bietenpulp, omega 3 supplement (visolie), vitaminen & mineralen, groentebouillon, munt (gelijk aan 7,5g per Kg product), FOS (92 mg/kg), MOS (23 mg/kg), Kruiden (o.a. Rozemarijn)

Toegevoegd per kg
o.a.: Vitamine A 15,000IU, Vitamine D3 2,250 IU, ijzer (sulfaat monohydraat) 160 mg,  jodium 1.58 mg, mangaan 110 mg, zink (sulfaat monohydraat) 130 mg, selenium (natriumselenaat) 0.60 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
26% 14% 41% 8% 3% 8% 2.41% 1.5% 3540 2.2% 1.79% 16%

6,8 gram calcium per 1000 kcal
4,2 gram calcium per 1000 kcal

Beoordeling:

Welby Lam, zoete aardappel & Munt vind ik een van de mindere brokken van Welby. Wat deze brok anders dan de andere varianten maakt, is dat hier minder vlees inzit (16% dierlijk eiwit in plaats van 20 a 21%) en het calcium-en fosforgehalte erg hoog is. Verderop in dit artikel meer hierover.

Wat vind ik goed aan Welby Lam, zoete aardappel & Munt

  • Het vlees komt van lammeren die buiten konden komen, de fabrikant noemt het Meadow reared lamb.
  • De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel, wat ik een prima koolhydraatbron vind. Het heeft een lage glycemische waarde (zorgt niet voor een sterke suikerspiegelschommeling) en ik heb nog geen honden meegemaakt die er allergisch voor zijn.
  • Goede balans tussen omega 3 en 6,  alhoewel deels door lijnzaad. Lijnzaad levert een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.

Wat vind ik minder goed aan Welby Lam, zoete aardappel & Munt

  • Er zit vrij weinig vlees in. Deze brok heeft eenzelfde eiwitgehalte als de andere brokken van Welby, maar dit is deels geïsoleerd plantaardig eiwit (erwteneiwit). Dit is van minder goede kwaliteit dan dierlijk eiwit. Je kunt ook aan de hoeveelheid dierlijk eiwit zien dat er minder vlees in zit. In deze brok zit 16% dierlijk eiwit en in de andere brokken zo’n 20 a 21% en dat vind ik zelf wel een minimum.
  • De kwaliteit van het dierlijk eiwit is niet ideaal. Aan het calciumgehalte te zien, moet hier veel bot inzitten. Dat is prima, als er ook veel vlees inzit, en dat is in dit geval niet zo. Veel bot betekent dat de biologische waarde van het eiwit lager is, omdat het eiwit uit bot een hele lage biologische waarde heeft. Dit betekent dat de aminozuren samenstelling niet ideaal is, omdat er van sommige essentiële aminozuren weinig inzitten.
  • De calcium- en fosforwaardes zijn hoger dan het door de Fediaf aanbevolen maximum. Fediaf adviseert voor volwassen honden een maximum van 6,25 gram calcium per 1000 kcal en 4,2 gram fosfor per 1000 kcal. Een nadeel van de hoge waardes is dat de mineraalbalans en -opname wordt verstoord.
  • Lamsbouillon. Dit zijn gehydroliseerde eiwitten die als smaakmaker gebruikt worden. Deze bevatten meestal veel vrije glutamaat, waaraan negatieve gezondheidseffecten worden toegeschreven. Zie ook het artikel MSG in brokken.
  • Lijnzaad. Lijnzaad bevat veel onstabiele vetten, wat betekent dat ze snel oxideren, wat ongezonde stoffen oplevert. Om die reden vind ik dat lijnzaad niet in brokken thuishoort. Bovendien levert lijnzaad een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
  • Het gebruik van sulfaten als mineraalverbindingen, en selenium in de vorm van natriumselenaat. Deze mineraalverbindingen zijn minder goed bruikbaar voor het lichaam dan gecheleerde mineralen. Natriumselenaat is een iets betere keuze dan natriumseleniet (wat in de meeste brokken zit), maar niet optimaal.

Om rekening mee te houden

Er zit visolie in. Opzich is het nodig om genoeg omega 3 vetzuren te voeren, maar visolie oxideert snel en is daarom niet echt geschikt om in brokken te verwerken. Beter zou zijn het gebruik van krill(olie), of het zelf toevoegen van omega 3 vetzuren (in de vorm van DHA en EPA) zoals vette vis, visolie of krillolie. Daarnaast is ook gevogeltevet en de olie uit lijnzaad vrij onstabiel. Koop dus niet een te grote zak, bewaar de brokken na openen van de zak liever niet langer dan drie weken, en bewaar de geopende zak in een goed afsluitbare voerton.

 

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar in de webshop van Welby in zakken van

2 kg €14,90 (€7,45/kg)
12 kg €56,90 (€4,74/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd aardappel, bataat, peulvruchten lam/schaap vrije uitloop prebiotica, visolie, vers vlees bietenpulp, vrije glutamaat, lijnzaad, visolie, geïsoleerd plant. eiwit www.welby.nl

Geef een reactie